Αρχική_Τοπικά νέαΆγιος ΝικόλαοςΟι λασιθιώτικες καμπανούλες

Οι λασιθιώτικες καμπανούλες

Από

Ημερομηνία

Ένα από τα τελευταία λουλούδια της άνοιξης είναι οι καμπανούλες (Campanula). Το φυτό έχει αυτήν την ονομασία λόγω του σχήματος των λουλουδιών, που μοιάζουν με μικρές καμπάνες. Μόνο στην Ελλάδα υπάρχουν 70 είδη καμπανούλας. Κάποια είδη αναπτύσσονται σε σχισμές βράχων και σε φαράγγια, αλλά σπάνια σε παραθαλάσσιες περιοχές. Κι όμως είδα καμπανούλες στη Λίμνη του Αγίου Νικολάου, ανεβαίνοντας τα σκαλοπάτια προς τα σχολεία και κάτω από το κιόσκι!

* Ένας μύθος λέει ότι όπου υπάρχουν καμπανούλες κατοικούν νεράιδες, τις οποίες, αν δεν τις δει κάποιος, σίγουρα θα τις νιώσει. Ακόμα λέγεται ότι συμβολίζουν την τύχη, την αλήθεια και την ευγνωμοσύνη.

* H λασιθιώτικη καμπανούλα είναι μία από τις 11 αυτόχθονες της Κρήτης. Είναι ενδημικό είδος της κεντροανατολικής Κρήτης και οι περισσότεροι πληθυσμοί της βρίσκονται στο νομό Λασιθίου, εξ’ ου και η ονομασία λασιθιώτικη. Στο νομό μας τα φύλλα της βάσης χρησιμοποιούνται σε σαλάτες. Ειδικότερα αυτήν εποχή είναι δύσκολο να περπατήσει κάποιος στις εξοχές της Σητείας και να μη συναντήσει αυτές τις υπέροχες καμπανούλες που οι ντόπιοι τις λένε και λούτες.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ

 

Πρόσφατα άρθρα