Αρχική_Τοπικά νέαΆγιος ΝικόλαοςΤο «Βραχασιώτικο Σπίτι» διαθέτει σημαντικά ιστορικά τεκμήρια

Το «Βραχασιώτικο Σπίτι» διαθέτει σημαντικά ιστορικά τεκμήρια

Από

Ημερομηνία

Μια πρόσφατη δημοσίευση ανακάλεσε στο μυαλό μου την προ ετών επίσκεψή μου στο Λαογραφικό Μουσείο του Βραχασίου, το «Βραχασιώτικο Σπίτι» (http://vrahassihouse.blogspot.com). Είναι δημιουργία δύο άξιων γυναικών της Μαρίας και της Κατερίνας Λεμπιδάκη. Το έφτιαξαν με ίδιους πόρους και το συντηρούσαν ακόμα χωρίς έσοδα. Δυστυχώς η Κατερίνα έφυγε πριν λίγο καιρό από τη ζωή. Οι δυο αυτές γυναίκες δώρισαν το πατρικό τους σπίτι, ένα ιστορικό κτήριο του 1880, που αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Αποτελείται από δύο ορόφους, με συνολικά έξι δωμάτια.

* Στο Βραχασιώτικο Σπίτι ο επισκέπτης θα δει τους τρόπους ζωής μιας Κρητικής οικογένειας των δύο περασμένων αιώνων. Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του Μουσείου, θα διαπιστώσει την παραγωγική ανεξαρτησία και την αυτάρκεια σε βασικά αγαθά, που ικανοποιούσαν την αξιοπρεπή διαβίωση των ανθρώπων και εξασφάλιζαν την επιβίωσή τους σε δύσκολες περιόδους. Σκοπός της έκθεσης, που άνοιξε τις πόρτες τον Αύγουστο του 2009, είναι να αναδείξει πτυχές της ιστορίας του Βραχασίου και να συνθέσει ξεχασμένες ή και ολότελα χαμένες εικόνες του βίου των ανθρώπων της υπαίθρου.

* Σας προτρέπουμε να επισκεφτείτε το «Βραχασιώτικο Σπίτι». Θα εντυπωσιαστείτε από τα ιστορικά τεκμήρια που θα συναντήσετε, κάποια από τα οποία δύσκολα θα δείτε σε άλλα λαογραφικά μουσεία. Το «Βραχασιώτικο Σπίτι» θα μείνει ανοικτό όλη την καλοκαιρινή σεζόν, κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Σάββατο από τις 10:00 έως 15:00. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

ΛΕΩΝ. Κ.

 

 

Πρόσφατα άρθρα