Αρχική_Τοπικά νέαΆγιος ΝικόλαοςΟι άρκτηκες των δρόμων και η χρήση τους από τους αρχαίους

Οι άρκτηκες των δρόμων και η χρήση τους από τους αρχαίους

Από

Ημερομηνία

Ο δρόμος από τον Άγιο Νικόλαο μέχρι τις Λίμνες (ΒΟΑΚ) είναι πανέμορφος αυτό το μήνα. Εντός από τις πολλές κίτρινες ακακίες και τους κίτρινους ασπαλάθους, ξεχωριστή εικόνα μας δίνουν οι τεράστιοι κίτρινοι άρκτηκες, που βλέπουμε κατά μήκος του δρόμου, κάθε χρόνο και περισσότερους. Το φυτό ονομάζεται ferula communis και είναι ο  «νάρθηξ» των αρχαίων Ελλήνων. Έχω την εντύπωση ότι φέτος ο καιρός ευνόησε και όλα τα φυτά και τα λουλούδια είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση, που θα ήταν ακόμα καλύτερη αν δεν είχαμε τους πρόσφατους νοτιάδες.

* Σύμφωνα με τη μυθολογία μας, αυτό το φυτό χρησιμοποίησε ο Προμηθέας για να μεταφέρει στους θνητούς τη φωτιά που έκλεψε από τους θεούς. Ο λόγος είναι ότι το εσωτερικό του χοντρού κορμού του άρτηκα αποτελείται από ένα υλικό μαλακό και εύφλεκτο που, αν το ανάψουμε, σιγοκαίει εσωτερικά και διαρκεί αρκετή ώρα αποτελώντας μια φυσική δάδα.

* Οι αρχαίοι Έλληνες τοποθετούσαν νάρθηκα για να ακινητοποιήσουν κάποιο ανθρώπινο μέλος που είχε υποστεί κάταγμα. Για το λόγο αυτό σήμερα, κάθε προστατευτικό που ακινητοποιεί ένα μέλος, εκτός από το γύψο, ονομάζεται συνήθως «νάρθηκας». Άλλες εποχές έφτιαχναν φελλούς (σούρους) για τα μπουκάλια και τα παιδιά μινιατούρες ανεμόμυλους.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ

 

Πρόσφατα άρθρα