Η αντιπυρική περίοδος ολοκληρώθηκε, ωστόσο ο κίνδυνος εκδήλωσης κι επέκτασης μίας πυρκαγιάς στην περιοχή της Σητείας είναι μεγάλος, δεδομένου ότι πρόκειται για μία ξηροθερμική περιοχή. Όπως επισημαίνει με δηλώσεις του στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο Προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Σητείας, Αντιπύραρχος Παύλος Καπετανάκης απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από τους πολίτες και δη εκείνους που ήδη προχωρούν σε δραστηριότητες καύσης υπολειμμάτων καλλιεργειών.
«Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί από τους ανθρώπους που προχωρούν στην καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών. Δεν μπορούν δηλαδή, να απομακρυνθούν από μία περιοχή χωρίς να έχουν σβήσει την φωτιά που έχουν ορίσει. Πρέπει να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας ώστε να μην υπάρχει καμία πιθανότητα επέκτασης της φωτιάς, ζημιάς και φυσικά οι δραστηριότητες καύσης να γίνονται νωρίς κατά την διάρκεια της ημέρας κι όχι αργά το απόγευμα, αφήνοντας την φωτιά χωρίς εποπτεία το βράδυ.»
Ιδιαίτερη επίσης προσοχή θα πρέπει να δοθεί από εκείνους που προχωρούν σε αυτές τις δραστηριότητες κοντά σε αστικές περιοχές. «Να σημειωθεί ότι δεν επιτρέπεται η καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών μέσα σε αστικές περιοχές και οικισμούς. Επιβάλλεται πρόστιμο και σε αυτή την περίπτωση. Εφιστάται η προσοχή των πολιτών ιδιαίτερα στην περιοχή Λιβάδια κοντά στην πόλη της Σητείας καθώς και στις περιοχές κοντά στα σχολεία και σε αθλητικές εγκαταστάσεις καθώς πέραν του κινδύνου επέκτασης μίας πυρκαγιάς, ο καπνός μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στα άτομα που βρίσκονται κοντά, είτε πρόκειται για παιδιά και ενήλικες σε ένα σχολείο είτε για αθλούμενους κλπ. Τα προϊόντα τα οποία εκλύονται από την διαδικασία της καύσης μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στην ανθρώπινη υγεία. Για το λόγο αυτό πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Όσοι προχωρούν στο άναμμα φωτιάς πρέπει να έχουν λάβει ατομικά μέτρα προστασίας για τη δική τους ασφάλεια αλλά και την ασφάλεια του κοινωνικού συνόλου, της περιοχής, του περιβάλλοντος».
Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι στην περιοχή της Σητείας έχουν σημειωθεί μεγάλες πυρκαγιές κατά τα παρελθόντα έτη μετά την λήξη της αντιπυρικής περιόδου με μεγάλες συνέπειες, επομένως δεν πρέπει να εφησυχάζουν οι πολίτες αλλά αντίθετα να είναι πολύ προσεκτικοί και κατά την τρέχουσα περίοδο.
Να αναφερθεί επίσης ότι πλέον με την ολοκλήρωση της αντιπυρικής περιόδου, έχει ολοκληρωθεί και η διαδικασία λειτουργίας του Εποχικού Κλιμακίου του Χανδρά.
Ευτυχώς δεν υπήρξαν φέτος μεγάλες πυρκαγιές
Προχωρώντας σε έναν απολογισμό της φετινής αντιπυρικής περιόδου για την περιοχή ο κ. Καπετανάκης ανέφερε ότι ευτυχώς οι πυρκαγιές – δασικές και αγροτικές – ήταν περιορισμένες κι όχι μεγάλης έκτασης. Εκδηλώθηκαν ωστόσο φωτιές εκ των οποίων δύο προσέγγισαν τα 100 στρέμματα (όπως στα Αχλάδια) κι αρκετές γύρω στα 10 με 15 στρέμματα. Επίσης φωτιές με μεγάλο βαθμό δυσκολίας στην κατάσβεση τους λόγω της ιδιομορφίας του εδάφους, των καιρικών συνθηκών, οι οποίες ευτυχώς δεν έλαβαν μεγάλες διαστάσεις. Συνολικά υπήρξε έντονη κινητικότητα καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Σητείας τόσο για συμβάντα εντός της περιοχής όσο κι εκτός, στον υπόλοιπο Νομό καθώς και στο γειτονικό νησί της Καρπάθου με αποστολή δυνάμεων και μάλιστα δύο φορές. Γενικότερα, λόγω και των μεγάλων πυρκαγιών σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, η υπηρεσία ήταν διαρκώς σε αυξημένη ετοιμότητα και επιφυλακή.
Ο κ. Καπετανάκης εστίασε και στην συμβολή πολιτών στο θέμα των πυρκαγιών όπου ένα μεγάλο ποσοστό είναι αρκετά προσεκτικοί, ενημερωμένοι και δρουν άμεσα στην περίπτωση εκδήλωσης μίας φωτιάς ενημερώνοντας τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής, κάτι που είναι πολύ σημαντικό.
«Χρόνο με το χρόνο καταγράφεται μία μεγαλύτερη προσοχή από όλους αναφορικά με τις πυρκαγιές. Όμως έχουν σημειωθεί και κάποια περιστατικά τα οποία προβληματίζουν ιδιαίτερα. Εννοώ διευκρινίζοντας, ότι όταν υπάρχουν κάποιες εκτάσεις 30, 40, 50 στρεμμάτων που έχουν καεί, για παράδειγμα στην περιοχή του Σκορδίλου πριν από λίγο καιρό, σε μία λεκάνη απορροής, δημιουργεί ανησυχία το γεγονός ότι μπορεί να εκδηλωθεί μία έντονη βροχόπτωση σε μία περιοχή που ουσιαστικά είναι ‘’λίμνη’’ η οποία μπορεί να προκαλέσει πλημμυρικά φαινόμενα. Δηλαδή η εκδήλωση μίας φωτιάς δεν γίνεται να μην επιφέρει συνέπειες. Πλέον με κλιματική αλλαγή, οι συνέπειες αυτές μπορεί να είναι πραγματικά καταστροφικές. Επομένως η βλάστηση και των δέκα στεμμάτων είναι πολύ σημαντική. Θυμίζω για άλλη μία φορά την μεγάλη πλημμύρα το 2019 στην Σητεία που ήταν συνέπεια των μεγάλων πυρκαγιών των Αχλαδίων και των Κρυών στο παρελθόν που δημιούργησαν μία τεράστια λεκάνη συγκέντρωσης νερού με αποτέλεσμα στην συνέχεια να προκληθούν πολλά προβλήματα».
Αναφορικά με τα υπόλοιπα πεδία δράσης του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Σητείας κατά την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, μειωμένα σε σχέση με παλαιότερες χρονιές, καταγράφονται τα συμβάντα για παροχή βοηθείας σε πεζοπορικές διαδρομές, φαράγγια όπου ακόμα υπάρχει μία σχετική δραστηριότητα. Πρόσφατα εξάλλου υπήρξε περιστατικό στον Ρίχτη. Ωστόσο όπως συμπλήρωσε ο κ. Καπετανάκης, φέτος ήταν συνολικά μειωμένα τα συμβάντα καθώς φαίνεται ο κόσμος να είναι καλύτερα ενημερωμένος άρα και πιο προσεκτικός. Ιδιαίτερα σε ότι αφορά το φαράγγι στο Ρίχτη και μετά τον ορισμό του κομματιού της εισόδου και της ενημέρωσης που υπάρχει, ο αριθμός των συμβάντων έχει περιοριστεί. Εξακολουθούν ωστόσο να λαμβάνουν χώρα κι αντιμετωπίζονται πάντα σε συνεργασία της Αστυνομίας, του ΕΚΑΒ, των Εθελοντικών Ομάδων της ΕΔΕΑΚ και του Περιφερειακού Τμήματος Σητείας του ΕΕΣ, τους οποίους κι ευχαρίστησε θερμά.
Δεδομένης της σεισμικής δραστηριότητας που σημειώθηκε – κι εξακολουθεί ανά διαστήματα – το τελευταίο χρονικό διάστημα και στην περιοχή της Σητείας, ο κ. Καπετανάκης ανέφερε ότι το φαινόμενο των σεισμών υπήρχε πάντα και θα εξακολουθήσει να υπάρχει. Ζητούμενο λοιπόν είναι η ετοιμότητα και η σωστή διαχείριση κατά το δυνατόν μίας τέτοιας κατάστασης από την πλευρά όλων των αρμοδίων δομών και ασφαλώς του συνόλου των πολιτών. Στην κατεύθυνση αυτή είναι και η απόφαση που έλαβε κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του το Τοπικό Συντονιστικό Όργανο, επέκτασης και ενημέρωσης του Σχεδίου Πολιτικής Προστασίας. «Γιατί σε κάθε περίπτωση το καλύτερο είναι η προετοιμασία και η ετοιμότητα των πολιτών που μπορεί να βιώσουν μία μεγάλη κρίση, αν και όποτε αυτό συμβεί ώστε να γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν. Οπότε μέχρι να ολοκληρωθεί η προαναφερόμενη διαδικασία, θα ήταν καλό το κάθε νοικοκυριό, ο κάθε χώρος εργασίας να είναι σε θέση να εκπονήσει κι ένα δικό του σχέδιο, μία συμφωνία που θα ορίζει τι θα γίνεται σε περίπτωση που υπάρχει μία μεγάλη κρίση όπως για παράδειγμα ένας σεισμός, μία μεγάλη πυρκαγιά στην εγκατάσταση του. Αναφορικά με το Σχέδιο Πολιτικής Προστασίας στόχος είναι η ενημέρωση όλων των πολιτών με κάθε πρόσφορο τρόπο. Τόσο των ντόπιων αλλά και δυνατότητα ενημέρωσης και των επισκεπτών.»
Τέλος ερωτηθείς σχετικά για το μείζον θέμα της αναβάθμισης του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Σητείας το οποίο ως γνωστό αποτελεί χρόνιο αίτημα τόσο της υπηρεσίας όσο και συνολικά της τοπικής κοινωνίας λόγω των αναγκών της περιοχής, ο κ. Καπετανάκης ανέφερε ότι εξακολουθεί να επικρατεί αναμονή για την διαδικασία της αναβάθμισης: «Αναμένεται ένας κεντρικός σχεδιασμός από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και Κλιματικής Αλλαγής που ορίζεται για τον Ιανουάριο. Έχει γίνει προσπάθεια και προσέγγιση και από την τοπική αυτοδιοίκηση και άλλες δομές της περιοχής για το θέμα της αναβάθμισης».
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ