Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και σημαντική η πρόταση για κήρυξη του εμβληματικού για τον τουρισμό του Μεραμπέλλου και ολόκληρης της Κρήτης, ξενοδοχείου Minos Beach Art Hotel, σε διατηρητέο μνημείο της νεότερης αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της χώρας μας. Η σύνταξη του σχετικού φακέλου -φάκελος τεκμηρίωσης- έχει ανατεθεί στον αρχιτέκτονα Οδυσσέα Σγουρό όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της ΑΝΑΤΟΛΗΣ.
Η επεξεργασία της πρότασης ξεκίνησε με σκοπό την αναβάθμιση και διατήρηση του συγκροτήματος στην υφιστάμενη σήμερα κατάσταση… και όχι να αφαιρούνται κατασκευές οι οποίες έγιναν πριν από δεκαετίες και οι οποίες όχι μόνο δεν βιάζουν το περιβάλλον, αλλά το ομορφαίνουν και για πολλά χρόνια αποτελούσαν τοπόσημο της περιοχής. Αυτό το γεφυράκι, που αφαιρέθηκε, ακόμα δε μπορούμε να καταλάβουμε τί το αυθαίρετο είχε. Περπατώ στον παραλιακό δρόμο και το μάτι μου πάντα «πέφτει» απέναντι και λείπει και εξοργίζει.
«Ο πρωτοπόρος Ηλίας Σωτήρχος άνοιξε τις πόρτες του Κόσμου στη μικρή πολιτεία»
«Ήταν λίγο μετά το καλοκαίρι του 1963, που με τη δημιουργία του Minos Beach, o πρωτοπόρος Ηλίας Σωτήρχος, άνοιξε τις πόρτες του Κόσμου στη μικρή πολιτεία με τα διώροφα κεραμοσκεπή σπίτια και έφερε να κολυμπήσουν στα νερά του κόλπου του Μεραμπέλλου λαμπρές προσωπικότητες εκείνης της εποχής.
Η Μαρία Κάλλας, η θρυλική ντίβα, έκανε το πέρασμά της (1964;), λίγο μετά τον Walt Disney (που γύρισε τα «Κρόσσια του φεγγαριού» / Μoonspinners) το 1963 και λίγο πριν τον Γιώργο Σεφέρη (Νobel,1963) το 1966, που έμεινε μαζί με τη Μαρώ κοντά δυο μήνες στον προικισμένο αυτό τόπο για να ξεκουραστεί», έγραψε ο Οδυσσέας Σγουρός.
Σημαντικές προσωπικότητες στο Minos Beach
Τη δεκαετία του 80, λόγω των εμπορικών σχέσεων που είχα με το ξενοδοχείο, ένα βράδυ δείπνησα στην La Bouillabaisse. Στα διπλανά τραπέζια καθόταν ο πρώην πρωθυπουργός και διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Ξενοφών Ζολώτας, οι καθηγητές μου του Παντείου Πανεπιστημίου Γ.Δ. Δασκαλάκης και Γεώργιος Παπαχατζής, καθώς και άλλοι πανελλαδικά και όχι μόνο επώνυμοι. Αυτά τα αναφέρω για να καταλάβουμε τη δύναμη και τη γοητεία που είχε πάντα το Minos Beach.
* Στο ίδιο ξενοδοχείο έμειναν εκατοντάδες σημαντικοί άνθρωποι με παγκόσμια αίγλη, όπως η Μελίνα Μερκούρη και ο Ζιλ Ντασέν, ο βραβευμένος με Νόμπελ Γιώργος Σεφέρης, ο Γουόλτ Ντίσνεϊ και η ηθοποιός Hayley Mills και πολλοί άλλοι που τα ονόματά τους και τις υπογραφές τους βλέπουμε στα πρώτα «Βιβλία Επισκεπτών» του ξενοδοχείου.
Το Minos Beach τη δεκαετία του 60
Είχα την τύχη -και την ηλικία βέβαια- να παρευρεθώ, αρχές της δεκαετίας του 60 (1962), στην τοποθέτηση του θεμέλιου λίθου στο ξενοδοχείο Minos Beach. Την έκανε κάποιος υπουργός, νομίζω το όνομά του ήταν Μακρής, της κυβέρνησης Καραμανλή (ΕΡΕ) -δεν εννοώ το νεότερο. Πήγαμε εκεί με λεωφορείο του ΚΤΕΛ από την Πλατεία, καθώς τότε τα ΙΧ αυτοκίνητα ήταν λίγα και το Αμμούδι έπεφτε πολύ μακριά από την πόλη.
* Θέλησα να παρευρεθώ στο θεμέλιο λίθο γιατί ο χώρος όπου σήμερα είναι κτισμένο το Minos Beach μου ήταν ιδιαίτερα γνωστός. Συχνοί ήταν οι περίπατοί μου στη μικρή χερσόνησο του ξενοδοχείου, παρέα με τον παππού μου Μανώλη Σακαδάκη. Θυμάμαι καλά το κεντρικό κτήριο της «Χωροφυλακής», αλλά και τα λόγια του, να ακολουθούμε συγκεκριμένο μονοπάτι στην περιμετρική βόλτα μας, γιατί, όπως έλεγε, δεν είμαστε σίγουροι ότι έχουν βγάλει όλες τις νάρκες που είχαν τοποθετηθεί στο χώρο την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ