Αρχική_Τοπικά νέαΆγιος Νικόλαος«Τέτοιο χάλι με τόσες ανατιμήσεις σε βασικά είδη δεν έχω ξαναδεί»

«Τέτοιο χάλι με τόσες ανατιμήσεις σε βασικά είδη δεν έχω ξαναδεί»

Από

Ημερομηνία

O πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αγίου Νικολάου Μανόλης Πάγκαλος μιλώντας στην ΑΝΑΤΟΛΗ και το δημοσιογράφο Νίκο Σγουρό έκανε λόγο για την ασταμάτητη ανιούσα που έχουν πάρει οι πρώτες ύλες αρχικά και αναγκαστικά οι τιμές λιανικής στη συνέχεια σε βασικά προϊόντα πρώτης ανάγκης, με το καλάθι των καταναλωτών να συνεχίζει να επιβαρύνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου σημειώνει πως «όσα χρόνια κάνω αυτή τη δουλειά τέτοιο χάλι δεν το έχω ξαναδεί».

Οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις εντοπίζονται, όπως σημειώνει, κατά κύριο λόγο σε αλεύρι, ζυμαρικά, ελαιόλαδο, είδη ψωμιού, μπισκότα κά., αλλά και σε απορρυπαντικά, πλαστικά είδη. Μάλιστα οι τιμές ειδικά στο ψωμί και το αλεύρι ξεπερνούν ακόμη και το 1,35 € ανά προϊόν.

Εντός του πλαισίου αυτού, που συνδιαμορφώνεται για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και από τις μεγάλες ανατιμήσεις σε ρεύμα και ενέργεια, ο κ. Πάγκαλος πολλάκις έχει τονίσει -και σε τηλεδιασκέψεις με κυβερνητικά στελέχη- ότι η μείωση των φορολογικών συντελεστών είναι μονόδρομος.

Ζητούν Ειδικό Επίδομα Ασθενείας

Άλλωστε ο κ. Πάγκαλος αναφέρει ως μεγάλη αδικία για τον κλάδο του εμπορίου, που επέδειξε -όπως λέει- απόλυτη υπευθυνότητα και σεβασμό απέναντι στα μέτρα προστασίας και εν γένει στη διαχείριση στο μέτωπο της πανδημίας και έχει πληγεί σε τεράστιο βαθμό, να μην έχει ληφθεί καμία πρόνοια για την απώλεια εισοδήματος που έχουν όσοι αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες νοσήσουν από κορονοϊό και αναγκαστούν να κλείσουν το κατάστημά τους και να απολέσουν έτσι έσοδα τουλάχιστον 5 ημερών.

Όπως αναφέρεται και σε σχετική επιστολή της ΕΣΕΕ -που συνυπογράφει και ο κ. Πάγκαλος- προς τους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, οι 140.000 και πλέον αυτοαπασχολούμενοι του κλάδου του εμπορίου δεν λαμβάνουν κανένα χρηματικό βοήθημα για την έστω και μερική αναπλήρωση των απωλειών τους.

Ζητούν δε να θεσπιστεί Ειδικό Επίδομα Ασθενείας για τους νοσούντες από κορονοϊό αυτοαπασχολούμενους εμπόρους, το οποίο μπορεί να χορηγείται από τον ΕΦΚΑ ή τον ΟΑΕΔ. Επισημαίνουν δε πως ήδη ανάλογο επίδομα χορηγείται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως στην Κύπρο ήδη από τον περασμένο Ιούλιο, με βάση υπολογισμού του τις ασφαλιστέες αποδοχές των αυτοαπασχολουμένων.

Στη χώρα μας, καθώς οι ασφαλιστικές κατηγορίες προβλέπουν προκαθορισμένα ποσά εισφορών ανεξαρτήτως εισοδήματος, ο υπολογισμός του Ειδικού Επιδόματος προτείνουν να γίνει στη βάση του Εθνικού Κατώτατου Μισθού ή του Εθνικού Διάμεσου Μισθού.

Επιπλέον ζητούν να προβλέπεται η επέκταση και η διεύρυνση του Ειδικού Επιδόματος Ασθενείας σε περίπτωση απουσίας του νοσήσαντος αυτοαπασχολουμένου περισσότερων των 5 ημερών, ή/και σε περίπτωση επιδείνωσης της υγείας του, που θα απαιτήσει την εισαγωγή του στο νοσοκομείο, πάντα κατ’ αναλογία με τα προβλεπόμενα για όλους τους εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Για το δημοσιονομικό κόστος που θα επιφέρει η προτεινόμενη χορήγηση του Ειδικού Επιδόματος Ασθενείας, η ΕΣΕΕ εκτιμά ότι θα μπορούσε να είναι μηδαμινό, εφ’ όσον τα απαραίτητα ποσά εκταμιεύονταν για τη χρήση αυτή από τον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας του ΟΑΕΔ. Στον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας του ΟΑΕΔ όλοι οι έμποροι καταβάλλουν από το 2011 κάθε μήνα 10 ευρώ, πέραν των ασφαλιστικών τους εισφορών, χωρίς όμως ποτέ το κεφάλαιο πολλών εκατομμυρίων ευρώ που έχει συγκεντρωθεί να έχει χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση των ανέργων εμπόρων ή για οποιοδήποτε άλλο σκοπό υπέρ του κλάδου.

Και στην αγορά του Αγίου Νικολάου έχουν σημειωθεί κρούσματα σε μαγαζάτορες, αναφέρει ο κ. Πάγκαλος, «κάτι φυσιολογικό μέσα σε όλη αυτή την διασπορά κρουσμάτων».

ΝΙΚΟΣ ΣΓΟΥΡΟΣ

Πρόσφατα άρθρα