Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
Αρχική_Τοπικά νέαΆγιος Νικόλαος«Όλο και λιγότεροι δουλεύουν, όλο και περισσότεροι κάθονται»

«Όλο και λιγότεροι δουλεύουν, όλο και περισσότεροι κάθονται»

Από

Ημερομηνία

Στην Ελλάδα μειώνεται το ποσοστό του οικονομικά ενεργού πληθυσμού, ενώ αυξάνεται το ποσοστό του οικονομικά ανενεργού πληθυσμού, αλλά και η «εξάρτηση» του δεύτερου από τον πρώτο. Με απλά λόγια… όλο και λιγότεροι δουλεύουν, όλο και περισσότεροι κάθονται!

* Αυτό αναφέρει σχετική έρευνα. Το αποτέλεσμα αυτής της συρρίκνωσης των νεότερων ηλικιακών ομάδων είναι ότι μειώνονται τα δημοσιονομικά έσοδα από φόρους και εισφορές. Την ίδια στιγμή αυξάνονται οι κοινωνικές δαπάνες για υγειονομική περίθαλψη, μακροχρόνια φροντίδα και συνταξιοδοτικές παροχές.

* Σύμφωνα με τη μελέτη για τα οικονομικά της Ελλάδας του ΙΟΒΕ, κατά τη χρονική περίοδο 2011-2021, ο πληθυσμός της χώρας μειώθηκε κατά 441 χιλ. (-4,0%). Παράλληλα από το 1980 οι γεννήσεις υποχωρούν, τόσο που δεν αρκούν για την αναπλήρωση του πληθυσμού. Στις επόμενες δεκαετίες προβλέπεται υποχώρηση του ελληνικού πληθυσμού στα 8,1 εκατομ. έως το 2100, 24% σε σχέση με το 2021.«Η Ελλάδα σώζεται μόνο με υψηλές μεταναστευτικές ροές», αναφέρεται. Η Ελλάδα κατατάσσεται στην τρίτη χειρότερη θέση στην Ευρωζώνη, μετά τη Λετονία και τη Λιθουανία. Αναπόφευκτα θα υπάρξουν σοβαρά προβλήματα για μια σειρά από τομείς κοινωνικής πολιτικής. Επομένως απαιτείται η άμεση λήψη μέτρων πολιτικής που θα αποσκοπούν κυρίως στο δημογραφικό πρόβλημα της χώρας μας.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ

 

 

 

melissa-filema
Ατσαλής-Ιωάννης
Καρνάγιο
Πατρωνάκης

Πρόσφατα άρθρα