Αρχική_Τοπικά νέαΆγιος Νικόλαος«Αμάλθεια», 52 χρόνια προσφοράς στον πολιτισμό του Λασιθίου

«Αμάλθεια», 52 χρόνια προσφοράς στον πολιτισμό του Λασιθίου

Από

Ημερομηνία

Ξεφυλλίζω το τελευταίο τεύχος του περιοδικού «Αμάλθεια», το οποίο εκδίδει η Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία του Νομού Λασιθίου (τετραπλό τεύχος 204-207, Ιανουάριος – Δεκέμβριος 2021). Τα περιεχόμενά του, στις 130 σελίδες του, είναι και πάλι πολλά και πάντα ενδιαφέροντα. Το περιοδικό επιμελείται ο πολυγραφότατος και ακούραστος μελετητής Γιάννης Σταμέλος.

Η «Αμάλθεια» διανύει το 52ο έτος έκδοσής της και όλα αυτά τα χρόνια μας έχει προσφέρει πολύτιμο υλικό σε θέματα που έχουν σχέση με την Ιστορία, με τη Λαογραφία και γενικότερα θέματα πολιτισμού.

* Ενδεικτικά αναφέρω κάποια από τα περιεχόμενα του τελευταίου τεύχους: Η συμβολή της Κρήτης στον αγώνα εναντίον της Οθωμανικής κατοχής της Μαρίας Καρτέρη-Σιγανού – Μονή Αρκαδίου του Ι. Σταμέλου – Το κίνημα του Φιλελληνισμού στην Κρήτη της Ανθής Ρουμπελάκη, φιλολόγου – Ο Νίκος Καζαντζάκης ως σεναριογράφος και η Ελληνική Επανάσταση του 1821: «Το κόκκινο μαντίλι» της Έφης Μπουκουβάλα-Κλώντζα – Το «Κακόνι σπίτι» και η προφορική παράδοση στη Φουρνή και τις Πινές Μιραμπέλλου του Εμμανουήλ Αθ. Λουκάκη, συνταξιούχου εκπαιδευτικού – Μινωική διατροφή του Ι. Σταμέλου – Οι σεισμοί της Κρήτης, μια σύντομη ανασκόπηση του Δρ Γεράσιμου Παπαδόπουλου – Με το φως του λύχνου στον Κρούστα του φιλόλογου Γιάννη Χρονάκη κ.ά.

¡ Το περιοδικό είναι συνδρομητικό -20 € ετήσια συνδρομή- και όποιος ενδιαφέρεται για περισσότερες πληροφορίες μπορεί να απευθυνθεί στα τηλ. 28410 24789 και 6977 192004 ή στο e-mail stamelosioa@gmail.co

«Θα τιμηθούν Λασιθιώτες από την Αμάλθεια»

Με τον πρόεδρο της «Αμάλθειας και διευθυντή σύνταξης του περιοδικού κ. Γιάννη Σταμέλο είχαμε μια συνομιλία, στη διάρκεια της οποίας συζητήσαμε πολλά και ενδιαφέροντα. Μας ενημέρωσε ότι η Εταιρεία προγραμματίζει να τιμήσει ανθρώπους του Λασιθίου που ξεχώρισαν με τις διάφορες δράσεις τους:

* Από τον Άγιο Νικόλαο θα τιμηθεί η καθηγήτρια αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Μαρία Αρακαδάκη για την προσφορά της στην ανάδειξη σημαντικών ιστορικών και πολιτιστικών στοιχείων της περιοχής μας.

* Από τη Σητεία θα τιμήσουμε τον παπά Γεώργιο Γουλιέλμο, επί σειρά ετών καθηγητή και διευθυντή στο Λύκειο Σητείας, με πλούσιο κοινωνικό έργο. Έχει πρωτοστατήσει στο τμήμα Ερυθρού Σταυρού, στους Σαμαρείτες και στο Σύλλογο Αιμοδοτών Σητείας.

* Από την Ιεράπετρα θα τιμήσουμε το Ινστιτούτο Μελέτης Προϊστορικού Αιγαίου Ανατολικής Κρήτης (INSTAP-SCE) που πραγματοποιεί συστηματικές ανασκαφές στην ευρύτερη περιοχή και ασχολείται με την ανάδειξη και προστασία των αρχαιοτήτων.

* Θα τιμήσουμε επίσης το ζωγράφο Ρουσσέτο Παναγιωτάκη, που ζει στην Κερά Ηρακλείου, αλλά με το έργο του έχει αναδείξει το κοντινό Οροπέδιο Λασιθίου και τη Μινωική Κρήτη. Σύντομα θα ανακοινώσουμε πότε, αλλά και πώς θα οργανώσουμε την τιμητική εκδήλωση, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας.

* Για το περιοδικό «Αμάλθεια» ο κ. Σταμέλος αναμένει από το Δήμο «να υλοποιήσει την υπόσχεση ότι θα χρηματοδοτήσει ένα από τα επόμενα τεύχη… θεωρούμε ότι αξίζει ο Δήμος μας να επενδύσει σε μια τέτοια προσπάθεια πολιτισμού».

* Ένα ακόμα θέμα που απασχολεί την Εταιρεία αφορά την εξεύρεση κατάλληλης στέγης. «Αναζητούμε κάποιο χορηγό που θα μας προσφέρει χώρο, στον οποίο θα στεγαστούν τα γραφεία μας και κυρίως θα τοποθετήσουμε σωστά το πολύτιμο αρχείο που διαθέτουμε», εξηγεί ο κ. Σταμέλος.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ

 

 

Πρόσφατα άρθρα