Αρχική_Τοπικά νέαΆγιος ΝικόλαοςΤο κρυμμένο και αναξιοποίητο αρχαίο «Αφροδίσιον ιερό»

Το κρυμμένο και αναξιοποίητο αρχαίο «Αφροδίσιον ιερό»

Από

Ημερομηνία

Για μια ακόμα φορά επισκέφθηκα τα Λενικά και το «κρυμμένο» αρχαίο «Αφροδίσιον ιερό». Όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν, η επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο δεν είναι εύκολη. Η πρόσβαση γίνεται μέσα από χωράφια, χωρίς συγκεκριμένο πέρασμα! Ένα μονοπάτι φαίνεται να υπάρχει, μετά τη μεγάλη δεξαμενή, αλλά, από ένα σημείο και μετά είναι αδιάβατο από τους μεγάλους σκίνους. Όπως διαπιστώσαμε ο Γιώργος Ανδρουλάκης (ΔΑΕΑΝ) έχει βάλει σημάδια που οδηγούν τους τυχόν επισκέπτες, μέσα από χωράφια και πάνω από τράφους, στον αρχαιολογικό χώρο. Καθόλου σοβαρή κατάσταση!

* Αν ολοκληρωθεί ο καθαρισμός του μονοπατιού, τότε η πρόσβαση θα είναι σχετικά άνετη και μαζί και η κάποια αξιοποίηση του αρχαιολογικού χώρου. Θα προτείνω στον Ορειβατικό Σύλλογο του Αγίου Νικολάου να κάνει τον καθαρισμό, σε συνεργασία με τη Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου. Το επόμενο βήμα θα ήταν μια ενημερωτική πινακίδα επί του επαρχιακού δρόμου της Ελούντας και φυσικά η ολοκλήρωση του ανασκαφικού έργου. Υπ’ όψιν ότι ο χώρος είναι κηρυγμένος αρχαιολογικός, αλλά δεν έχει γίνει ακόμα η απαλλοτρίωσή του.

* Το μικρό αρχαίο Αφροδίσιο ιερό χρονολογείται στον 10ο π.Χ. αιώνα. Στην ίδια θέση ιδρύθηκε τον 2ο π.Χ. αιώνα μεγάλος ναός αφιερωμένος στον Άρη και στην Αφροδίτη. Ο ναός, όπως αναφέρεται στις επιγραφές, βρίσκεται στη θέση Δέρα των Λενικών, ακριβώς στα όρια των πόλεων – κρατών Λατώ και Ολούς. Τον διεκδικούσαν και οι δυο πόλεις και γι’ αυτό μάλωσαν σε ποιά ανήκε. Εκλήθησαν διαιτητές και η τελική απόφαση ήταν το ιερό να δοθεί στη Λατώ. Οι Ολούντιοι πήραν, ως αντάλλαγμα, ένα πλοίο με όλα του τα εμπορεύματα, το οποίο είχε προσαράξει στην περιοχή και διεκδικούνταν και αυτό από τις δύο πόλεις.

ΥΓ1: Ενώ γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο βρίσκονται χωράφια με ελιές, μέσα σ’ αυτόν επέλεξε η ΔΕΗ να τοποθετήσει δυο στύλους! Διερωτόμαστε μερικές φορές για τον πολιτισμό και το γούστο των Νεοελλήνων.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ

 

 

Πρόσφατα άρθρα