Απουσιάζει η Κριτσά από το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2023, επεσήμανε το μέλος της Επιτροπής Διαβούλευσης Ιωάννης Ζαχαριάδης, τονίζοντας ότι αποτελεί το μεγαλύτερο σε έκταση Δημοτικό Διαμέρισμα του Αγίου Νικολάου αντιπροσωπεύοντας το ¼ της συνολικής έκτασης του Δήμου και αποτελείται συνολικά από εννέα οικισμούς!
Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Νίκου Τραντά στην ΑΝΑΤΟΛΗ η Κριτσά συνορεύει με τους Δήμους Ιεράπετρας και Οροπεδίου, με μια ενδοχώρα που βρίθει ιστορικών και εκκλησιαστικών μνημείων και ποικίλη γεωμορφολογία με εντυπωσιακό φυσικό κάλλος. Δυστυχώς, στα προγραμματισμένα έργα του 2023 αναφέρεται μόνο η κατασκευή σκεπάστρου στο ποδοσφαιρικό γήπεδο αλλά και αυτό είναι έργο της Περιφέρειας, είπε ο κ. Ζαχαριάδης.
Τόσο ο κεντρικός όσο και οι υπόλοιποι οικισμοί αντιμετωπίζουν πάρα πολλά προβλήματα, τόνισε, εστιάζοντας στο οξύ πρόβλημα με τα ρέματα που διασχίζουν την Κριτσά τα οποία αποτελούν εστίες σμηνών κουνουπιών που εξαναγκάζουν τους κατοίκους να κλείνονται όλο το καλοκαίρι μέσα στα σπίτια.
Προσωπικά ο ίδιος έκανε ολόκληρη αλληλογραφία για το πρόβλημα, χωρίς να αντιμετωπιστεί με αποτέλεσμα, ενώ θα ‘πρεπε να υπάρξει συνεργασία Αντιπεριφέρειας Λασιθίου και Δήμου για να λυθεί, οι κάτοικοι να στερούνται της ευχέρειας να απολαμβάνουν τη δροσιά και το όμορφο περιβάλλον του χωριού όπου διαμένουν. «Ολοι δηλώνουν ανεύθυνοι, η Αντιπεριφέρεια υποδεικνύει ως αρμόδιο το Δήμο και τούμπαλιν, για την αντιμετώπιση του προβλήματος», είπε ο κ. Ζαχαριάδης, τονίζοντας ότι ο τελευταίος καθαρισμός έγινε επί αντιδημαρχίας του αείμνηστου Νίκου Χαριτάκη και του Σπύρου Μασσάρου, που προγραμμάτιζαν τακτικούς καθαρισμούς κάθε Μάιο. Το πρόβλημα αυτό υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής των κατοίκων της Κριτσάς, τόνισε.
Ενοποίηση των μνημείων
Ο κ. Ζαχαριάδης κατέθεσε πρόταση για την ενοποίηση των μνημείων της συνοικίας Μποτσανό, της Κριτσάς, που συμπεριλαμβάνει τέσσερις εκκλησίες του 16ου αιώνα, έχει ένα παλιό σχολικό κτίριο και κτίσματα του μεσοπολέμου, με αξιοπρόσεκτη αρχιτεκτονική. Η Κριτσά έχει ένα κεντρικό εμπορικό δρόμο, που ξεκινά από το πάρκινγκ και φτάνει ως ψηλά. Τα άτομα με κινητικές αναπηρίες δεν μπορούν να κινηθούν στο δρόμο αυτό, παρατήρησε, προτείνοντας την ανάπλαση του κεντρικού δρόμου παράλληλα με την ενοποίηση των μνημείων στο Μποτσανό.
Αγροτική οδοποιϊα
Επίσης από τις εγγραφές έργων στο Πρόγραμμα του 2023 απουσιάζουν παρεμβάσεις στην αγροτική οδοποιία σε μια περιοχή με ανεπτυγμένη την αγροτική οικονομία στην οποία βασίζονται κατά πολύ οι κάτοικοι. Αναφέρθηκε ειδικά στην οικιακή οικονομία, που βασίζεται στην παραγωγή εποχικών τοπικών προϊόντων πολύ καλής ποιότητας, τα οποία διαχέονται στη βάση της δωρεάς του περισσεύματος και ανέφερε ως παράδειγμα τα μήλα και τα αχλάδια του Καθαρού με τα οποία, όπως είπε χαρακτηριστικά, γέμισε το τελευταίο διάστημα ο Αγιος Νικόλαος. Για τη στήριξη αυτού του τύπου της οικονομίας δεν προβλέπεται τίποτα, είπε.
Κοινωνική μέριμνα
Υπάρχουν πάρα πολλά κοινωνικά προβλήματα, ειδικά νέων οικογενειών με μικρά παιδιά, που χρειάζονται υποστήριξη, είπε ο κ. Ζαχαριάδης.
Εξέφρασε την ευχή, στην πορεία και κατά τη διαδικασία αναθεώρησης του Προγράμματος Εργων, να ληφθούν υπόψιν σοβαρές προτάσεις ώστε να ενσωματωθούν και να δρομολογηθούν λύσεις, είπε, αναγνωρίζοντας την έλλειψη προσωπικού που αντιμετωπίζουν οι δημοτικές Υπηρεσίες.
Απαντήσεις δημάρχου
Απαντώντας σχετικά με την αγροτική οδοποιία, ο Δήμαρχος Αντ. Ζερβός απάντησε ότι έργα αγροτικής οδοποιίας της Κριτσάς, με τις προτεραιότητες που έβαλε το Τ.Σ. Κριτσάς, περιλαμβάνονται στη μεγάλη εργολαβία των 5 εκατομμυρίων που θα δημοπρατήσει ο Δήμος για το 2023. Εξήγησε ότι πιθανόν η εικόνα των αγροτικών δρόμων να ήταν λίγο καλύτερη, αν ο Δήμος δεν είχε εστιάσει να επιτύχει συγκεκριμένες επιλογές, όπως το 6μετρο δρόμο Κάμπου Κριτσάς ως Αγιο Σίλα Καλού Χωριού που ανακατασκευάστηκε μέσα από πρόγραμμα βελτίωσης βατότητας αγροτικής οδοποιίας. Πιθανόν ο Δήμος να επιτύχει έξτρα χρηματοδότηση στις περιοχές τις πληττόμενες από θεομηνία για την αγροτική οδοποιία, για να ενταχθεί και το Καθαρό Κριτσάς και να αποκατασταθούν αγροτικοί δρόμοι.
Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στην επιδίωξη δημιουργίας Διαχειριστικού Σχεδίου για το Κοινοτικό Κτήμα του Καθαρού, όχι μόνο για να επιλυθούν νομικά και ιδιοκτησιακά ζητήματα που υπάρχουν, αλλά και όλα τα άλλα που σχετίζονται με την ύδρευση – άρδευση με το φράγμα στο Τσιμπιστή κλπ.
Για την ανάπλαση του κεντρικού δρόμου της Κριτσάς, ο δήμαρχος είπε ότι πολλά χωριά έχουν αντίστοιχα κέντρα στους οικισμούς τους με εξαιρετικό αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον κλπ. αλλά οι δυνατότητες του Δήμου λόγω περιορισμένου στελεχικού δυναμικού και μεγάλης γραφειοκρατίας, περιορίζουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν. Εξ άλλου, όπως είπε, δρομολογούνται παρεμβάσεις σύμφωνα με την ιεράρχηση που κάνει το Τ.Σ. και ο πρόεδρος. Για τα ρέματα, ο δήμαρχος είπε ότι απάντηση στο πρόβλημα αυτό δεν μπορούσε να δοθεί στο πλαίσιο της Διαβούλευσης.
Απαντώντας στην πρόταση για παρεμβάσεις τουριστικής ανάπτυξης, σε σχέση με την ανάδειξη των μνημείων της, ο δήμαρχος είπε ότι στο Κρητολογικό Συνέδριο μπήκε το θέμα των αγιογραφημένων ναών της Κριτσάς και της ενδοχώρας. Συζήτησε με την Περιφερειάρχη Κρήτης που παρέστη στο Κρητολογικό Συνέδριο, να γίνει προγραμματική σύμβαση με Περιφέρεια και ΥΠ.ΠΟ.Α. για καταγραφή και ανάδειξη των μνημείων αυτών. Ο τόπος μας είναι γεμάτος μνημεία, είπε ο δήμαρχος, τονίζοντας ότι θα πρέπει να αξιολογούνται, να δίδονται προτεραιότητες και να δημιουργούνται «εστίες» εύκολα προσβάσιμες, με δυνατότητες να ενταχθούν σε τουριστικά «πακέτα» με σταθερά προγράμματα λειτουργίας και παροχής διευκολύνσεων.
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ