Αρχική_Τοπικά νέαΆγιος ΝικόλαοςΘα κηρυχθεί υποχρεωτική η συλλογική σύμβαση στον επισιτισμό-Εντατικοί έλεγχοι από το Σ.ΕΠ.Ε....

Θα κηρυχθεί υποχρεωτική η συλλογική σύμβαση στον επισιτισμό-Εντατικοί έλεγχοι από το Σ.ΕΠ.Ε. για τις συνθήκες εργασίας

Από

Ημερομηνία

Η κάλυψη των κενών θέσεων εργασίας στον τομέα του τουρισμού, επισιτισμού και της εστίασης, η διασφάλιση αξιοπρεπών και εντός των νόμιμων πλαισίων συνθηκών εργασίας στους κλάδους και η κήρυξη της κλαδικής σύμβασης εργασίας ως υποχρεωτικής για το σύνολο των εργαζόμενων στην εστίαση, συζητήθηκαν στην τηλεδιάσκεψη, που είχαν οι υπουργοί Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης και Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας με τους εκπροσώπους της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών- Βιοτεχνών -Εμπόρων (ΓΣΕΒΕΕ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζόμενων στον Επισιτισμό -Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ). Στη σύσκεψη συμμετείχε και ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας και πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων νομού Λασιθίου Νίκος Κρομμύδας.

Σε ό,τι αφορά την κάλυψη των κενών θέσεων στον κλάδο του τουρισμού ετέθη η επέκταση του ταμείου ανεργίας από τους 3 μήνες που είναι το ισχύον καθεστώς ώστε να μπορούν έτσι να συντηρηθούν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι που μένουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα εκτός δουλειάς (αφ’ ότου τελειώσει η τουριστική σεζόν).

Για την κάλυψη, αντίστοιχα, των κενών θέσεων στην εστίαση, συμφωνήθηκε να υποβάλουν άμεσα οι επιχειρήσεις του κλάδου τις διαθέσιμες θέσεις στην Δ.ΥΠ.Α. προκειμένου να γίνει διασταύρωση με τους εγγεγραμμένους στο μητρώο της Υπηρεσίας και να προχωρήσει η κάλυψη των θέσεων, προς όφελος τόσο των εργαζόμενων, όσο και των επιχειρήσεων.

 

Επιμήκυνση σεζόν και αυστηροί έλεγχοι

Στο πλαίσιο αυτό, όπως μετέφερε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο κ. Κρομμύδας, από τον κ. Κικίλια ειπώθηκε ότι στόχευση του υπουργείου Τουρισμού είναι η επέκταση της τουριστικής περιόδου προκειμένου αυτή η περίοδος αδράνειας των εργαζομένων να συμπτυχθεί όσο γίνεται περισσότερο.

Ο κ. Χατζηδάκης πρόσθεσε από την πλευρά του ότι οι έλεγχοι από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) θα είναι αυστηροί, και στους τρεις τομείς, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι οι συνθήκες εργασίας θα είναι οι ενδεδειγμένες για τους εργαζομένους. Αλλά και ότι θα τηρούνται όλες οι υπογραφείσες και ισχύουσες πανελλαδικές κλαδικές συμβάσεις στον κλάδο του τουρισμού -προκειμένου και οι εργαζόμενοι να μην αποθαρρύνονται από το να δουλέψουν σε αυτούς τους κλάδους, στρεφόμενοι αλλού. «Το ζήτημα έχει να κάνει όχι μόνο με τα δικαιώματα των εργαζόμενων, αλλά και με την εικόνα της Ελλάδας. Εικόνες που δείχνουν ότι οι εργαζόμενοι δεν αντιμετωπίζονται σωστά, έχουν αρνητική αντανάκλαση όχι μόνο στους ίδιους, αλλά και στη χώρα», υπογράμμισε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

 

«Μήνυμα δικαιοσύνης»

Για το θέμα της Συλλογικής Σύμβασης στην εστίαση, ο κ. Χατζηδάκης ξεκαθάρισε ότι η βούληση της κυβέρνησης είναι να κηρυχθεί υποχρεωτική, όπως έχει γίνει ήδη και με την κλαδική σύμβαση των ξενοδοχείων. «Θα είναι ένα θετικό μήνυμα για τους εργαζόμενους, ένα μήνυμα δικαιοσύνης», σημείωσε ο υπουργός. Ζήτησε δε από τους εμπλεκόμενους κοινωνικούς εταίρους να συνεργαστούν και να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις που προβλέπει ο νόμος προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία ταχύτατα, εν όψει της έναρξης της τουριστικής περιόδου.

Σημειώνεται ότι έχει ήδη προγραμματιστεί για τις 31 Μαΐου συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας, προκειμένου να εκδοθεί η απαιτούμενη από το νόμο γνώμη του ΑΣΕ για την επέκταση της Σύμβασης και να υπογραφεί στη συνέχεια άμεσα η απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Προϋπόθεση για την εξέταση του θέματος, είναι να γνωστοποιηθούν από τους κοινωνικούς εταίρους στο ΑΣΕ τα στοιχεία που προβλέπει ο νόμος προκειμένου να προσδιοριστεί το ποσοστό των εργαζόμενων που καλύπτονται από την Σύμβαση.

ΝΙΚΟΣ ΣΓΟΥΡΟΣ

Πρόσφατα άρθρα