Κομμάτι του μεγάλου έργου που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης για τη «Βελτίωση Οδικής ασφάλειας στο Οδικό δίκτυο αρμοδιότητας ΠΕ Λασιθίου», προϋπολογισμού 11.700.000 ευρώ, αποτελεί η συντήρηση – αποκατάσταση, κατά τμήματα, σε όλο το μήκος του δρόμου Κριτσά – Καθαρό, προϋπολογισμού περίπου 3.057.790 ευρώ (με ΦΠΑ). Σύμβαση υπεγράφη με τη Λατομική Κρήτης, που πήρε την υλοποίηση του συνολικού έργου προσφέροντας έκπτωση 21%.
Η αποκατάσταση του συγκεκριμένου δρόμου, που παρουσιάζει σοβαρές φθορές και επικινδυνότητα σε αρκετά σημεία, αποτελούσε χρόνιο αίτημα της Κριτσάς. Είναι δρόμος που έχει αρκετή κυκλοφορία αφού τον χρησιμοποιούν οι κάτοικοι της Κριτσάς που νέμονται εκτάσεις με καλλιέργειες, οι κτηνοτρόφοι της περιοχής, τη δε θερινή περίοδο παρουσιάζει ιδιαίτερα αυξημένη κίνηση από διερχόμενους είτε μεμονωμένους τουρίστες ή ομάδες που κάνουν «σαφάρι» με τζιπ.
Για την εξέλιξη της υλοποίησης του έργου συζήτησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Γιάννης Ανδρουλάκης με τον Πρόεδρο της Κοινότητας Κριτσάς Μανόλη Μασσάρο, στη συνάντηση που είχαν στην Αντιπεριφέρεια. Στις αρχές του επόμενου μήνα αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο του έργου, δήλωσε ο κ. Αδρουλάκης, σημειώνοντας ότι προβλέπονται όλες εκείνες οι αναγκαίες παρεμβάσεις για την αποκατάσταση της ασφαλούς χρήσης του συγκεκριμένου δρόμου που ενώνει την Κριτσά με το ζωτικό γι’ αυτήν τόπο του Οροπεδίου Καθαρού.
Προβλέπονται πολλές και διαφορετικές εργασίες, όπως: Εκσκαφές χαλαρών και ημιβραχωδών εδαφών, αποξήλωση ασφαλτοταπήτων και νέο οδόστρωμα σταθεροποιημένου με τσιμέντο, διάνοιξη τάφρων, καθαρισμοί και άρση καταπτώσεων, επιχώματα, κατασκευή ρείθρων, τάφρων, κατασκευή κρασπέδων, πλακοστρώσεις πεζοδρομίων, διαμορφώσεις νησίδων. Επίσης προβλέπεται απόξεση παλιού φθασμένου ασφαλτοτάπητα και τομή οδοστρώματος με ασφαλτοκόπτη, τοποθέτηση υπόβασης οδοστρώματος μεταβλητού ή συμπυκνωμένου πάχους, κατασκευή ερεισμάτων και τεχνικών και σήμανσή τους. Διαγράμμιση οδοστρώματος με ανακλαστική βαφή, τοποθέτηση ανακλαστικών οριολωρίδων και ακουστικής ταινίας οδοστρώματος, αλλά και πληροφοριακών πινακίδων υπόδειξης ορίου ταχύτητας, πινακίδων κινδύνου και πρόσθετων πληροφοριακών πινακίδων, καθρέπτη. Επίσης θα τοποθετηθούν διάφοροι τύποι φωτισμού οδών κλπ.
Ο κ. Μασσάρος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εξέλιξη δεδομένου ότι αφορά ένα σημαντικό οδικό άξονα με ευρεία χρήση από τους κατοίκους της Κριτσάς και πολλών άλλων.
Ο κ. Ανδρουλάκης δήλωσε ότι το συγκεκριμένο έργο εντάσσεται στο μεγαλύτερο που αφορά την «οδική ασφάλεια στο Λασίθι» και ήταν ένα μεγάλο στοίχημα που είχε βάλει ο ίδιος, για να προχωρήσει να χρηματοδοτηθεί και να υλοποιηθεί. «Δουλειά μας είναι να εξασφαλίζουμε πολύτιμες χρηματοδοτήσεις για την Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου, για έργα που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής και την ασφάλεια των Λασιθιωτών, προσδίδοντας παράλληλα δυναμική στην περαιτέρω ανάπτυξη του τόπου μας», δήλωσε, τονίζοντας ότι ο σχεδιασμός αυτός βασίζεται στην πολύ καλή συνεργασία που επιδιώκει με τους τοπικούς αυτοδιοικητικούς παράγοντες και τους άλλους συλλογικούς φορείς του νομού.
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ