Στα μισά Μαΐου ολοκληρώθηκαν εκπαιδευτικές επισκέψεις των μαθητών του Γυμνασίου Κουτσουρά, οι οποίες στόχευσαν στην ενίσχυση της καλλιέργειάς τους στο πεδίο του Πολιτισμού (Τοπική Ιστορία, Επιστήμες, Μουσική, Βιβλιοθήκες, Αθλητισμός).
Το τμήμα Γ1, στο πλαίσιο της δράσης «Το περιβάλλον και οι μνήμες του», επισκέφτηκαν αρχικά τους Τάφους των Βενιζέλων στα Χανιά. Η πρόσθετη επίσκεψη στο σπίτι του Ελευθερίου Βενιζέλου ήταν μία μοναδική εμπειρία, καθώς τα παιδιά «γνώρισαν» εκτός από τον Βενιζέλο- πολιτικό και τον Βενιζέλο- άνθρωπο. Τα ρούχα με τις κηλίδες αίματος από την πρώτη απόπειρα δολοφονίας εναντίον του και το αυτοκίνητο το γαζωμένο από τις σφαίρες ήταν αυτά που προκάλεσαν τη μεγαλύτερη εντύπωση.
Ακολούθησε επίσκεψη στο Ναυτικό Μουσείο Χανίων. Από τριήρεις και μινιατούρες ενετικών κάστρων μέχρι σύγχρονες φρεγάτες και τηλεσκόπια υποβρυχίων, όλα αυτά έφεραν τα παιδιά σε επαφή με τη ναυτική ιστορία. Ιδιαίτερη εντύπωση τούς προκάλεσε η αίθουσα προσομοίωσης υποβρυχίου και ο μοντελιστής, ο οποίος τους εξήγησε αναλυτικά πώς κατασκευάζεται ένα μοντέλο πλοίου κ.λ.π.
Τα Άπτερα, αρχαία πόλη των Χανίων, η οποία ιδρύθηκε τον 8ο αιώνα π. Χ., ενθουσίασε τα παιδιά μια που τα κτίσματα της ακόμα και τώρα δείχνουν τη διαχρονία του πολιτισμού. Ο ιερός ναός επί μινωικού πολιτισμού, το μοναστήρι επί Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και το Τούρκικο φρούριο (αρχικά κτίσμα των Ενετών) δείχνουν την σημαντικότητα της πόλης των Απτέρων. Φυσικά, το αρχαίο θέατρο εντυπωσίασε τους μαθητές και τις μαθήτριες με την ακουστικότητά του. Μάλιστα, έδωσαν και μία μικρή «παράσταση» με αποσπάσματα ποιημάτων και τραγουδιών μπροστά σε επισκέπτες άλλους του χώρου.
Η Β΄ Τάξη, στο πλαίσιο της δράσης «Οι χορδές της Φαντασίας», επισκέφτηκε το «Θύραθεν Μουσείο» στον Κρουσώνα, ένα Μουσείο Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής, όπου οι μαθητές μας γνώρισαν μια πληθώρα εκπληκτικών, σπάνιων μουσικών οργάνων και μετείχαν σε Μουσικό Εργαστήρι. Ακολούθησε, στο Ρέθυμνο, σεμινάριο για τον ρυθμό με Υπεύθυνο τον κ. Παπατζανή, στο πλαίσιο του προγράμματος “Η τέχνη του ρυθμού στην Eκπαίδευση” που υποστηρίζεται από την Περιφέρεια Κρήτης και το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Ήταν εξαιρετική η παρουσίαση του ρόλου της μουσικής και του ρυθμού σε κάθε πολιτισμό, όπως επίσης και η γνωριμία με το ινδικό σύστημα εκμάθησης Ρυθμού και το Body Percussion. Μέσα από τον ρυθμό και την ακρόαση, τη βιωματική συμμετοχή, οι μαθητές συνειδητοποίησαν ότι ανακαλύπτουν νέες δεξιότητες και δυναμικές.
Το Γ2 του Σχολείου, στο πλαίσιο της δράσης «Τμηματική συγγραφή κειμένων», επισκέφτηκε τη Βικελαία Βιβλιοθήκη, τη Δημοτική Βιβλιοθήκη του Ηρακλείου, στην οποία ο κοσμοπολίτης λόγιος Δημήτριος Βικέλας δώρισε την πλούσια προσωπική του βιβλιοθήκη και η οποία -προς τιμήν του- πήρε το συγκεκριμένο όνομα. Την ομάδα υποδέχθηκε ο Προϊστάμενος, κ. Δημήτριος Σάββας και την ξενάγησε στους χώρους της, την ταξίδεψε στο παρελθόν της πόλης του Ηρακλείου με μια περιγραφή τόσο γλαφυρή, ώστε μαθητές και καθηγητές έφυγαν μαγεμένοι.
Ακολούθησε επίσκεψη στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου όπου οι μαθητές ξεναγήθηκαν στον νέο χώρο της από τους Υπεύθυνους εργαζόμενους σε αυτήν και μετείχαν σε εκπαιδευτικό πρόγραμμά της με θέμα την επίκαιρη- λόγω της πρόσφατης επετείου της- Μάχη της Κρήτης με Υπεύθυνο τον κ. Μιχάλη Λαμπαθάκη. Ο εν λόγω εκπαιδευτικός, με παιγνιώδη τρόπο και μέσω του εικονογραφημένου από τον ίδιο βιβλίου «Το νησί των γενναίων», κατάφερε να μεταδώσει στην ομάδα δυνατά μηνύματα αναφορικά με τη Μάχη της Κρήτης.
Όλοι οι μαθητές της Β΄ και της Γ΄ Τάξης, σε αυτές τις εξορμήσεις τους, πραγματοποίησαν επίσκεψη στο Ενετικό Κάστρο του Ρεθύμνου, την Φορτέτσα. Τα ιστορικά κτήρια που σώθηκαν, όπως οι φυλακές της Βουλής του Πρύτανη, το θέατρο, το Τζαμί του Σουλτάνου Ιμπραήμ, η κατοικία του Επισκόπου, καθώς και το Μέγαρο του Συμβουλίου, οι εκκλησίες του Αγίου Θεοδώρου και της Αγίας Αικατερίνης, αλλά και το οπλοστάσιο, οι μπαρουταποθήκες και οι δεξαμενές, σε συνδυασμό με την θέα στο κρητικό πέλαγος, ενθουσίασαν τα παιδιά.
Η Α΄ Τάξη του Γυμνασίου επισκέφτηκε το Παγκρήτιο Στάδιο με κέντρο του ενδιαφέροντος, αρχικά, τα Ολυμπιακά Αθλήματα. Έγινε παρουσίαση από τους Υπεύθυνους και μετείχαν ενεργά οι μαθητές σε ειδικό πρόγραμμα. Παρακολούθησαν, επιπροσθέτως, Ακροβατικό Αερομοντελισμό και είχαν βιωματική συμμετοχή σε πτήση μικρών αεροπλάνων. Στη συνέχεια, ακολούθησε προσέγγιση πολιτισμικών θησαυρών της πόλης του Ηρακλείου μέσω προγραμματισμένου εκ των προτέρων αντίστοιχου παιχνιδιού.
Καθώς οι μαθητές του Σχολείου βίωσαν ένα μακρύ προγενέστερο διάστημα εγκλεισμού και στέρησης τέτοιων πολιτισμικών ευκαιριών, ειδικά σε επίπεδο ομαδοσυνεργατικών δράσεων, οι πρόσφατες αυτές δράσεις στάθηκαν απολύτως εποικοδομητικές σε επίπεδο γνώσεων, δεξιοτήτων αλλά και ενίσχυσης θετικών στάσεων ως προς τα πολιτισμικά θέματα.
Η Διευθύντρια, Κωστάκη Νεκταρία
και ο Σύλλογος Διδασκόντων του Σχολείου