Οι ψηφιακές μαρίνες είναι ένα μεγάλο έργο που θα ξεκινήσει το 2023 από το υπουργείο τουρισμού στα πλαίσια του ταμείου ανάκαμψης.
Όπως εξήγησε η Υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, θα υπάρχει ένα κονδύλι της τάξης των 120 εκατομ. ευρώ, το οποίο θα κατευθυνθεί -μεταξύ άλλων- στις ψηφιακές μαρίνες. Ουσιαστικά, θα υπάρξει ψηφιοποίηση των μαρίνων στην Ελλάδα, ούτως ώστε να γνωρίζουν οι τουρίστες το πού βρίσκονται.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες το Υπουργείο τουρισμού δεν είναι ακόμα έτοιμο για να ξεκινήσει τη διαδικασία, αλλά προετοιμάζεται. Η διαδικασία προβλέπει πως θα υπάρξει τεχνικός σύμβουλος, ο οποίος για λογαριασμό του υπουργείου τουρισμού θα κληθεί να διαμορφώσει τους όρους για να μπορούν οι ενδιαφερόμενες μαρίνες να εκδηλώσουν ενδιαφέρον. Συνεπώς, οι εκτιμήσεις από το Υπουργείο κάνουν λόγο για το τέλος του 2022, προκειμένου να μπορεί ο τεχνικός σύμβουλος να αναλάβει την προετοιμασία της πρόσκλησης με τους όρους και τις προϋποθέσεις της οποίας θα κληθούν να καταθέσουν προτάσεις οι ενδιαφερόμενοι φορείς που εκπροσωπούν τις μαρίνες.
Στην κατεύθυνση αυτή, αξιοποιώντας τους πόρους αυτούς από το Ταμείο Ανάκαμψης, αναμένεται πρόσκληση προς τους φορείς διαχείρισης των μαρίνων για την κατάθεση των επενδυτικών τους σχεδίων με γνώμονα την αναβάθμιση των υπαρχουσών υποδομών, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα δίκτυο τουριστικών λιμένων (μαρίνων, τουριστικών καταφυγίων και αγκυροβολιών), πιο «πράσινο», πιο ψηφιακό και πιο προσβάσιμο.
«Εκείνο που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να μπει κάποια μαρίνα στο πρόγραμμα αυτό είναι να είναι αδειοδοτημένη από το Υπουργείο Τουρισμού», αναφέρει πηγή του Υπουργείου Τουρισμού, εξηγώντας πως δεν μπορεί να περιλαμβάνονται σε αυτό το πρόγραμμα αναβάθμισης μαρίνες που ανήκουν σε λιμενικά ταμεία ή ελέγχονται από το Υπουργείο Ναυτιλίας.
Στο πλαίσιο αυτό απομένει να φανεί αν η μαρίνα Αγίου Νικολάου που βρίσκεται σ’ ένα άλλο καθεστώς, θα έχει την απαιτούμενη αδειοδότηση από το Υπουργείο Τουρισμού, προκειμένου να έχει τη δυνατότητα να εκδηλώσει ενδιαφέρον για το πρόγραμμα.
Τα έργα στις μαρίνες
Να σημειωθεί, ωστόσο, πως η προϋπόθεση που τίθεται -για αδειοδοτημένες μαρίνες από το Υπουργείο τουρισμού- παραπέμπει και σε μια άλλη παράμετρο. Το Υπουργείο Τουρισμού προχωρά στη διαμόρφωση του σχετικού θεσμικού πλαισίου όσον αφορά την αδειοδότηση, τη χωροθέτηση, το μοντέλο διαχείρισης και λειτουργίας, καθώς και τη χωροταξική μελέτη για την ανάπτυξη των μαρινών, που αποτελούν μια επενδυτική προοπτική.
Εξάλλου το ΤΑΙΠΕΔ μαζί με τα λιμάνια που θα πάνε σε ιδιώτες, προχωρεί και σε αντίστοιχες κινήσεις σε μαρίνες σε διάφορες περιοχές της χώρας. Αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι όπως έγινε με τα περιφερειακά αεροδρόμια, έτσι και στα λιμάνια και τις μαρίνες θα δοθεί η μέγιστη δυνατή χρηματοδότηση για να κάνει ελκυστικό το «πακέτο» των μαρίνων σε υποψήφιους αγοραστές.
Βάσει του σχεδιασμού «καταρτίζεται για πρώτη φορά εθνική στρατηγική για την ανάπτυξη των τουριστικών λιμένων, στην οποία περιλαμβάνονται τόσο η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, όσο και το βέλτιστο μοντέλο διαχείρισης των μαρινών. Στόχο αποτελούν αφ’ ενός η απλοποίηση του νομικού πλαισίου, αφ’ ετέρου η δραστική μείωση της γραφειοκρατίας, κινήσεις που θα επιτρέψουν την προσέλκυση επενδύσεων που θα αναδείξουν περαιτέρω τους τουριστικούς λιμένες της χώρας και θα μαγνητίσουν τουρίστες στη χώρα μας».
Οι πόροι που έχει εξασφαλίσει το υπουργείο Τουρισμού από το Ταμείο Ανάκαμψης θα κατευθυνθούν στην υλοποίηση έργων σε μαρίνες, είτε, κατά κύριο λόγο, στο στάδιο ανάπτυξης των κατάλληλων υποδομών, είτε στο στάδιο της ωρίμανσής τους με την έκδοση των απαραίτητων μελετών και των σχετικών περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων για τη χωροθέτησή τους. Άλλωστε, η ανάπτυξη των μαρίνων ανά τη χώρα είναι μία από τις στρατηγικές επιδιώξεις της κυβέρνησης, η οποία δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην περαιτέρω ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού, με στόχο την αναβάθμιση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ