Αρχική_Τοπικά νέαΆγιος ΝικόλαοςΤρεις νέοι κυκλικοί κόμβοι στον Άγιο Νικόλαο-Θα συμβάλλουν στην εκτόνωση των κυκλοφοριακών...

Τρεις νέοι κυκλικοί κόμβοι στον Άγιο Νικόλαο-Θα συμβάλλουν στην εκτόνωση των κυκλοφοριακών προβλημάτων και στην ομαλή ροή των οχημάτων

Από

Ημερομηνία

Η δεύτερη από τις δύο προτάσεις (τις οποίες εκπόνησε, ωρίμασε η Διεύθυνση Μελετών του Δήμου Αγίου Νικολάου) που υπέβαλε ο Δήμος για χρηματοδότηση στο Ε.Π. ΚΡΗΤΗ, Άξονας Προτεραιότητας: «Βιώσιμη Ανάπτυξη με αναβάθμιση του περιβάλλοντος και αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην Κρήτη» Τίτλος: «Δράσεις Στρατηγικής ΟΧΕ στην ΠΕ Λασιθίου – Ομάδα Α” Δράση 7b: Αναβάθμιση τοπικού οδικού δικτύου – ΟΧΕ Λασιθίου»,  αφορά την  κατασκευή τριών κυκλικών κόμβων εντός σχεδίου πόλης Αγίου Νικολάου, με προϋπολογισμό 418.848,00€ με ΦΠΑ.

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Νίκου Τραντά στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο πρώτος κόμβος τοποθετείται στις συμβολές των οδών Κ. Καραμανλή, Λιμνών και Κ. Καραθεοδωρή στην περιοχή του «Σταυρού», ο δεύτερος, στις συμβολές των οδών Μίνωος και Αντ. Σαμαράκη στην περιοχή του «Αμμουδίου» και ο τρίτος, στη συμβολή της οδού Ελ. Πλατάκη και τμήματος της παλαιάς Εθνικής οδού Αγίου Νικολάου – Ηρακλείου στην περιοχή του «Ξηροκάμπου».

Πρόκειται για τρεις  κυκλικούς κόμβους, στις εισόδους της πόλης του Αγίου Νικολάου, όπου δημιουργούνται προβλήματα κυκλοφοριακού φόρτου, βατότητας και προσβασιμότητας της πόλης ιδιαίτερα κατά την θερινή περίοδο, οπότε υπάρχει αυξημένος αριθμός επισκεπτών λόγω του καθαρά τουριστικού χαρακτήρα της πόλης. Επομένως θα συμβάλλουν στην εκτόνωση των κυκλοφοριακών προβλημάτων και στην ομαλή ροή οχημάτων με άμεση συνέπεια την εξασφάλιση αυξημένης ελκυστικότητας και επισκεψιμότητας της πόλης, την ανάδειξη του τουριστικού προϊόντος και την ενίσχυση της οικονομίας της περιοχής.

 

Ποιες εργασίες θα γίνουν

Οι εργασίες που προβλέπεται να γίνουν περιγράφονται συνοπτικά ως εξής: Καθαίρεση των υφιστάμενων νησίδων και πεζοδρομίων. Κατασκευή των κυκλικών κόμβων με τις απαραίτητες νησίδες. Επιπλέον, σε κάθε κυκλικό κόμβο, θα υπάρχει ένας δακτύλιος ο οποίος θα έχει την ίδια στάθμη με το οδόστρωμα, και θα μπορούν να τον χρησιμοποιούν τα μεγάλα οχήματα (φορτηγά, λεωφορεία) προκειμένου να εκτελέσουν ευκολότερα τους απαιτούμενους ελιγμούς. Τα υλικά επίστρωσης όλων των νησίδων θα είναι κυβόλιθοι. Κατασκευή νέων πεζοδρομίων με πλάκες πεζοδρομίου. Τα νέα οδοστρώματα θα ασφαλτοστρωθούν, θα γίνουν όλες οι απαραίτητες οριζόντιες και κάθετες σημάνσεις και σε κάποια σημεία προτείνεται να κατασκευαστούν διαβάσεις πεζών τύπου «ζέβρα» πλάτους 2,50μ, οι οποίες θα συνδέονται υψομετρικά με τα πεζοδρόμια με ράμπες. Τοποθέτηση ιστών φωτισμού και νέα φωτιστικά σώματα τύπου LED περιμετρικά των κυκλικών κόμβων. Μετακίνηση ή κατασκευή νέων φρεατίων ομβρίων υδάτων. Αντικατάσταση δέντρων σε κάποια σημεία, με άλλα ενδημικά είδη.

Το έργο στοχεύει: Στη μείωση της περιπορείας και των άσκοπων διαδρομών των οχημάτων. Στην αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση των συγκεκριμένων συμβολών των οδών. Στην χρήση των πεζοδρομίων από εμποδιζόμενα άτομα ΑμεΑ. Στη βελτίωση της ασφάλειας στην κίνηση των οχημάτων αλλά και των πεζών μόνιμων κατοίκων της περιοχής, αλλά και των πολλών επισκεπτών που διέρχονται από εκεί. Στη χρήση νέων τεχνολογιών εξοικονόμησης ενέργειας με τα φωτιστικά τύπου LED. Στη μείωση των καυσαερίων και των ατυχημάτων.

Το δεύτερο υποέργο, όπως πλέον συνοδεύει κάθε έργο που προβλέπει εκσκαφή, αφορά τη δαπάνη αρχαιολογικών εργασιών και ερευνών για την υλοποίηση του προαναφερόμενου έργο, με προϋπολογισμό 18.848,00€ με ΦΠΑ.

Με την ολοκλήρωσή τους, όπως αναφέρει η σχετική τεκμηρίωση της πρότασης,  η πόλη του Αγίου Νικολάου θα αποκτήσει σε νευραλγικά σημεία τρεις σύγχρονους κυκλικούς κόμβους, οι οποίοι θα συνδράμουν στην ομαλοποίηση της κυκλοφορίας προς το κέντρο της πόλης και θα δώσουν την απαιτούμενη ώθηση στην προσβασιμότητα και επισκεψιμότητα της –επομένως και στην τοπική οικονομική ανάπτυξη– αφού ο τουρισμός αποτελεί μονοκαλλιέργεια της περιοχής. Η αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση των περιοχών των παρεμβάσεων παράλληλα με την βελτίωση της ασφάλειας του οδικού δικτύου θα αποτελέσουν προστιθέμενη αξία για την πόλη. Τα αποτελέσματα θα είναι ορατά τόσο στους πολίτες και επισκέπτες όσο και στην ίδια την πόλη και την τοπική οικονομία, γεγονός που διασφαλίζει την αποτελεσματικότητα, τη λειτουργικότητα και την επιδιωκόμενη συνέχιση των εκροών της Πράξης. Η χρήση των κυκλικών κόμβων από οχήματα και πεζούς διασφαλίζει λειτουργικότητα αξιοποίηση των επεμβάσεων στο μέγιστο, επιτυγχάνοντας τους στόχους του προγράμματος. Ο Δήμος θα λειτουργεί και θα συντηρεί την επένδυση – πράξη μετά την ολοκλήρωσή της.

 

Τι επιτυγχάνεται

Οι τρεις κόμβοι έρχονται να καλύψουν τις ανάγκες ρύθμισης της κυκλοφορίας, μείωσης των ατυχημάτων και βελτίωσης της ασφάλειας οχημάτων και πεζών στις παρακάτω θέσεις που βρίσκονται σε κομβικά σημεία όδευσης προς το κέντρο της πόλης:

α) Ο κυκλικός κόμβος στην περιοχή του Σταυρού προτείνεται, ώστε αφενός, να επιτευχθεί η άμεση κυκλοφοριακή επικοινωνία μεταξύ των περιοχών της πόλης Νόμια και Σταυρού χωρίς την υποχρεωτική πορεία από τον κυκλικό κόμβο της Γέφυρας ή της Αστυνομίας ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι άσκοπες διαδρομές μέσα στην πόλη και αφετέρου να συνδεθεί κυκλοφοριακά η περιοχή του «Σταυρού» με την περιοχή νότια της οδού Καραμανλή, προς την Περιφερειακή οδό Γαργαδόρου. Επίσης, η κατασκευή του κυκλικού κόμβου στην προτεινόμενη θέση, θα αποτρέπει εμπλοκή της κυκλοφορίας στην οδό Καραμανλή με τις κινήσεις νεοκατασκεασθέντος χώρου στάθμευσης υπεραγοράς (Σούπερ-μάρκετ) και του υφιστάμενου πρατηρίου υγρών καυσίμων που βρίσκονται κοντά.

β) Ο Κυκλικός κόμβος στην περιοχή Αμμουδίου προτείνεται, ώστε αφενός, να επιτευχθεί ασφαλέστερη επικοινωνία μεταξύ των περιοχών Αμμουδίου, Ξηροκάμπου και της περιφερειακής δημοτικής οδού Αγίου Νικολάου – Ελούντας, και αφετέρου με την κατασκευή των πεζοδρομίων στα δύο ρεύματα της οδού Σαμαράκη, να γίνεται με ασφάλεια η κίνηση των πεζών και να διαχωρίζεται ο χώρος στάθμευσης του κοινόχρηστου χώρου που συνορεύει με το ρεύμα της οδού Σαμαράκη προς τα σχολικά συγκροτήματα του Ξηροκάμπου. Επίσης προτείνεται στο ρεύμα της οδού Σαμαράκη προς τα σχολεία, να τοποθετηθεί η πινακίδα Ρ-60, (Ανώτατη ταχύτητα περιοχής 30χλμ).

γ) Ο Κυκλικός κόμβος στην περιοχή Ξηροκάμπου προτείνεται, ώστε αφενός, να επιτευχθεί ασφαλέστερη επικοινωνία μεταξύ των περιοχών Ξηροκάμπου, Σχολικών συγκροτημάτων και της παλαιάς Εθνικής οδού Αγίου Νικολάου – Ηρακλείου, και αφετέρου με την κατασκευή νέας νησίδας στην οδό Πλατάκη, να επαναλειτουργήσει η αμφίδρομη κατεύθυνση των οχημάτων από την παλαιά Εθνική οδό προς τα σχολικά συγκροτήματα του Ξηροκάμπου και το Αμμούδι και να μειωθούν οι περιπορείες των οχημάτων. Επίσης προτείνεται στο ρεύμα της οδού Ελ. Πλατάκη προς τα σχολεία, να τοποθετηθεί η πινακίδα Ρ-23 (Απαγόρευση εισόδου οχημάτων άνω των 5 τόννων), έτσι ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος πρόκλησης ατυχήματος από την κίνηση μεγάλων και βαρέων οχημάτων προς τα σχολεία.

 

 

Πρόσφατα άρθρα