Αρχική_Τοπικά νέαΆγιος ΝικόλαοςΠώς θα λειτουργήσει η αστική συγκοινωνία στον Αγ. Νικόλαο

Πώς θα λειτουργήσει η αστική συγκοινωνία στον Αγ. Νικόλαο

Από

Ημερομηνία

Η διοίκηση του ΚΤΕΛ Ηρακλείου – Λασιθίου κατέθεσε στο Δήμο την ανακοστολογημένη πρόταση για τη λειτουργία Αστικής Συγκοινωνίας στην πόλη του Αγίου Νικολάου. Όπως είχε γράψει η ΑΝΑΤΟΛΗ, επιδίωξη είναι η δρομολόγηση ενός αστικού λεωφορείου το οποίο έχει ήδη προμηθευτεί το ΚΤΕΛ, το οποίο θα κάνει ένα πλήρη κύκλο σε μια συγκεκριμένη διαδρομή, επαναλαμβάνοντάς τον το αργότερο, κάθε μισή ώρα.

Το εισιτήριο για ξένους επισκέπτες και κατοίκους του Αγίου Νικολάου θα είναι δωρεάν.

Όπως είπε ο Δήμαρχος Αντ. Ζερβός στην ΑΝΑΤΟΛΗ και το δημοσιογράφο Νίκο Τραντά, σύμφωνα με την προσφορά του ΚΤΕΛ το κόστος που καλείται να πληρώσει ο Δήμος είναι περίπου 15.000 ευρώ μηνιαίως.

Η αστική συγκοινωνία θα λειτουργεί 7 ημέρες την εβδομάδα, 12 μήνες το χρόνο. Το λεωφορείο θα εκτελεί 29 δρομολόγια ημερησίως, που όπως εξήγησε, σημαίνει ότι η κάθε πλήρης διαδρομή εντός πόλεως θα διαρκεί περίπου 25 λεπτά.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, αν η συχνότητα δρομολογίων θα παραμένει σταθερή χειμώνα – καλοκαίρι, ο δήμαρχος απάντησε ότι το πρόγραμμα ξεκινά σε αυτή τη λογική, αλλά δεν αποκλείεται, ανάλογα με την εξέλιξη και ανταπόκριση του επιβατικού κοινού, ο Δήμος να ζητήσει τροποποίηση. Δηλαδή, την πύκνωση των δρομολογίων το καλοκαίρι και αραίωσή τους τη χειμερινή περίοδο.

«Η λειτουργία αστικής συγκοινωνίας στον Άγιο Νικόλαο τίθεται ξανά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και των προσπαθειών μας, αφού ουσιαστικά είναι το μόνο μέσο για να αποδείξουμε στους δημότες μας ότι μας ενδιαφέρει να βελτιωθούν οι κυκλοφοριακές συνθήκες στην πόλη. Αυτό σημαίνει καλύτερη ποιότητα ζωής. Βέβαια, με την επαναλειτουργία αστικής συγκοινωνίας θα τεθεί και πάλι το θέμα, πόσοι συνδημότες θα χρησιμοποιούν το αστικό λεωφορείο ώστε να επιφέρει και ουσιαστικά αποτελέσματα στον στόχο που καλείται να εξυπηρετήσει η υπηρεσία αυτή, η χρήση της οποίας θα είναι δωρεάν.

Στη συνάντηση μας την περασμένη εβδομάδα με τον αντιπρόεδρο του ΚΤΕΛ κ. Νικ. Καρπαθιωτάκη και το συνεργάτη του κ. Κων. Καρύδη, είχα ζητήσει να αναπροσαρμόσουν σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, την προσφορά που είχε καταθέσει το ΚΤΕΛ για μία γραμμή που θα λειτουργήσει φέτος. Την οικονομική προσφορά του ΚΤΕΛ διαβίβασα στις Οικονομικές Υπηρεσίες του Δήμου, ώστε να εξεταστεί η διαδικασία με την οποία θα προχωρήσει η υλοποίηση του σχεδιασμού για την υλοποίηση της αστικής συγκοινωνίας. Λογικά, θα πρέπει να υπογραφεί προγραμματική σύμβαση μεταξύ Δήμου και ΚΤΕΛ, όπως εξ άλλου έχει πράξει αντίστοιχα και ο Δήμος Ηρακλείου για το ίδιο αντικείμενο.»

 

Προσπάθεια για τον Αύγουστο

«Θα προσπαθήσουμε, εφόσον θα είναι εφικτό, η αστική συγκοινωνία να ξεκινήσει να λειτουργεί τον ερχόμενο Αύγουστο. Δεν θέλω όμως να προκαταλαμβάνω πράγματα, αφού γνωρίζετε καλά ότι στη σημερινή Δημόσια Διοίκηση οι ρυθμοί δεν κινούνται με το ρυθμό που επιθυμούμε εμείς… Θα πρέπει να προηγηθεί σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, να εγκριθεί από τα αρμόδια όργανα και να υπογραφεί η προγραμματική σύμβαση», είπε ο κ. Ζερβός.

Ο λόγος, όπως εξήγησε, που ο Δήμος δεν κίνησε τη διαδικασία για λειτουργία της αστικής συγκοινωνίας νωρίτερα, ήταν γιατί ήθελε η δημοτική αρχή να σιγουρευτεί, πώς θα εξελιχθεί το τρέχον έτος οικονομικά και κυρίως τα έσοδα από τα τέλη παρεπιδημούντων και εκδιδομένων λογαριασμών από την τουριστική κίνηση, για να σταθμίσει και το κατά πόσον ο Δήμος θα μπορούσε να επωμιστεί το κόστος.

«Ελπίζω η εξέλιξη να είναι θετική και να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός για την αστική συγκοινωνία», κατέληξε ο δήμαρχος.

ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ

Πρόσφατα άρθρα