Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
Αρχική_Τοπικά νέαΙεράπετραΟμιλία χαιρετισμός Μανόλη Θραψανιώτη στην έκθεση AGROEXPO 2023

Ομιλία χαιρετισμός Μανόλη Θραψανιώτη στην έκθεση AGROEXPO 2023

Από

Ημερομηνία

Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών

Ομιλία χαιρετισμός Μανόλη Θραψανιώτη στην έκθεση AGROEXPO 2023:

Η 5η έκθεση AGROEXPO 2023, που αφορά   τον πρωτογενή τομέα ξεκίνησε  το 2016 με πρωτοβουλία του επιμελητηρίου Λασιθίου, την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης,  του Δήμου Ιεράπετρας και τελεί υπό την αιγίδα του ΥΠΑΑΤ,  αναπτύσσεται συνεχώς.

Η έκθεση, όπως αναφέρεται στην πρόσκληση, και ευχαριστώ πολύ κ. Πρόεδρε που με προσκαλέσατε, περιλαμβάνει την προβολή  αγροτικών εφοδίων, τον  εξοπλισμό, τα μηχανήματα. Όλα αυτά τα εκθέματα έχουν  μοναδικό στόχο την βελτίωση των παραγόμενων αγροτικών προϊόντων, ώστε να είναι ποιοτικά, ανταγωνιστικά και προσιτά στον καταναλωτή.

Είναι γνωστό ότι ο πρωτογενής τομέας που  αποτελεί βασικό πυλώνα της οικονομίας, απαιτεί την στήριξη του κράτους ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις και οι κατάλληλες συνθήκες  για την επίτευξη των παραπάνω στόχων.

Είναι επίσης γνωστό ότι η κλιματική κρίση αποτελεί  αστάθμητο αλλά επικίνδυνο παράγοντα με τις  προβλέψεις να μην  είναι αισιόδοξες .

Η ανατολική Κρήτη και ιδιαίτερα ο νομός μας  βίωσε και βιώνει   δύσκολες περιόδους λειψυδρίας. Είναι χαρακτηριστικό αλλά και ενδεικτική η απάντηση στο δίλημμα που τέθηκε το 2017, εδώ στην Ιεράπετρα, νερό η δρόμοι. Οπως  γνωρίζετε η απάντηση ήταν νερό.

Σήμερα  ευτυχώς οι προοπτικές είναι ποιο αισιόδοξες. Με τα συνεχιζόμενα έργα  αλλά και αυτά που έχουν δρομολογηθεί, με  επιτάχυνση των διαδικασιών και  με ορθολογική χρήση, μπορούν να διασφαλίσουν την επίτευξη  των στόχων. Την παραγωγή δηλ. ποιοτικών προϊόντων και  ενίσχυση εισοδήματος των παραγωγών  αλλά και της οικονομίας.

Προφανώς και υπάρχουν πολλά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν.  Όπως ο έλεγχος  των εισαγόμενων αγροτικών προϊόντων και  η ελληνοποίηση τους, το καλλιεργητικό κόστος, η έλλειψη εργατικών χεριών κλπ. Σημαντική  εξ άλλου η πρωτοβουλία δημιουργίας ενεργειακής κοινότητας από τους  ΤΟΕΒ Λασιθίου,  για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ. Η  επίλυση των προβλημάτων και η στήριξη  του πρωτογενή τομέα αποτελεί πρωτίστως χρέος της πολιτείας. Για να μπορέσει να αναπτύξει την δυναμική που μπορεί να αποκτήσει.

 

 

 

 

melissa-filema
Ατσαλής-Ιωάννης
Καρνάγιο
Πατρωνάκης

Πρόσφατα άρθρα