Αρχική_Τοπικά νέαΆγιος Νικόλαος«Καταστροφικά» θα είναι τυχόν τοπικά λοκ ντάουν - Την ώρα που...

«Καταστροφικά» θα είναι τυχόν τοπικά λοκ ντάουν – Την ώρα που υπάρχει μία άνοδος στις κρατήσεις

Από

Ημερομηνία

«Απολύτως καταστροφικό» για την πορεία του τουριστικού προϊόντος, θα είναι ένα τυχόν τοπικό λοκ ντάουν στην Κρήτη, λέει στην ΑΝΑΤΟΛΗ και το δημοσιογράφο Νίκο Σγουρό ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων Γιώργος Πελεκανάκης. Ειδικά την στιγμή που τα πράγματα φαίνεται να μπαίνουν σε μια σειρά και να αναπτύσσουν μια ανοδική τάση οι κρατήσεις και οι τζίροι.

Χαρακτηριστικό είναι ότι χθες, Δευτέρα, οι ελπίδες για την περαιτέρω αύξηση του αριθμού των αφίξεων στην χώρα μας μεγάλωσαν ακόμη περισσότερο με το άνοιγμα της βρετανικής αγοράς, με τους Βρετανούς επισκέπτες να μην είναι πλέον υποχρεωμένοι σε 10ήμερη καραντίνα μετά τις διακοπές τους στην Ελλάδα.

 

Στο 40% του 2019 με την βοήθεια της βρετανικής αγοράς

Ήδη από χθες, σύμφωνα με τον κ. Πελεκανάκη, ξεκίνησαν κανονικά οι πτήσεις, έχοντας συνεχή αυξητική τάση, ενώ ήδη υπάρχουν και πολλές κρατήσεις από την Μ. Βρετανία, γεγονός που θα οδηγήσει βαθμιαία σε άνοδο τον ελληνικό τουρισμό που σε πολύ μεγάλο ποσοστό εξαρτάται, παραδοσιακά, από την αγορά της εν λόγω χώρας.

Σταδιακά μέχρι το τέλος Ιουλίου με αρχές Αυγούστου, ο αριθμός των αφίξεων μπορεί, τονίζει, να ‘αγγίξει’ τα αντίστοιχα επίπεδα του 2019.

Το 30% περίπου του τζίρου του 2019, πάντως, στο οποίο βρίσκεται τούτη την ώρα το ελληνικό τουριστικό προϊόν, δύναται, όπως σημειώνει ο κ. Πελεκανάκης, να προσεγγίσει με την «βρετανική χείρα βοηθείας» ακόμη και το 40%.

Η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, μάλιστα, μιλώντας σε πρωινή εκπομπή στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 δήλωσε πως υπάρχουν βρετανικές αεροπορικές εταιρείες που έχουν τριψήφια αύξηση στις κρατήσεις τους για την Ελλάδα, αναφέροντας ότι οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αύξηση φέτος κατά 53% στις πτήσεις από την Βρετανία σε σχέση με το 2020 και 6% αύξηση από το 2019!

Όλα αυτά, βέβαια, σημειώνει, με την ελπίδα και την προϋπόθεση, πάντοτε, να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ενός μίνι λοκντάουν π.χ. στο Ηράκλειο.  «Γιατί εάν τελικά φτάσουμε σε αυτό το σενάριο, θα είναι ό,τι χειρότερο, γιατί είναι κάτι που θα ακουστεί, ενώ μην ξεχνάμε ότι και το αεροδρόμιο που εξυπηρετεί το Νομό Λασιθίου είναι το ‘Ν. Καζαντζάκης’ στο Ηράκλειο».

 

Κυριαρχούν Γερμανοί και Πολωνοί

Αναφορικά με τις αγορές που «κυριαρχούν» στις αφίξεις τόσο στη χώρα μας γενικά όσο και στην Κρήτη ειδικά, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων μας λέει πως μέχρι τώρα Γερμανία και Πολωνία είναι οι χώρες που κάνουν τη διαφορά από το άνοιγμα τον περασμένο Μάιο μέχρι και τώρα, ενώ δυνατά στο παιχνίδι έχει μπει φέτος και η αγορά της Τσεχίας.

Εξάλλου, σε ότι αφορά το τουριστικό πεδίο της περιοχής του Αγίου Νικολάου, αναφέρει πως από την εταιρία γίνονται προσπάθειες ώστε μέχρι τον προσεχή Αύγουστο το προσφάτως ανακαινισμένο ξενοδοχείο «Κοράλ» να ανοίξει τις πόρτες του. Το «Ερμής», αντίστοιχα, πηγαίνει, όπως λέει, για άνοιγμα από την επόμενη τουριστική σαιζόν.

 

Μόνη λύση να προχωρήσουν άμεσα οι εμβολιασμοί

Ο κ. Πελεκανάκης σημειώνει δε πως «όσα προβλήματα προκύπτουν αυτά θα οφείλονται στο ποσοστό των μη εμβολιασμένων».

Στην επισήμανσή μας ότι στην Μύκονο που επεβλήθη μίνι λοκντάουν το ποσοστό των ντόπιων που έχουν κάνει το εμβόλιο «ακουμπά» το 90%, απαντά ότι «αυτό αφορά στους ντόπιους, οι υπάλληλοι που δουλεύουν στο νησί και οι επισκέπτες, Έλληνες και ξένοι, δεν είναι ντόπιοι κάτοικοι».

«Εάν γινόταν λόγος π.χ. για δυνατότητα εισόδου μόνο για εμβολιασμένους» τονίζει «θα είχαμε μια σαιζόν καταστροφική γιατί δεν έχει εμβολιαστεί όλος ο κόσμος. Όπως έρχονται μέχρι τώρα οι πελάτες, με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης ή με αρνητικό τεστ είναι σωστό, δεν είμαστε ‘μπάτε σκύλοι αλέστε’».

Υπογραμμίζει πάντως πως «η μόνη λύση είναι να προχωρήσουν όσο γίνεται γρηγορότερα οι εμβολιασμοί».

 

2,3 εκ. τουρίστες μέχρι τώρα στην χώρα μας

Ενδεικτικό, πάντως, της μεγάλης επίπτωσης της πανδημίας στον κλάδο του τουρισμού τον τελευταίο 1,5 χρόνο, αποτελούν τα στοιχεία τα οποία ανάφερε η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη σε πρωινή εκπομπή στην τηλεόραση του ΑΝΤ1. Όπως είπε, το 2020 η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση μειώθηκε κατά 78,2% και διαμορφώθηκε στα 7.406.000, έναντι 34.005.000 το 2019.

Οι τουρίστες, πάντως, που έχουν επισκεφτεί την Ελλάδα μέχρι τώρα ανέρχονται σε περίπου 2,3 εκατομμύρια, την ώρα που πέρυσι από τις 15 Μαΐου έως τις 15 Ιουλίου είχαν έρθει στην Ελλάδα 660.00 επισκέπτες.

Όπως είπε η κ. Ζαχαράκη μέχρι τώρα πρωταγωνιστεί η Γερμανία με 412.000 αφίξεις τουριστών στην Ελλάδα, ενώ η μεγάλη έκπληξη έρχεται από την αγορά της Πολωνίας καθώς οι Πολωνοί που ήλθαν στην Ελλάδα μέχρι τώρα ανέρχονται σε 202.000, όταν πέρυσι είχαν έλθει συνολικά 295.000. Σε ό,τι αφορά την αγορά των ΗΠΑ οι ελεύσεις τουριστών ανέρχονται σε 100.000 επισκέπτες προς την Ελλάδα.

 

Πρόσφατα άρθρα