Με δεδομένο το κλείσιμο πλέον της φετινής προβληματικής σεζόν, ανοίγει ξανά η περίοδος προετοιμασίας μιας νέας τουριστικής σεζόν, όμως το κρίσιμο διακύβευμα παραμένει το πρόβλημα του κορονοϊού.
Η φετινή αφετηρία για την επόμενη σεζόν είναι χειρότερη από την περυσινή
Σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Πελεκανάκη, Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων Ελλάδας, η φετινή αφετηρία για την επόμενη σεζόν είναι χειρότερη από την περυσινή. Όπως εξηγεί σε ρεπορτάζ του Μιχάλη Ατσαλάκη στην ΑΝΑΤΟΛΗ, πέρυσι το πρόβλημα του κορονοϊού ανέκυψε για την χώρα από τον Μάρτιο. Μέχρι τότε οι προκρατήσεις, οι συμφωνίες και το κλίμα υποστήριζαν μια τουριστική χρονιά με εκπληκτικές προοπτικές.
«Πέρυσι τον Απρίλιο είχαμε τον κορονοϊό, αλλά και πολλές προπωλήσεις για το καλοκαίρι. Που συντηρούσαν ένα κλίμα κι έδιναν μια προοπτική με βάση τα δεδομένα που υπήρχαν. Φέτος, δεν έχουν γίνει προπωλήσεις! Αυτό πρακτικά σημαίνει πως δεν υπάρχει ξεκίνημα της σεζόν. Οι προπωλήσεις έχουν παγώσει και εμείς αντιμετωπίζουμε σοβαρότατο θέμα», σημειώνει ο κ. Πελεκανάκης.
Επίσης εξηγεί πως η συνθήκη που διαμορφώνεται θα είναι χωρίς πωλήσεις και με πλήρη αβεβαιότητα.
«Τα πρακτορεία στο εξωτερικό έχουν απολύσει αρκετούς εργαζόμενους και υπολειτουργούν. Δεν είναι εύκολο να μιλάμε για τουρισμό. Ποιός θα αναζητήσει τουριστικό πακέτο όταν βρίσκεται σε περιορισμό στο σπίτι και φοβάται;», σημειώνει ο κ. Πελεκανάκης.
Αλλά και διευκρινίζει πως το βαρόμετρο για τη νέα τουριστική σεζόν θα είναι το εμβόλιο και ο χρόνος που θα κυκλοφορήσει για να ανατρέψει τα αρνητικά δεδομένα και να βοηθήσει την επιστροφή σε μια ομαλότητα που θα οδηγήσει και σε τουριστικά πακέτα.
Ο προβληματισμός για τα ξενοδοχεία covid
Τα ξενοδοχεία covid ταλαιπώρησαν τους παράγοντες του τουρισμού στην Κρήτη και τις άλλες διάσημες τουριστικές περιοχές της χώρας, προκαλώντας προβλήματα με τους πελάτες. Το πρόβλημα αναδείχθηκε πρόσφατα σε μεγάλη κλειστή συνάντηση τουριστικών φορέων της Κρήτης, παρουσία αυτοδιοικητικών και κυβερνητικών παραγόντων καθώς και πληθώρας ανθρώπων του τουρισμού και θεσμικών εκπροσώπων των κλάδων που αντιπροσωπεύουν την τουριστική βιομηχανία στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ήταν κοινή παραδοχή όλων των συμμετεχόντων στην συνδιάσκεψη ότι υπήρξε μια αστοχία, σε ό,τι αφορά την λειτουργία των ξενοδοχείων για τον κορονοϊό.
Τα πεντάστερα
Το πρόβλημα εστιάζει στις παρεχόμενες υπηρεσίες των συγκεκριμένων ξενοδοχείων. Είναι χαρακτηριστικό αυτό που συνέβη σε παραδοσιακές τουριστικές περιοχές, όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Κέρκυρα και τα νησιά των Κυκλάδων, που διαθέτουν σημαντικές υποδομές σε τετράστερα και πεντάστερα ξενοδοχεία. Το πρόβλημα υπήρξε στις περιπτώσεις των ξενοδοχείων υψηλών κατηγοριών, που οι πελάτες τους οδηγήθηκαν στα ξενοδοχεία κορονοϊού και τα οποία δεν πληρούσαν προϋποθέσεις φιλοξενίας αντίστοιχες με εκείνες που είχαν πληρώσει οι τουρίστες.
«Το πρόβλημα επιβεβαίωσαν αρκετά υψηλόβαθμα στελέχη ξενοδοχείων από πολλές περιοχές, δεδομένου ότι δεν υπήρχαν οργανωμένα σε υψηλό επίπεδο ξενοδοχεία κορονοϊού. Υπήρξαν λοιπόν πελάτες που πήγαν σε ξενοδοχεία, τα οποία χαρακτήρισαν με άκρως αρνητικά σχόλια και έκαναν παράπονα. Αυτό είναι ένα θέμα που απασχολεί, όντως τους παράγοντες του τουρισμού», τονίζει ο κ. Πελεκανάκης.
Παράλληλα υπογραμμίζει πως για κάποια πεντάστερα ξενοδοχεία που έπρεπε να το κάνουν, αντιμετώπισαν μεγάλο πρόβλημα. «Είναι μια συνθήκη που δεν μπορεί να συνεχιστεί στο μέλλον, σε τουριστικές περιοχές με υψηλές παροχές», εξηγεί.
Από την άλλη επισημαίνει πως είχε επαφές με ξενοδόχους που διέθεσαν τα ξενοδοχεία τους για να γίνουν δομές φιλοξενίας κρουσμάτων, οι οποίοι εξέφραζαν έντονα παράπονα για το γεγονός πως δεν έχουν πληρωθεί ακόμα, ενώ έχουν περάσει τέσσερις μήνες από τον περασμένο Ιούλιο, χρονικό σημείο που συμφώνησαν και εντάχθηκαν σε αυτό το καθεστώς.