Η μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της επένδυσης «Cape Tholos» στην κοινότητα Καβουσίου έχει πρόβλεψη για σφράγισμα του Θεριόσπηλιου με σιδερένιες οριζόντιες μπάρες, μας ενημέρωσε ο συνονόματος Λεωνίδας Κουδουμογιαννάκης:
«Πέρα από τον προβληματισμό που προκαλείται για το αν μπορεί η μελέτη να περιλαμβάνει παρέμβαση σ’ ένα χώρο που δεν ανήκει στην ιδιοκτησία του «Cape Tholos», γεννάται αυτονόητα και το ερώτημα γιατί θα πρέπει να σφραγιστεί ένα αξιοθέατο, μοναδικό ίσως στην περιοχή, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για σπηλαιολόγους και φυσιολάτρες. Στην επιφανειακή έρευνα την περίοδο 1975- 1979 στο σπήλαιο βρέθηκε κεραμική ΜΜΙ- ΙΙ και Ρωμαϊκών χρόνων. Ο περιβάλλων χώρος του σπηλαίου είναι πολύ ενδιαφέρων».
* Το εκπληκτικό αυτό σπήλαιο επισκέφθηκαν το περασμένο καλοκαίρι τα μέλη του Ορειβατικού Συλλόγου Αγίου Νικολάου και θαύμασαν τα εντυπωσιακά σύνολα από σταλαγμίτες. Ο Θεριόσπηλιος έχει συνολικό μήκος 44 μ., μέγιστο πλάτος 25 μ. και ύψος 0,5 – 7 μ.
Ο αρχαιολογικός χώρος Χρυσοκάμινο στο Καβούσι
Κοντά στο Θεριόσπηλιο υπάρχει και ο αρχαιολογικός χώρος Χρυσοκάμινο που λειτούργησε -από το 4500-3500 π.Χ. ως και τα μινωικά χρόνια- ως μεταλλουργικό εργαστήριο για την καμίνευση κυρίως χαλκού (Πρώιμη Εποχή του Χαλκού στην Κρήτη). Η εγκατάσταση εγκαταλείφθηκε, όπως φαίνεται, μετά το 1400 π.Χ.
* Το Χρυσοκάμινο είναι ουσιαστικά η μοναδική τοποθεσία χύτευσης χαλκού που έχει εντοπιστεί στην Πρωτομινωική Κρήτη και μία από τις λίγες του Αιγαίου. Το σημείο στο Χρυσοκάμινο θεωρείται ιδανικό για καμίνι χαλκού, καθώς λόγω του ισχυρού ανέμου, τα κάρβουνα θερμαίνονταν συνεχώς σε υψηλή θερμοκρασία.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ