Αρχική_Τοπικά νέαΆγιος ΝικόλαοςΠληρώνω όσο πετάω. Πώς θα το κάνετε, κ.κ. Δήμαρχοι;

Πληρώνω όσο πετάω. Πώς θα το κάνετε, κ.κ. Δήμαρχοι;

Από

Ημερομηνία

Του ΦΩΤΗ ΚΟΚΟΤΟΥ

Πλησιάζουν δημοτικές εκλογές και οφείλουμε να υπενθυμίσουμε στους κ.κ. υποψήφιους δημοτικούς άρχοντες ότι ο νόμος 4819/21 (αρ.37, παρ.3) προβλέπει πως «Από την 1η Ιανουαρίου 2023 οι Ο.Τ.Α. α’ βαθμού με πληθυσμό άνω των δέκα χιλιάδων (10.000) κατοίκων, υποχρεούνται να εφαρμόσουν το σύστημα [Πληρώνω όσο Πετάω] για τα αστικά απόβλητα που παράγονται από τα κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα άνω των εκατό (100) κλινών…». Το ερώτημα είναι το πώς θα το επιτύχουν, βέβαια. Η πρότασή μου είναι η εξής.

Αντί να φτιάξουν ένα περίπλοκο σύστημα μέτρησης και χρέωσης των υλικών που τα ξενοδοχεία παραδίδουν στον Δήμο, να πιστώνουν έναντι του δημοτικού τέλους καθαριότητας τα υλικά εκείνα που τα ίδια τα ξενοδοχεία εκτρέπουν σε εναλλακτική διαχείριση (σε εξειδικευμένες εταιρείες ανακύκλωσης). Άλλωστε, τα ανακυκλώσιμα που δίνουν στον Δήμο, εκείνος τα πληρώνει μία φορά σε κόστος για να τα μαζέψει και άλλες δύο φορές στον ΕΣΔΑΚ (Ενιαίος Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης): μία για το 100% του βάρους όταν τα παραδίδει και άλλη μία για την επιστροφή του υπολείμματος μετά τη διαλογή, το οποίο πάει στη χωματερή (χονδρικά, 50% των υλικών στους μπλε κάδους ΔΕΝ είναι ανακυκλώσιμο).

Και θα ρωτήσετε, ευλόγως: πώς θα ξέρει ο Δήμος πόσα ανακυκλώσιμα παραδόθηκαν στις εταιρείες ανακύκλωσης; Απάντηση: Τα ξενοδοχεία έχουν την υποχρέωση να δηλώνουν κάθε χρόνο τα υλικά αυτά στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Αποβλήτων (ΗΜΑ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος, όπου τα δηλώνουν και οι παραλήπτες, ώστε να διασταυρώνονται οι ποσότητες. Δηλαδή, είναι ήδη μετρημένα, δηλωμένα, και διασταυρωμένα εδώ και χρόνια.

Για το κάθε υλικό, ανάλογα με τον ειδικό κωδικό αποβλήτου (ΕΚΑ), υπάρχει και συγκεκριμένη τιμή ανά τόνο, το ύψος της οποίας καθορίζεται σε κατάλογο που οφείλει να έχει κάθε Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση ΥΠΕΝ/ΔΔΑΠΠ/31606/930 (ΦΕΚ Β’ 1277/15-04-2019).

Ένα τέτοιο σύστημα μεταφέρει την ευθύνη από τον Δήμο στην επιχείρηση. Άρα εκεί που πραγματικά ανήκει. Διότι ο πολίτης πρέπει να σταματήσει να θεωρεί μοναδικό υπεύθυνο για τα σκουπίδια του τον Δήμο. Τα απόβλητα του καθενός μας είναι ιδιοκτησία μας και ευθύνη μας. Αν τα πηγαίνουμε οι ίδιοι στις εταιρείες ανακύκλωσης, τότε απαλλάσσεται ο Δήμος από την υποχρέωση. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι τα κίνητρα για να το κάνουμε. Διότι, όπως όλοι ξέρουμε, το φιλότιμο συχνά δεν αρκεί.

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομα σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πρόσφατα άρθρα