Την ώρα που στην Ελλάδα δημοσιευόταν η απόφαση του υπουργείου υποδομών να προχωρήσει στην πρόσληψη τεχνικού συμβούλου για την εγκατάσταση και λειτουργία ηλεκτρονικών διοδίων στον ΒΟΑΚ, την ίδια ώρα στο Ευρωκοινοβούλιο, οι ευρωβουλευτές ζητούσαν να τεθούν σε λειτουργία πιο γρήγορα σταθμοί φόρτισης στους κύριους άξονες της ΕΕ και η φόρτιση και ο ανεφοδιασμός με εναλλακτικά καύσιμα να γίνονται πιο εύκολα και οικονομικά, καθώς και να περιοριστούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από την ναυτιλία.
Είδαμε λοιπόν δημοσίευμα που αναπαράχθηκε σε όλη την Κρήτη, σύμφωνα με το οποίο, για τον ΒΟΑΚ θεωρείται πρόοδος και σημαντικό γεγονός το ηλεκτρονικό σύστημα διοδίων που μαρτυρεί πως πρώτιστη σημασία έχει να διασφαλιστούν τα κέρδη των εταιρειών που θα αναλάβουν την διαχείριση του δρόμου κι όχι πως θα φτιαχτεί ένας σύγχρονος, αξιόπιστος δρόμος! Διότι κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί πως το σύγχρονο σύστημα ηλεκτρονικών διοδίων που θα εισπράττει τα χρήματα από την πιστωτική ή χρεωστική κάρτα – όπως συμβαίνει με κάθε συναλλαγή σήμερα – δεν είναι ένα στοιχείο που αφορά το έργο. Αλλά να προβάλλεται και ν’ αναπαράγεται ως σημαντικό για την πρόοδο της υλοποίησης του δρόμου, δεν αποτελεί παρά πρόβλημα. Διότι, υπάρχει ένα σοβαρότερο θέμα για το οποίο δεν έχουν δοθεί λύσεις. Τα κομμάτια του δρόμου μέσα στις πόλεις και ειδικά στο Ηράκλειο που θα πνίξουν το δρόμο και θα προκαλέσουν τεράστια ζητήματα αφού είναι πλέον αστικοί δρόμοι. Συνεπώς, την ώρα που δεν γίνεται κανένας λόγος για τα πραγματικά προβλήματα, το ενδιαφέρον στέκεται στο εισπρακτικό κομμάτι ενός κρίσιμου οδικού έργου που δεν έχει λύσει τα κατασκευαστικά, κυκλοφοριακά κι άλλα ζητήματα που έχουν προκύψει και το υπουργείο υποδομών τα προσπερνά.
«Δίκαιο σύστημα»
Το υπουργείο υποδομών κρίνει πως αφού δεν μας δίνει απαντήσεις για τα προβλήματα του δρόμου, τον οποίο διακαώς επιθυμούμε, θα μας δώσει για το δίκαιο σύστημα που θα τον πληρώνουμε!
«Αυτό κρίνεται επιβεβλημένο καθώς έτσι θα διασφαλιστεί ένα δίκαιο σύστημα βάσει του οποίου ο χρήστης θα πληρώνει ανά χιλιόμετρο και όχι ανά σταθμό διοδίων ανεξάρτητα με την έξοδο που θα χρησιμοποιήσει», αναφέρει ο Νίκος Καραγιάννης στην ιστοσελίδα ypodomes.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ λοιπόν, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προχώρησε στην πρόσκληση τριών σχημάτων, ένα εκ των οποίων θα αναλάβει τελικά και την υποβοήθηση των υπηρεσιών του υπουργείου.
Οι τρεις εταιρείες που κλήθηκαν είναι οι: BestPlan, MOBICS A.E., και Invison Συμβουλευτική Α.Ε
Το αντικείμενο της παροχής υπηρεσιών περιλαμβάνει συνολικά πέντε κατηγορίες:
1.«Καταγραφή των χαρακτηριστικών του έργου βάσει της προβλεπόμενης χάραξης και τους σταθμούς διοδίων τού κάθε τμήματος, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής σε σχέση με τη λειτουργία των ηλεκτρονικών διοδίων.
2.Καθορισμό των ομάδων χρηστών που θα εξυπηρετήσει ο αυτοκινητόδρομος και των ιδιαιτεροτήτων που αυτοί έχουν σε σχέση με τη λειτουργία και χρήση του αυτοκινητόδρομου, τις ανάγκες των οποίων θα κληθεί να εξυπηρετήσει το σύστημα (επισκέπτες, κάτοικοι, επαγγελματίες, ενοικιαζόμενα οχήματα, κ.ά.).
3.Διενέργεια διερευνητικής τηλεφωνικής έρευνας καταγραφής γνώμης κοινού και βασικών χαρακτηριστικών των επωφελούμενων από την κατασκευή και λειτουργία του αυτοκινητόδρομου.
4.Συσχετισμό των καταγραφόμενων αναγκών με την υπάρχουσα υποδομή και λειτουργία των υπόλοιπων αυτοκινητόδρομων στη χώρα μας.
5.Καταγραφή και παρουσίαση της διεθνούς εμπειρίας σε σχέση με την εξυπηρέτηση των λειτουργικών αναγκών που έχουν προσδιοριστεί».
Δρόμοι με σταθμούς μπαταρίας και υδρογόνου!
Την ίδια ώρα οι ευρωβουλευτές, για να μπορέσει η ΕΕ να καταστεί κλιματικά ουδέτερη, ζητούν σταθμούς φόρτισης ανά 60 χλμ.,ανεφοδιασμού με υδρογόνο ανά 100 χλμ., και λιγότερες εκπομπές από πλοία.
Την Τετάρτη, το Κοινοβούλιο ενέκρινε τη θέση του σχετικά με σχέδιο κανόνων της ΕΕ, αφενός σχετικά με την ανάπτυξη σταθμών φόρτισης και εφοδιασμού με εναλλακτικά καύσιμα (π.χ. με υδρογόνο) για αυτοκίνητα, φορτηγά, τρένα και αεροπλάνα, αφετέρου σχετικά με τη χρήση βιώσιμων οχημάτων. Οι νέοι κανόνες αποτελούν μέρος της δέσμης μέτρων προσαρμογής στον στόχο του 55% για το 2030 («Fit for 55»), δηλαδή του σχεδίου της ΕΕ για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990 έως το 2030.
Περισσότεροι σταθμοί φόρτισης και εφοδιασμού
Οι ευρωβουλευτές συμφώνησαν να θέσουν ελάχιστους υποχρεωτικούς εθνικούς στόχους για την ανάπτυξη υποδομών εναλλακτικών καυσίμων. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να υποβάλουν τα σχέδιά τους σχετικά με τον τρόπο επίτευξης των εν λόγω στόχων έως το 2024.
Σύμφωνα με το κείμενο που εγκρίθηκε, θα πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον ένας σταθμός ηλεκτρικής φόρτισης για αυτοκίνητα ανά 60 χλμ. κατά μήκος των κύριων οδών της ΕΕ έως το 2026! Δηλαδή, πριν κατασκευαστεί ο ΒΟΑΚ ή καλύτερα στο διάστημα κατασκευής του σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα. Η ίδια απαίτηση θα ισχύει για τα φορτηγά και τα λεωφορεία, αλλά μόνο στα κεντρικά διευρωπαϊκά δίκτυα και με πιο ισχυρούς σταθμούς. Θα υπάρξουν ορισμένες εξαιρέσεις για τις εξόχως απόκεντρες περιοχές, τα νησιά και τους δρόμους με ελάχιστη κυκλοφορία. Όμως εδώ στην Κρήτη, δεν είμαστε απόκεντρη περιοχή. Είμαστε ένα από τα τουριστικά κέντρα της Ευρώπης!
Το ΕΚ προτείνει επίσης τη δημιουργία περισσότερων σταθμών ανεφοδιασμού με υδρογόνο κατά μήκος των κύριων οδών της ΕΕ (ανά 100 χλμ. σε αντίθεση με κάθε 150 χλμ., όπως προτείνει η Επιτροπή) και να ολοκληρωθεί το εν λόγω εγχείρημα γρηγορότερα (έως το 2028 αντί έως το 2031).
Απλούστερη φόρτιση
Οι εναλλακτικοί σταθμοί ανεφοδιασμού θα πρέπει να εξυπηρετούν όλα τα οχήματα ανεξαρτήτως κατασκευαστή και η πληρωμή θα πρέπει να είναι εύκολη. Θα πρέπει ακόμη να αναγράφουν τις τιμές ανά κιλοβατώρα (kWh) ή ανά κιλό, οι οποίες θα πρέπει να είναι οικονομικά προσιτές και συγκρίσιμες. Οι ευρωβουλευτές επιθυμούν επίσης να δημιουργηθεί μια κοινή πλατφόρμα για τα δεδομένα εναλλακτικών καυσίμων στην ΕΕ έως το 2027, η οποία θα παρέχει πληροφορίες σχετικά με τη διαθεσιμότητα, τους χρόνους αναμονής και τις τιμές σε διάφορους σταθμούς σε ολόκληρη την Ευρώπη.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ