Ο Δήμος εδώ και καιρό προχωρεί σταδιακά σε αντικατάσταση των συμβατικών λαμπτήρων με LED. Όπου και όποτε παρουσιαστεί βλάβη αντικαθιστά παλιά φωτιστικά με καινούριους λαμπτήρες LED. Μάλιστα, όπως διαβεβαίωσε ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου Αντ. Ζερβός, μιλώντας στην ΑΝΑΤΟΛΗ, εκτιμά ότι θα πρέπει ήδη να έχουν αντικατασταθεί με LED περίπου το 50% των λαμπτήρων δημοτικού φωτισμού στο Δήμο Αγίου Νικολάου.
Του επισημάναμε ότι πριν από αρκετά χρόνια σχεδιαζόταν ως συνολική παρέμβαση η καθολική αντικατάσταση των συμβατικών με λαμπτήρες τεχνολογίας «LED», που θα εξασφάλιζε και μεγάλη εξοικονόμηση χρημάτων -αφού η κατανάλωση θα ήταν κατά πολύ μειωμένη και ο δήμαρχος μας εξήγησε ότι ο Δήμος όντως είχε εκπονήσει τη σχετική μελέτη για την αντικατάσταση όλων των λαμπτήρων, κάτι που τελικά δεν τελεσφόρησε.
Ήταν μια μελέτη που είχε γίνει πριν αρκετά χρόνια, είχε κοστολογηθεί περίπου στα 3,5 εκατομμύρια ευρώ και προέβλεπε τότε τη συνολική αντικατάσταση των λαμπτήρων με LED. Δεν υλοποιήθηκε ποτέ, γιατί στην πορεία άλλαξαν οι τεχνικές προδιαγραφές και στη συνέχεια υπήρξε τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου λόγω πανδημίας, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η υλοποίηση του σχεδιασμού που είχε γίνει από το Δήμο, είπε ο δήμαρχος. Εν τω μεταξύ, ο Δήμος είχε ξεκινήσει την αντικατάσταση των λαμπτήρων με LED, όπου καίγονταν οι παλιοί.
Για εξοικονόμηση ενέργειας
Ο κ. Ζερβός είπε ότι η αρμόδια Υπηρεσία του Δήμου θα εκπονήσει συνολική μελέτη στο πλαίσιο περικοπών στην κατανάλωση ενέργειας για το φωτισμό. Θα ακολουθήσει και εφαρμογή αυτόματου συστήματος τηλε-παρακολούθησης των βλαβών ώστε εγκαίρως να παρεμβαίνει η Υπηρεσία για αποκατάσταση του φωτισμού. Ενδεικτικά ανέφερε ότι θα αναθεωρηθεί το «μοντέλο» φωτισμού σε νέους δρόμους που είναι σε αραιοκατοικημένες περιοχές, ή σε σημεία που είχαν εκτελεστεί παρεμβάσεις που προβλεπόταν πυκνό δίκτυο στύλων που αποδίδουν πολύ έντονο φωτισμό, χωρίς να είναι αναγκαίος κλπ. Όπου κριθεί αναγκαίο, ο φωτισμός στους δημόσιους χώρους θα μειωθεί, στο πλαίσιο εξοικονόμησης ενέργειας.
Το θέμα της εξοικονόμησης ενέργειας, πρόκειται να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, είπε ο κ. Ζερβός. Επεσήμανε ότι για την υλοποίηση της μελέτης θα αναζητηθεί το κατάλληλο και πιο ευέλικτο μοντέλο χρηματοδότησης, χωρίς να αποκλείεται να επιλέξει δανεισμό από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, όπως είχε σχεδιαστεί για τη χρηματοδότηση της αρχικής μελέτης, που δεν υλοποιήθηκε τελικά.
Οι υπερβολές
Ρωτήσαμε, τέλος, τον δήμαρχο, αν θεωρεί ότι γίνεται σπατάλη ρεύματος στο δημοτικό φωτισμό. Απάντησε: «Δε νομίζω ότι γίνεται ιδιαίτερη σπατάλη, παρά μόνο σε περιοχές που προβλέφθηκε υπερβολικός φωτισμός, με βάση τις προδιαγραφές των μελετών που είχαν εκπονηθεί. Μια τέτοια περίπτωση έχει εντοπιστεί εδώ και χρόνια, σε κοινόχρηστο χώρο, πάνω από την οδό Καζάνη, πριν το 3ο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Νικολάου, όπου ο φωτισμός είναι τόσο έντονος, σε βαθμό που προκαλεί… φωτορύπανση!
Περιπτώσεις, όπως π.χ. στην κατανάλωση ενέργειας για τη διατήρηση σταθερής θερμοκρασίας στο νερό της πισίνας του Δημοτικού Κολυμβητηρίου, θα πρέπει να εξεταστεί χωριστά, για την εξεύρεση λύσης. Ίσως στην περίπτωση αυτή, όπως και σε άλλες ανάλογες, να πρέπει να αξιοποιηθεί η ηλιακή ενέργεια με εγκατάσταση πάνελ φωτοβολταϊκών. Αυτά, όμως, απαιτούν μελέτη και σχεδιασμό και δεν γίνονται από τη μια στιγμή στην άλλη, κατέληξε ο δήμαρχος.
Λύσεις και μέτρα
Από τον περασμένο μήνα η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων έχει απευθύνει οδηγίες προς τους Δήμους της χώρας να εφαρμόσουν άμεσα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας, δίνοντας κεντρική κατεύθυνση να κλείνει ο δημοτικός φωτισμός από τις 3 τα ξημερώματα, όπως επίσης να περιοριστεί η χρήση σιντριβανιών και άλλων ομοειδών καταναλώσεων
Σε αυτό το πλαίσιο η ΚΕΔΕ εξέδωσε ανακοίνωση προς τους Δήμους, με τίτλο: «Ώρα να ενεργήσουμε: Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας συμμετέχει στον Εθνικό στόχο για την εξοικονόμηση ενέργειας»
Βάσει της ΚΥΑ, ΦΕΚ 3424/τ.Β/02.07.2022 για τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στο δημόσιο και τους Δήμους η ΚΕΔΕ δίνει οδηγία για «Λύσεις για άμεσες παρεμβάσεις χωρίς ιδιαίτερο κόστος» ,τις οποίες αναφέρει ως εξής:
– Ορίζουμε άμεσα (όσοι δεν το έχουμε κάνει) τον υπεύθυνο ενεργειακών υποδομών/εγκαταστάσεων.
– Ρυθμίζουμε τον θερμοστάτη του κλιματισμού στους 27C.
– Δεν λειτουργούμε τον κλιματισμό μαζί με ανοιχτά παράθυρα.
– Φροντίζουμε να κλείνουμε τα κλιματιστικά των γραφείων όταν φεύγουμε (και κάνουμε ελέγχους για αυτό).
– Αλλάζουμε τους χρονοδιακόπτες των πινάκων του οδοφωτισμού (τουλάχιστον) με φωτοκύτταρα (εκτός αν φυσικά έχουμε ήδη βάλει πιο προηγμένα συστήματα τηλεμετρίας).
– Μειώνουμε τη λειτουργία του διακοσμητικού φωτισμού (κτίρια, αξιοθέατα κλπ.) έως τις 03.00 και περιορίζουμε τη χρήση σιντριβανιών και άλλων μεγάλων ομοειδών καταναλώσεων.
Παράλληλα έχουν ανακοινωθεί και τίθενται σε εφαρμογή μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στο Δημόσιο και του Δήμους, τα οποία εδράζονται σε τρεις άξονες:
– Εφαρμογή ψηφιακής πλατφόρμας για την παρακολούθηση της κατανάλωσης, που τέθηκε σε λειτουργία στη διεύθυνση publicenergysavings.gov.gr ,
– Θέσπιση κινήτρων για τους φορείς του δημοσίου που επιτυγχάνουν τους στόχους εξοικονόμησης, με οικονομικές ενισχύσεις που θα συνδέονται τόσο με την εφαρμογή των μέτρων εξοικονόμησης όσο και με το αποτέλεσμα που θα επιτυγχάνεται.
– Άμεσα μέτρα (συντήρηση συστημάτων θέρμανσης/ψύξης, μείωση της κατανάλωσης στον οδοφωτισμό και τα συστήματα ύδρευσης / αποχέτευσης κά.)
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ