Ευρηματικές λύσεις, φαντασία και καινοτόμες ιδέες κατέθεσαν οι φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης, που συμμετείχαν στον φετινό διαγωνισμό Μηχανικής “EBEC Chania”, ο οποίος πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στα Χανιά. Η συμμετοχή στον διαγωνισμό ήταν εντυπωσιακή ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο με τις διαγωνιζόμενες ομάδες να ανέρχονται συνολικά σε 48 και τους διαγωνιζόμενους -προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές- σε 180!
O διαγωνισμός διοργανώθηκε από τον τοπικό σύλλογο BEST (Board of European Students of Technology) σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο Κρήτης και τους καθηγητές Κωστή Ουγγρίνη, Μαρία Σταυρουλάκη και Λία Κρασαδάκη.
Στον διαγωνισμό, που έγινε στις εγκαταστάσεις του Πολυτεχνείου Κρήτης, οι ομάδες επιστράτευσαν τις τεχνικές, κοινωνικές και επικοινωνιακές τους ικανότητες προκειμένου να συναγωνιστούν πάνω σε δύο κατηγορίες προβλημάτων:
Η πρώτη αφορούσε το team design, δηλαδή τον σχεδιασμό, κατασκευή και συναρμολόγηση μίας λειτουργικής συσκευής ως λύση σε ένα τεχνικό πρόβλημα που όμως έπρεπε να γίνει σε περιορισμένο χρόνο και με περιορισμένα μέσα. Στην προκειμένη περίπτωση αυτό που έπρεπε να κατασκευάσουν οι διαγωνιζόμενοι ήταν ένα αυτοκινούμενο όχημα.
Η δεύτερη κατηγορία αφορούσε το case study, ζητώντας από τους συμμετέχοντες να υποβάλουν προτάσεις βελτιστοποίησης και τρόπους αξιοποίησης για μία ρομποτική υποβρύχια συσκευή που έχει κατασκευαστεί στο Πολυτεχνείο Κρήτης.
«Η συμμετοχή των διαγωνιζομένων ήταν μεγάλη καταγράφοντας ρεκόρ» σημείωσε η Βάσια Κοντοβά που μαζί με τον Γιώργο Καράτζαλη ήταν οι κύριοι διοργανωτές του διαγωνισμού.
«Οι διαγωνισμοί έχουν σκοπό να δώσουν την ευκαιρία στους φοιτητές να δείξουν και να εξελίξουν τις δυνατότητές τους και παράλληλα να δοκιμαστούν πάνω σε προβλήματα Μηχανικής, καλλιεργώντας τη συνεργασία», τόνισε η κα Κοντοβά και πρόσθεσε ότι οι νικητές του διαγωνισμού θα συμμετάσχουν στον εθνικό διαγωνισμό Μηχανικής που θα γίνει φέτος στις 14 – 15 Μαΐου στα Χανιά, ενώ οι ομάδες που θα διακριθούν σε πανελλήνιο επίπεδο θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στον αντίστοιχο πανευρωπαϊκό διαγωνισμό που θα γίνει στο Βελιγράδι.
“THE MECHANICS”
Στην κατηγορία του team design νικήτρια αναδείχθηκε η ομάδα των “The mechanics” που αποτελούνταν από τους: Γιώργο Ψωματάκη, Αλέξανδρο Κουτσούπη, Γιώργο Μαρεντάκη και Παναγιώτη Ντουκάκη, όλοι τους φοιτητές στο Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Η δοκιμασία την οποία είχαν να αντιμετωπίσουν ήταν να κατασκευάσουν ένα αυτοκινούμενο όχημα χρησιμοποιώντας μόνο μαλακό και σκληρό χαρτόνι, 1 λαστιχάκι, 1 μοτεράκι και… καλαμάκια. Ο χρόνος που είχαν στη διάθεσή τους ήταν 4 ώρες.
«Το βασικό πρόβλημα που είχαμε να αντιμετωπίσουμε ήταν να σχεδιάσουμε ένα όμορφο όχημα (καθώς ήταν κι αυτό ένα κριτήριο), να του δώσουμε κίνηση και μάλιστα όσο γίνεται πιο γρήγορη, γιατί νικητής θα ήταν εκείνος που το όχημά του θα κάλυπτε πιο γρήγορα την απόσταση του 1 μέτρου και τέλος έπρεπε το όχημα αυτό να μπορεί να μεταφέρει με ασφάλεια ένα αβγό που είχε τοποθετηθεί πάνω του», εξήγησε εκ μέρους της ομάδας ο Γιώργος Ψωματάκης. «Προσπαθήσαμε να κάνουμε κάτι καινοτόμο και διαφορετικό», συμπλήρωσε ο Αλέξανδρος Κουτσούπης και πρόσθεσε: «Στην αρχή σκεφτήκαμε διάφορους τρόπους για να πετύχουμε το αποτέλεσμα που θέλαμε, τους καταγράψαμε πειραματικά και βρήκαμε τον βέλτιστο».
Το αμαξίδιο που κατασκεύασε τελικά η ομάδα έμοιαζε σαν μια “μπουλντόζα – ερπύστρια”. Είχε 2 ρόδες και δίνονταν κίνηση στον μπροστινό τροχό με το λαστιχάκι.
«Σίγουρα ήταν μία σημαντική εμπειρία καθώς μπήκαμε στη διαδικασία να δουλέψουμε ομαδικά και ανταποκριθήκαμε σε μία στη δοκιμασία που έπρεπε να αναπτύξουμε τις ικανότητές μας μέσα σε μόλις 4 ώρες, χωρίς να ξέρουμε προηγουμένως το πρόβλημα που είχαμε να αντιμετωπίσουμε», σχολίασαν τα μέλη της ομάδας μη κρύβοντας την ικανοποίησή τους για τη διάκριση που πέτυχαν.
“KEROGEN”
Στην κατηγορία του case study η ομάδα που αναδείχθηκε νικήτρια ήταν η “Kerogen” των: Jose Cristian Arturo Otarola Lagos, Δήμητρα Δαλαμάγκα, Κωνσταντίνου Γεωργουσάκη και Πολυάνθη Τρίμη από το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μηχανικής Πετρελαίου του Τμήματος Μηχανικών Ορυκτών Πόρων.
Το πρόβλημα που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τα παιδιά ήταν πώς να βελτιστοποιήσουν μία υποβρύχια ρομποτική συσκευή που έχει κατασκευάσει το Πολυτεχνείο, προτείνοντας λύσεις για την αξιοποίηση και την οικονομική της εκμετάλλευση. Ο χρόνος που είχαν στη διάθεσή τους ήταν 4 ώρες.
«Αυτό που κάναμε ήταν να σκεφτούμε τι επιπλέον εξοπλισμό θα μπορούσαμε να προσαρμόσουμε πάνω στη συσκευή και τι εργασίες θα μπορούσε να επιτελέσει με αυτό τον εξοπλισμό» εξήγησε ο Κωνσταντίνος Γεωργουσάκης και πρόσθεσε ότι οι προτάσεις που υπέβαλε η ομάδα περιελάμβανε τη χρησιμοποίηση της συσκευής σε ιχθυοκαλλιέργειες, επισκευές πλοίων, εντοπισμό ναυαγίων, χαρτογράφηση βυθού, διαρροές, επιθεώρηση φραγμάτων κ.ά.
«Ηταν μία ωραία εμπειρία όλο αυτό και το σημαντικό ήταν ότι μας δόθηκε μία ακόμα ευκαιρία να συνεργαστούμε μεταξύ μας καθώς έχουμε ήδη συνεργαστεί σε διάφορα πρότζεκτ στη Σχολή», ανέφερε η Δήμητρα Δαλαμάγκα, ενώ τα μέλη της ομάδας τόνισαν ότι διαγωνισμοί όπως αυτοί αποτελούν μία ενδιαφέρουσα πρόκληση για τους μηχανικούς καθώς τους δίνει τη δυνατότητα να τεστάρουν τις γνώσεις τους.
Ως προς τη μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετώπισαν τα μέλη της ομάδας ανέφεραν ότι ήταν ο περιορισμός του χρόνου και η σωστή κατανομή του ανάμεσα στις διαφορετικές εργασίες που έπρεπε να γίνουν, ενώ στην ερώτησή μας αν περίμεναν να διακριθούν ο Χιλιανός φοιτητής Jose Cristian Arturo Otarola Lagos απάντησε με αφοπλιστική ειλικρίνεια: «Η αλήθεια είναι ότι δεν το περιμέναμε. Οταν ακούστηκε το όνομα της ομάδας μας ήταν κάτι απίστευτο και το πρώτο που έκανα προσωπικά ήταν να κοιτάξω τις αντιδράσεις των συναδέλφων μου!».
Πηγή: Χανιώτικα Νέα