Στο Οροπέδιο Λασιθίου υπάρχουν περισσότερα από 100.000 στρέμματα εύφορης γης που μπορούν να αξιοποιηθούν ενώ παραμένουν προβληματικές οι καλλιέργειες και οι εισαγωγές διαρκώς αυξάνονται.
Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Μιχάλη Ατσαλάκη στην ΑΝΑΤΟΛΗ την ίδια ώρα ο κάμπος του Οροπεδίου Λασιθίου παραμένει σε μεγάλα κομμάτια του ακαλλιέργητος. Προφανώς, για τους περισσότερους σε τοπικό επίπεδο και ειδικά για τους νέους, προκύπτει το ζήτημα του αναδασμού ως σημαντική προτεραιότητα. Ένα θέμα που συζητείται τα τελευταία πενήντα χρόνια. Αν κι έχει γίνει μελέτη το 1983, ωστόσο έχει παραμένει το θέμα στάσιμο χωρίς ποτέ να προχωρήσει με ουσιαστικό τρόπο. Έτσι έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος για την τοπική ανάπτυξη και την αξιοποίηση της παραγωγικής γης που διαθέτει το Οροπέδιο Λασιθίου.
Η Δημοτική Αρχή του Οροπεδίου Λασιθίου θεωρεί πως είναι σημαντικό να ανοίξει η συζήτηση και οι διαδικασίες γύρω από το θέμα, αφού βασική μέριμνα τόσο των τοπικών φορέων και αρχών όσο και των πολιτών και κυρίως των νέων που θέλουν να μείνουν στην περιοχή, είναι να ενισχυθεί η παραγωγική φυσιογνωμία της περιοχής, η οποία καθορίζεται κατά κύριο λόγο από τα χιλιάδες στρέμματα πεδινής έκτασης της λεκάνης και από την ορεινή ζώνη της Δίκτης. Παρά την μεγάλη απόσταση των 11 οικισμών από τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα του νομού και το Ηράκλειο, η γεωμορφολογία και οι κλιματικές συνθήκες άσκησαν κατά το παρελθόν αποφασιστική επίδραση, ώστε να δημιουργηθεί μια σχετικά κλειστή οικιακή οικονομία με πλήρη επάρκεια στα βασικά είδη διατροφής (ζωοκομικά, σιτηρά, όσπρια και κηπευτικά), με πολύ χαμηλότερο, βέβαια, επίπεδο κατά κεφαλήν εισοδήματος και κατανάλωσης από το σημερινό καθώς και τα τελευταία χρόνια να υπάρχει μεγάλη ανάπτυξη.
«Όλοι συζητούν τώρα περισσότερο από ποτέ το ζήτημα του αναδασμού. Το μεγάλο αρδευτικό έργο που υλοποιείται από πέρυσι στην περιοχή και το κτηματολόγιο που παράλληλα προχωρεί, παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον γιατί προωθούν την οργανωμένη χρήση γης και την πλήρη αξιοποίησή της. Το ίδιο γίνεται και με τον αναδασμό», επισημαίνει ο Δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου Γιάννης Στεφανάκης. Είναι χαρακτηριστικό πως ο κ. Στεφανάκης, είναι αποδέκτης προτάσεων για την προώθηση του αναδασμού από τα στελέχη της δημοτικής αρχής αλλά και πολίτες.
«Υπήρξε μία μελέτη του 1983. Η μελέτη εκείνη του αναδασμού είναι σαφές πως θέλει επικαιροποίηση. Ασφαλώς και είμαστε μόνο στην αρχή κι έχουμε ενημερώσει για τις σκέψεις και τις προθέσεις μας και τον Περιφερειάρχη Κρήτης που έχει από το νόμο την αρμοδιότητα για την εξέλιξη του θέματος και τη σύσταση σχετικών επιτροπών. Για εμάς εκείνο που έχει σημασία είναι, όποια απόφαση θα ληφθεί αφού θα υπάρξει ευρεία διαβούλευση να υπηρετεί την λογική και το στόχο της ανάπτυξης του τόπου και της παραγωγικής δυναμικής που έχει», εξηγεί ο Δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου.
Σήμερα είναι σαφές πως ο κοινωνικός και οικονομικός μετασχηματισμός δεν φαίνεται να πραγματοποιείται με όρους ιδιαίτερα ευνοϊκούς, γεγονός που υπογραμμίζεται από τη συνεχή συρρίκνωση και γήρανση του τοπικού πληθυσμού. Ταυτόχρονα όμως, στην περιοχή υπάρχουν νεαροί αγρότες που θέλουν να παραμείνουν, να συνεχίσουν να καλλιεργούν τη γη και να παράγουν τοπικά ποιοτικά προϊόντα. Σε συνδυασμό με τα πλεονεκτήματα που έχει η περιοχή στην αγροτική παραγωγή, λόγω κλίματος, εδάφους και λοιπών συνθηκών, η τοπική Δημοτική Αρχή έχει διαγνώσει πως ο συνδυασμός του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό, στην βέλτιστη μορφή τους, αποτελεί την λύση για την οικονομική, κοινωνική και πληθυσμιακή ανάταξη του Οροπεδίου Λασιθίου. «Η δυναμική της περιοχής υπάρχει. Το γνωρίζουμε και στηρίζουμε κάθε νέα πρωτοβουλία. Χρειάζονται όμως και δυναμικές κινήσεις που θα επιταχύνουν την πορεία του τόπου προς μια συνδυαστική μορφή ανάπτυξης που θα δώσει θέσεις εργασίας και θα διατηρήσει τον πληθυσμό, ακόμα και να τον αυξήσει», σημειώνει ο δήμαρχος.