«Ένιωσα απλά ένα τσίμπημα στο χέρι, όπως και στο εμβόλιο της γρίπης που κάνω κάθε χρόνο, και μία ελαφριά ζαλάδα στην αρχή, τίποτε άλλο». Έτσι περιέγραψε μιλώντας στην ΑΝΑΤΟΛΗ και το δημοσιογράφο Νίκο Σγουρό η Κριτσώτισα στην καταγωγή Νοσηλεύτρια Λοιμώξεων του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου «Αττικόν» Παρασκευή (Βιβή) Βάρδα την εμπειρία του εμβολιασμού της στο ίδρυμα όπου και εργάζεται.
Η ίδια ήταν από τους πρώτους Λασιθιώτες και Κρητικούς υγειονομικούς (αν όχι η πρώτη) που έκαναν το εμβόλιο για τον κορωνοϊό, την περασμένη Τρίτη 29 Δεκεμβρίου. Έχει ήδη κανονίσει να λάβει και την δεύτερη δόση σε 21 ακριβώς ημέρες μετά την πρώτη.
Η ίδια μέχρι τότε συνεχίζει να παραμένει – όπως και όλοι οι υγειονομικοί – πολύ προσεκτική σε ότι κάνει, από τη στιγμή που ούτως η άλλως η πολυπόθητη ανοσία για τον εμβολιαζόμενο δεν εξασφαλίζεται, όπως αναφέρουν και οι επιστημονικές μελέτες άμεσα αλλά ξεκινά κάποιες ημέρες (ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο το πόσες ακριβώς) μετά και τη β΄ δόση.
«Θα πρέπει όλοι να εμβολιαστούν και να μην φοβούνται» τονίζει, σημειώνοντας ότι όλα τα φάρμακα και τα εμβόλια μπορούν να έχουν ορισμένες παρενέργειες. «Δεν πρόκειται να… μεταλαχθεί το dna μας, αυτά είναι χαζομάρες» τονίζει.
Όπως αναφέρει, το ποσοστό των υγειονομικών στο «Αττικόν» που επιθυμεί να εμβολιαστεί είναι μεγάλο, με τους εμβολιασμούς να συνεχίζονται στο Νοσοκομείο σε καθημερινή βάση.
«Ας εμπιστευτούμε τους ειδικούς,
γύρω μας πεθαίνει κόσμος»
Σε ότι αφορά δε τους ισχυρισμούς ορισμένων ότι στους πρώτους που εμβολιάστηκαν (και δη στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και σε άλλους πολιτικούς) την προηγούμενη Κυριακή 27/12 χρησιμοποιήθηκε όχι το εμβόλιο αλλά… φυσιολογικός ορός, η κ. Βάρδα λέει πως «καταρχήν το εμβόλιο αυτό αραιώνεται με φυσιολογικό ορό. Το θεωρώ κουταμάρα να κάθονται κάποιοι και να ψάχνουν και να αναλύουν φωτογραφίες λέγοντας όλα αυτά. Ας εμπιστευτούμε τους ειδικούς και τα σενάρια επιστημονικής φαντασίας δεν έχουν καμία θέση εδώ. Πεθαίνει κόσμος γύρω μας!».
«Θέμα με τον τρόπο διατήρησης
και διακίνησης του εμβολίου»
Σύμφωνα με την ίδια και με την ενημέρωση που έχει, για την πρώτη τουλάχιστον δόση του εμβολίου υπάρχει επάρκεια, με το θέμα που προκύπτει να έγκειται περισσότερο στον τρόπο διατήρησης του στους -70 βαθμούς αλλά και της διακίνησής του, καθότι διατηρείται στο ψυγείο μόνο πέντε ημέρες. «Υπάρχει γενικώς» τονίζει «μια δυσκινησία στην προσπάθεια να μην χαθούν σε αυτή τη φάση δόσεις του εμβολίου. Ο σχεδιασμός για να φτάσει στα Νοσοκομεία θα πρέπει να είναι πολύ καλός».