ΑρχικήVideoPick the Alien στον Αγ. Νικόλαο: «Να αντικαταστήσουμε τα αυτόχθονα είδη ψαριών...

Pick the Alien στον Αγ. Νικόλαο: «Να αντικαταστήσουμε τα αυτόχθονα είδη ψαριών με βρώσιμα ξενικά είδη»

Από

Ημερομηνία

Η iSea είναι μια Περιβαλλοντική Οργάνωση, που ιδρύθηκε το 2016 στην Θεσσαλονίκη. Κύριος στόχος της είναι η προστασία των υδάτινων οικοσυστημάτων της Ελλάδας και της χλωρίδας και πανίδας που διαβιούν σε αυτά, μέσα από την έρευνα, την ευαισθητοποίηση και τη προώθηση πολιτικών προστασίας.

Ένα από τα προγράμματα που υλοποιεί η iSea είναι το «Pick the Alien» («Διάλεξε το Ξενικό») και εννοούν την κατανάλωση ξενικών ειδών ψαριών, των βρώσιμων ειδών που έχουν εισβάλει τα τελευταία χρόνια στη Μεσόγειο Θάλασσα μέσω της διώρυγας του Σουέζ.

Το πρόγραμμα Pick the Alien, με την υποστήριξη του Blue Marine Foundation, ήρθε και στον Άγιο Νικόλαο.

Το πρωί της Παρασκευής 13 Μαΐου πραγματοποιήθηκε ενημερωτική εκδήλωση, το πρωί στο χώρο του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίου Νικολάου (Κινηματοθέατρο ΡΕΞ) με καλεσμένους όλους τους εμπλεκόμενους στην αλυσίδα εφοδιασμού και διάθεσης ψαριών και θαλασσινών (αλιείς, σεφ και μάγειρες, ιχθυοπώλεις, εστιάτορες, ξενοδοχειακές μονάδες).

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκε γαστρονομική εκδήλωση (στο χώρο της Λίμνης), με την υποστήριξη επαγγελματιών μαγείρων της περιοχής που ετοίμασαν για το κοινό εύγεστες συνταγές με βρώσιμα ξενικά είδη της περιοχής όπως είναι τα λεονταρόψαρα (Pterois miles), οι γερμανοί (Siganus sp.) και τα μπλε καβούρια (Callinectes Sapidus / Portunus Segnis).

Συγκεκριμένα ,στο θεατράκι της λίμνης στήθηκαν τρεις πάγκοι όπου το εστιατόριο «Δέσποινα» της Ελούντας μαγείρεψε λεοντόψαρο τηγανητό, το εστιατόριο «Όφου το λω» της Κιτροπλατείας πρόσφερε καρπάτσιο γερμανού και το εστιατόριο «Πιάτο» του Αμμουδιού ορεκτικό χρησιμοποιώντας μπλε καβούρια.

ΛΕΩΝ.Κ.

  • Αναλυτικό ρεπορτάζ στην ΑΝΑΤΟΛΗ της Δευτέρας 16 Μαΐου

 

Πρόσφατα άρθρα