Αρχική_Τοπικά νέαΆγιος ΝικόλαοςΟμορφιά των ματιών μας τα κρινάκια της θάλασσας

Ομορφιά των ματιών μας τα κρινάκια της θάλασσας

Από

Ημερομηνία

Τί ομορφιά είναι αυτή και φέτος στις παραλίες του Καλού Χωριού! Βγήκαν τα κρινάκια της θάλασσας στις παραλίες του Αγίου Παντελεήμονα και στο Καραβοστάσι. Πανέμορφα λουλούδια της χαράς και της αισιοδοξίας με ένα υπέροχο γλυκό άρωμα. Στην αρχαιότητα θεωρήθηκε ιερό φυτό και απεικονίζεται στις θαυμάσιες τοιχογραφίες των ανακτόρων της Κνωσσού.

* Τα κρινάκια αυτά, που τα λέμε και «Κρινάκια της Παναγίας» (Pancratium maritimum), φυτρώνουν στην καυτή και άνυδρη άμμο του καλοκαιριού και έχουν αντέξει χιλιάδες χρόνια. Δυστυχώς τώρα κινδυνεύουν από την ανθρώπινη επέμβαση. Το Συμβούλιο της Ευρώπης, τα έχει χαρακτηρίσει ως σπάνιο και απειλούμενο είδος.

* Στην παραλία του Αγίου Παντελεήμονα ευτυχώς έχει γίνει κάποια παρέμβαση του Πολιτιστικού Συλλόγου, η οποία όμως θέλει κάποια βελτίωση της οριοθέτησης και φυσικά να μαζευτούν τα σκουπίδια ανάμεσά τους. Δεν είναι πολλά,αλλά χτυπούν άσχημα στα μάτια μας.

* Πριν από δύο χρόνια, ο Πολιτιστικός Σύλλογος μας είχε ζητήσει να υιοθετήσουμε ένα κρινάκι της άμμου, στην παραλία του Αγίου Παντελεήμονα. Στόχοι της δράσης είναι η οριοθέτηση και προστασία του λόφου και η συμμετοχή στον καθαρισμό του χώρου, η συλλογή πληροφοριών. Συγχρόνως ο Σύλλογος μας παροτρύνει να συνεχίσουμε να επισκεπτόμαστε τον χώρο και να αφαιρούμε τυχόν σκουπίδια.

* Κρινάκια υπάρχουν και στην παραλία του Αλμυρού, αλλά του Καλού Χωριού είναι αυτοφυή, δηλαδή προέκυψαν από μόνα τους, ενώ του Αλμυρού φυτεύτηκαν τα τελευταία χρόνια από μια ομάδα ευαίσθητων οικολογικά πωλητών. Μήπως θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε αποικίες με κρινάκια σε όλες τις παραλίες του Αγίου Νικολάου;

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ

 

Πρόσφατα άρθρα