ΑρχικήΣητείαΡεπορτάζ12.500 με 13.000 τόνοι ήταν η φετινή παραγωγή ελαιολάδου στην Σητεία

12.500 με 13.000 τόνοι ήταν η φετινή παραγωγή ελαιολάδου στην Σητεία

Από

Ημερομηνία

Σε εξέλιξη είναι οι πωλήσεις του ελαιολάδου στο πλαίσιο της περιόδου 2022-2023, για την περιοχή της Σητείας. Μάλιστα τις τελευταίες ημέρες διαφαίνεται μία τάση ανόδου, ενώ  καταγράφεται και μία καλή ροή πωλήσεων. Οι τιμές κυμαίνονται σε ένα μεγάλο εύρος, από 4,95 έως 5,10 ή και 5,15 ευρώ το κιλό, ανέφερε με δηλώσεις του στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σητείας και Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος σε θέματα πρωτογενή τομέα Γιώργος Τσιφετάκης

Η ελαιοσυγκομιδή έχει βέβαια ολοκληρωθεί. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, η φετινή παραγωγή  ελαιολάδου  στην περιοχή υπολογίζεται ότι είναι περίπου 12.500 με 13.000 τόνοι. Η ελαιοκομική σαιζόν ξεκίνησε με σοβαρό πρόβλημα, την έλλειψη εργατών γης- γεγονός που επέφερε αρκετό άγχος για αγρότες, παραγωγούς, συνεταιρισμούς και γενικότερα όλους τους εμπλεκόμενους. Παρά ταύτα συλλέχθηκε η μεγαλύτερη δυνατή ποσότητα κυρίως χάρις τις μεγάλες προσπάθειες των ιδίων των παραγωγών, αλλά και της αξιοποίησης των λεγόμενων «δανεικών», που φέτος ενεργοποιήθηκαν εκ νέου σε μεγάλο βαθμό. Ασφαλώς στην πορεία  συνετέλεσε και η συνδρομή του όποιου αριθμού εργατικών χεριών υπήρξε.

Ο δάκος που αρχικά αναμενόταν να προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα, ευτυχώς, όπως φάνηκε, περιορίστηκε αρκετά. «Σε αυτό», σημείωσε ο κ. Τσιφετάκης, «συνετέλεσε μία μεγάλη συλλογική προσπάθεια, στην οποία εστίασαν η Περιφέρεια, το επιστημονικό προσωπικό, οι ίδιοι οι παραγωγοί, όλοι οι εμπλεκόμενοι».

Αυξημένη ζήτηση

Για την ποιότητα του προϊόντος, που είναι κάθε χρόνο ζητούμενο  δεδομένης της εξαιρετικής ποιότητας ελαιολάδου, που παράγεται στην περιοχή, και φέτος παρήχθησαν αρίστης ποιότητας ελαιόλαδα, όπως επισημάνθηκε.

Όπως προαναφέρθηκε, η διαδικασία πωλήσεων είναι σε εξέλιξη. Εκτιμάται ότι ως τώρα έχει πωληθεί μία ποσότητα της τάξης των περίπου 4.000 με 5.000 τόνων. «Υπάρχει ζήτηση. Παρά το γεγονός ότι οι τιμές είναι “υψηλές” φέτος και υπάρχει μία παγκόσμια μείωση κατανάλωσης σε σχέση με άλλα χρόνια. Εν τούτοις νομίζω ότι πάμε καλά», συμπλήρωσε ο κ. Τσιφετάκης.

Βέβαια η φετινή σαιζόν -ως γνωστό- είναι διαφοροποιημένη και ως προς την ποσότητα δεδομένης της μειωμένης  παραγωγής σε κατεξοχήν ελαιοκομικές χώρες, όπως η Ισπανία. Ως προς το κόστος επίσης παραγωγής σε ό,τι αφορά ιδιαίτερα την Ελλάδα, λόγω των μεγάλων αυξήσεων (εφόδια, ενέργεια κλπ). Και ως προς τις τιμές, οι οποίες φέτος είναι αυξημένες σε σχέση με άλλες χρονιές.

Παρά ταύτα το προηγούμενο χρονικό διάστημα και περίπου για ένα μήνα, υπήρξε μία στασιμότητα στην αγορά και μία καθίζηση στις τιμές σε σχέση με εκείνες που αρχικά γινόταν οι πωλήσεις. Τις τελευταίες ημέρες φαίνεται ότι η αγορά επανέρχεται, όπως είπε ο κ. Τσιφετάκης, υπάρχει ζήτηση, έγιναν και εξακολουθούν να γίνονται πωλήσεις, με τις τιμές να κυμαίνονται, όπως προαναφέρθηκε, ως επί το πλείστον πάνω από τα 5 ευρώ, έως  5,15 το  κιλό.

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομα σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πρόσφατα άρθρα