Μετά από 5 χρόνια, την ίδια ακριβώς εποχή, τα μάτια μου αντίκρισαν ξανά αυτές τις μοναδικές εικόνες ομορφιάς στο Καθαρό. Είναι όμορφο όλες τις εποχές του χρόνου αλλά ειδικά αυτές τις ημέρες, λόγω του ανθισμένου βίκου (vicia), μοιάζει σαν να έχει απλωθεί ένα πανέμορφο μωβ χαλί! Είναι απίστευτες οι εικόνες που αντικρίζουν τα μάτια μας, μόλις φτάσουμε στο πιο ψηλό σημείο της διαδρομής (Δάμακας) και προχωρήσουμε προς το Αβδελιακό. Αρχίζει ένας «παράδεισος» λουλουδιών!
* Οι ανθισμένοι βίκοι, οι μαχαιρίδες (γλαδιόλες) και οι κόκκινες παπαρούνες συνθέτουν ένα σκηνικό που μοιάζει απίστευτο. Δεν μπορείς να μην αναφωνήσεις «Τί ομορφιά είναι αυτή!». Θα προτρέψω και φέτος, τις επόμενες δυο εβδομάδες, να ανεβείτε στο Καθαρό για να θαυμάσετε το θέαμα. Αξίζει το κόπο… ειδικά γι’ αυτούς που θα βρεθούν εκεί πάνω για πρώτη φορά στη ζωή τους. Αυτές οι εικόνες θα τους μείνουν για πάντα!
Ο μωβ βίκος ξεχωρίζει στο Καθαρό
Ο βίκος του Καθαρού σπέρνεται για να χρησιμοποιηθεί σα ζωοτροφή. Πριν μεστώσει τους καρπούς του ξεριζώνεται και δίνεται σαν χορτάρι στα ζώα. Όταν μεστώσει τους καρπούς σε μέγεθος αρακά, αλωνεύεται και χρησιμοποιείται επίσης σα ζωοτροφή. Επίσης, ο βίκος αναπτύσσεται σαν ζιζάνιο στα σπαρτά και εκριζώνεται για τον ίδιο σκοπό. Το κατάλληλο στάδιο για τη συγκομιδή του βίκου για σανό είναι όταν οι λοβοί έχουν αποκτήσει τα 2/3 του μεγέθους τους. Αν η συγκομιδή γίνει στην έναρξη της άνθησης τότε παίρνουμε σανό άριστης ποιότητας, αλλά σε μικρή ποσότητα.
* Ο Μιχάλης Κασσωτάκης αναφέρει («Το Γλωσσικό Ιδίωμα των κάτοικων του Οροπεδίου Λασιθίου»): Ο βίκος είναι φυτό της οικογένειας των ψυχανθών (αγριομπίζελο, λαθούρι ) που ευδοκιμεί σε δροσερά κλίματα και χρησιμοποιείται για ζωοτροφή. Το επιστημονικό του όνομα είναι vicia sativa. Συχνά, συγκαλλιεργείται με σιτηρά. Ο καρπός του βίκου έχει τη μορφή μαύρων κόκκων. Οι κόκκοι αυτοί προσθέτονταν στα άχυρα που δίδονταν στα ζώα, όπως συνέβαινε και με το ρόβι: «Βάλε βίκο στ᾿ άχερα να φάνε τα βούγια να δυναμώσουμε, γιατί δ᾿ αρχίζομε να κάνομε χωράφι».
Ετυμολογικά από το αρχαιοελληνικό: βικία > βικίον > βίκος (λατινικά vicia = κουκί).
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ