Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
Αρχική_Τοπικά νέαΛασίθι γενικάΑπογοήτευση και  φέτος από τα αγουρέλαια - Αρκετοί οι κίνδυνοι της πρόωρης συγκομιδής

Απογοήτευση και  φέτος από τα αγουρέλαια – Αρκετοί οι κίνδυνοι της πρόωρης συγκομιδής

Από

Ημερομηνία

Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών

Γραφει: Ο Νικος Μιχελακης*

 

Επαναλήφθηκε και  φέτος η συγκομιδή από τα μέσα-τέλη Οκτωβρίου για αγουρέλαια  με τα  αποτελέσματα να επαληθευθούν δυστυχώς οι προβλέψεις και συστάσεις μας για περίσκεψη και προεξασφάλιση  τιμών πριν την συγκομιδή τους.

Έτσι, παρά το ότι οι συστάσεις των υπηρεσιών φέτος,  αντίθετα από πέρυσι, συνέπεσαν με τις δικές μας,  συνιστώντας όχι βιασύνη,  κάποιοι  παραγωγοί προχώρησαν πολύ  ενωρίς  την συγκομιδή  για παραγωγή αγουρελαίων. Μερικοί από αυτούς πληρωθήκαν με 4,5€/κ ενώ  άλλοι φαίνεται  ότι ενεπλάκησαν σε περιπέτειες αφού σύμφωνα με δημοσιεύματα ΜΜΕ του Ηρακλείου κάποια βυτία επεστράφησαν από Ελβετία ως ακατάλληλα.

Διαπιστώνεται έτσι  ότι η πρόωρη συγκομιδή  έχει αρκετούς κινδύνους και  σοβαρές πιθανότητες αποτυχίας. Και αυτό γιατί στην πράξη εκτός του ότι αποδίδει περίπου το μισό μονό ελαιόλαδο (12-14%)  από ότι η κανονική συγκομιδή (23-25), περικλείει και τον κίνδυνο της παραγωγής αγουρελαίων με γεύση ξύλου ή πυρήνα οπότε βέβαια κρίνονται οργανοληπτικά ακατάλληλα. Και ο κίνδυνος αυτός είναι προφανής αφού όταν ο ελαιόκαρπος συγκομίζεται νωρίς και ιδίως «άβροχος», όπως λένε οι παραγωγοί,  η σχέση σάρκας –πυρήνα είναι χαμηλή και  η γεύση του πυρήνα κυριαρχεί  προσδίδοντας  γεύση ξύλου στο λάδι.

Πέραν όπως από τους κινδύνους αυτούς υπάρχει και  το φυσικό  μειονέκτημα των αγουρελαίων να χάνουν την χαρακτηριστική πικάντικη γεύση τους πολύ σύντομα  ακόμα και μέσα στις φιάλες. Έτσι εκτός από τους παραγωγούς κινδυνεύουν και οι εμπορευόμενοι το προϊόν να μειωθεί  στο ράφι η άξια και φυσικά η τιμή του!

 

.===============

*Ο Νίκος Μιχελάκης, είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά άδεια του (nmixel@otenet.gr

melissa-filema
Ατσαλής-Ιωάννης
Καρνάγιο
Πατρωνάκης

Πρόσφατα άρθρα