Στιγμές από το ΑΟΑΝ-ΑΕ Νεάπολης
Τους Έλληνες περιμένουν τα ξενοδοχεία για το Πάσχα
Θα εξετάσουν την τιμολογιακή πολιτική για όλες τις παρεχόμενες από τη ΔΑΕΑΝ υπηρεσίες
Η Κρητική Διατροφή στη Σχολή Γονέων του 2ου Γυμνασίου Ιεράπετρας
Σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα η συζήτηση για την παραχώρηση χώρων στα καταστήματα της λίμνης
Περιοριστικά μέτρα για την αρδευτική περίοδο του 2024 στον Δήμο Σητείας
Η Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία της Μεγάλης Τετάρτης στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Φωτεινής Ιεράπετρας
Παρουσίαση βιβλίου «Και ο ένας θα πειράζει του άλλου» του Α. Σπάρταλη (βίντεο)
Στον τελικό του κυπέλλου ΕΠΣΛ προκρίθηκε ο ΑΟΑΝ που ξεπέρασε το εμπόδιο της ΑΕ Νεάπολης
Ευχέλαιο στο Νοσοκομείο Σητείας τέλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος
Συντήρηση της εξέδρας της Λίμνης
Επίσκεψη του δημάρχου Ιεράπετρας στο ΚΑΠΗ και το ΚΗΦΗ

Ερευνα: Η μεσογειακή διατροφή ενισχύει τα «καλά» βακτήρια του εντέρου και βοηθά τους ηλικιωμένους να έχουν υγιή γηρατειά

Οι ηλικιωμένοι που ακολουθούν συστηματικά τη Μεσογειακή διατροφή για τουλάχιστον έναν χρόνο, έχουν περισσότερα «καλά» βακτήρια στο έντερο τους, πράγμα που με τη σειρά του βοηθά για υγιή γηρατειά, σύμφωνα με μια νέα ευρωπαϊκή επιστημονική έρευνα.

Η Μεσογειακή διατροφή φαίνεται να συμβάλει -μέσω της βελτίωσης του μικροβιακού οικοσυστήματος του εντέρου- τόσο στην καλύτερη λειτουργία του σώματος, όσο και του νου. Η γήρανση σχετίζεται με μείωση των κινητικών λειτουργιών και με χρόνια φλεγμονή. Η Μεσογειακή διατροφή μειώνει τους μικροοργανισμούς που ευνοούν τη φλεγμονή, αποτρέποντας έτσι την πρόωρη έκπτωση των κινητικών και νοητικών λειτουργιών.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Πολ Ο’Τουλ της Σχολής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Κορκ της Ιρλανδίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Gut” (Έντερο), ανέλυσαν το μικροβίωμα 612 ανθρώπων ηλικίας 65 έως 79 ετών σε πέντε χώρες (Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία, Πολωνία και Βρετανία).

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες, από τις οποίες η μία έκανε τη συνήθη διατροφή και η άλλη τη μεσογειακή (με πολλά φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, όσπρια, ελαιόλαδο και ψάρια, καθώς επίσης με λίγα κόκκινα κρέατα και κορεσμένα λίπη). Η σωματική και νοητική κατάσταση των ηλικιωμένων αξιολογήθηκε με τεστ στην αρχή της έρευνας και μετά από ένα χρόνο.

Διαπιστώθηκε ότι οι ηλικιωμένοι της δεύτερης ομάδας (μεσογειακή διατροφή) είχαν καλύτερη αναλογία «καλών-κακών» βακτηρίων στο έντερο τους, καθώς επίσης μεγαλύτερη σωματική δύναμη, βελτιωμένη λειτουργία εγκεφάλου (π.χ. μνήμη) και μικρότερα επίπεδα συστημικής φλεγμονής. Τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής ήσαν κοινά ανεξάρτητα από την εθνικότητα, την ηλικία ή το βάρος των συμμετεχόντων.

Σχετικά Άρθρα

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist