Αρχική_Τοπικά νέαΆγιος ΝικόλαοςΑκόμα μια προσπάθεια για να λυθούν χρόνια ζητήματα του Καθαρού

Ακόμα μια προσπάθεια για να λυθούν χρόνια ζητήματα του Καθαρού

Από

Ημερομηνία

Μια νέα προσπάθεια για την τακτοποίηση των περίπλοκων και χρόνιων ζητημάτων που αφορούν τις εκτάσεις του Κοινοτικού Κτήματος Καθαρού, έγινε το απόγευμα της Τρίτης, στην αίθουσα Λατώ της Κριτσάς. Την πρόσκληση απηύθυνε ο πρόεδρος του χωριού κ. Μανώλης Μασσάρος και το Τοπικό Συμβούλιο. Προήδρευσαν ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας και η κοινοτική σύμβουλος της Κριτσάς κ. Μαρία Τζώρτζη.

Το ιδιοκτησιακό

Ως γνωστόν το Καθαρό, σε βάθος χρόνου μέχρι και σήμερα, το νέμονται οι Κριτσώτες. Το κύριο πρόβλημα αφορά το ιδιοκτησιακό, αφού τυπικά τίτλοι ιδιοκτησίας δεν υπάρχουν.  Σύμφωνα με το Εθνικό Κτηματολόγιο, ιδιοκτήτης πλέον του Οροπεδίου είναι ο Δήμος Αγίου Νικολάου.  Όμως, σύμφωνα πάντα με τους κατοίκους της Κριτσάς, μόνο Κριτσώτες μπορούν να το νέμονται και όχι άλλοι δημότες του Δήμου. Το Τοπικό Συμβούλιο Κριτσάς θα πρέπει πάντα να έχει τον πρώτο λόγο.

«Να συνταχθεί το νέο Κτηματολόγιο χρηστών του Καθαρού»

Σε προ μηνός συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο ο δήμαρχος κ. Αντώνης Ζερβός είχε επισημάνει ότι: «Η διαχείριση των ζητημάτων που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία του Καθαρού Όρους έχει συζητηθεί πολλάκις στο παρελθόν χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα. Σήμερα όμως το τοπίο έχει διαφοροποιηθεί καθοριστικά. Λόγω του κτηματολογίου είμαστε υποχρεωμένοι να ξαναδούμε το θέμα εξαρχής, αφού η γη όπως είναι γνωστό έχει αποδοθεί στο Δήμο, άρα οι κατασκευές που υφίστανται έχουν ζητήματα.

Ως πρώτο βήμα θεωρώ ότι θα πρέπει να συνταχθεί το νέο Κτηματολόγιο χρηστών του Καθαρού. Προς τούτο θα πρέπει να ζητήσουμε από την Κοινότητα Κριτσάς να ζητήσει την υποβολή των δηλώσεων ιδιοκτησίας των σημερινών χρηστών για να έχουμε μία πλήρη εικόνα και στη συνέχεια να διαμορφωθεί το Κτηματολόγιο χρηστών που θα διαχειρίζεται η Κοινότητα Κριτσάς με την βοήθεια της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου. Προφανώς θα πρέπει να γίνει και νέα συζήτηση στην οποία να αναλυθούν στους κατοίκους Κριτσάς και χρήστες του Καθαρού για άλλη μια φορά το δικαίωμα επιφάνειας επί Δημοσίων Κτημάτων που θα μας οδηγήσουν στην οριστική και δίκαιη επίλυση της διαχείρισης του Καθαρού Όρους».

Η τότε απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου αναφέρει: α) Να ζητηθεί από την Κοινότητα Κριτσάς επικαιροποίηση του Μητρώου Χρηστών β) Να προχωρήσουμε σε Γενική Συνέλευση – ενημέρωση και γ) Τον ορισμό επιτροπής η οποία θα αποτελείται από τον Δήμαρχο ως Πρόεδρο, τους Δημοτικούς Συμβούλους και δικηγόρους κ. Δέσποινα Καρνιαδάκη και κ. Νικόλαο Χαλκιαδάκη, τους Δημοτικούς Συμβούλους και Μηχανικούς κ. Ιωάννη Μαρίνο και κ. Γιώργο Καφφετζάκη, να καταγράψει το θέμα να δει τις δυνατότητες να διαμορφώσει μία πρόταση και η οποία θα συζητηθεί στη Λαϊκή Συνέλευση με τους κατοίκους της Κριτσάς για διαμόρφωση πρότασης.

«Δεν κινδυνεύει καμία σπιθαμή γης για τους Κριτσώτες»

Η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Δέσπω Καρνιαδάκη ανέφερε ότι «θα πρέπει επιτέλους να μπει μία τάξη στο Καθαρό» και αναφέρθηκε στην πρόταση του δημάρχου «για επικαιροποίηση των δηλώσεων ιδιοκτησίας και στη συνέχεια να γίνει η λαϊκή συνέλευση. Είναι θετικό ότι το Καθαρό ανήκει στο δήμο Αγίου Νικολάου και όχι στο Ελληνικό Δημόσιο. Η κυριότητα ανήκει στο Δήμο Αγίου Νικολάου αλλά οι Κριτσώτες έχουν το δικαίωμα χρήσης. Θα μπορούσε να γίνει ένα μικρό κτηματολόγιο και έτσι να γνωρίζουμε σε ποιον ανήκει κάθε επιφάνεια γης. Σε πρώτη φάση θα μπορούσαν να δηλωθούν οι ιδιοκτησίες που είναι ξεκάθαρες. Μετά θα ακολουθήσει λαϊκή συνέλευση για το θέμα της διαχείρισης. Δεν κινδυνεύει καμία σπιθαμή γης για τους Κριτσώτες».

 «Απαραίτητη μια Λαϊκή συνέλευση»

Ο επικεφαλής της μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Νίκος Κοκκίνης ανέφερε ότι «τα θέματα που αφορούν την Κοινότητα Κριτσάς πρέπει να συζητούνται πρώτα στην τοπική κοινότητα. Η χρήση του Καθαρού ανήκει στους Κριτσώτες και ο πρόεδρος του χωριού μας πρέπει να καλέσει άμεσα λαϊκή συνέλευση, για να μιλήσουν και να αποφασίσουν οι κάτοικοι. Τα κτίσματα μπορούν να νομιμοποιηθούν με ένα νέο νόμο».

«Μόνο με προεδρικό διάταγμα»

Ο αρχιτέκτονας Οδυσσέας Σγουρός ανέφερε ότι «το μείζον θέμα των δύο τελευταίων αιώνων αφορά τη διαχείριση του κοινοτικού κτήματος». Αναφέρθηκε στο ιστορικό μεταβίβασης του Καθαρού από τους Οθωμανούς στους Κριτσώτες και ότι αναφέρεται ρητά ότι μόνο Κριτσώτες μπορούσαν να έχουν χρήση γης στο Καθαρό.«Το Καθαρό είναι κοινοτικό και όχι δημόσιο κτήμα. Αποτελεί ιδιοκτησία εξ αδιαιρέτου στους κατοίκους της Κριτσάς.Όλα τα παλιά παραδοσιακά κτίσματα είναι νόμιμα. Είμαι υπέρ μιας λαϊκής συνέλευσης. Θα πρέπει να γίνει μια μελέτη αναγνώρισης και διαχείρισης του Οροπεδίου. Απαιτούνται θεσμικές κινήσεις με την έκδοση ενός προεδρικού διατάγματος».

Ο δημοτικός σύμβουλος κ. Νίκος Χαλκιαδάκης αναφέρθηκε στο λεγόμενο δικαίωμα επιφάνειας που προτάθηκε από την πλευρά της δημοτικής αρχής.

Η δημοτική σύμβουλος κ. Μαρία Βάρδα:«Θα πρέπει να συζητήσουμε ποιοι έχουν δικαίωμα χρήσης στο Οροπέδιο Καθαρού και αυτό θα πρέπει να το αποφασίσουν οι κάτοικοι σε λαϊκή συνέλευση. Θα πρέπει να κατοχυρωθούν οι άνθρωποι που έχουν ιδιοκτησίες».

Ο πρώην πρόεδρος κ. Γιάννης Σιγανός: «Η λαϊκή συνέλευση θα πρέπει να γίνει με συγκεκριμένες προτάσεις διαφορετικά θα αποτύχει. Να ησυχάσουμε τον κόσμο για να αποφασίσουμε σωστά».

Ο πρώην πρόεδρος κ. Μανώλης Πάγκαλος: «Δεν μπορούμε να αφήσουμε το Καθαρό στο έλεος. Πρέπει να βρεθεί τρόπος να γίνει τακτοποίηση και τάξη. Το Καθαρό είναι κοινοτικό και όχι δημόσιο κτήμα».

Ο πρώην πρόεδρος κ. Νίκος Ζαχαριάδης:«Ο χρόνος που επελέγη η τακτοποίηση του Καθαρού είναι επικίνδυνος».
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ

 

 

 

Πρόσφατα άρθρα