Νέα δεδομένα δημιουργεί η απάντηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας στο Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου με αφορμή τις αντιδράσεις που υπάρχουν για τα αιολικά πάρκα στην περιοχή της Οροσειράς της Δίκτης. Ουσιαστικά πρόκειται για τα πάρκα που έχουν αποφασίσει επενδυτές να στήσουν στη Σελένα, στο Καθαρό και σε άλλα σημεία και αφορούν όχι μόνο το Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου αλλά και τους Δήμους Αγίου Νικολάου και Χερσονήσου.
Σύμφωνα με τις άδειες, πρόκειται για τέσσερα πάρκα για τα οποία ενίσταται ο δήμος Οροπεδίου Λασιθίου, που προβλέπονται για κατασκευή στα όρια περισσότερων από έναν δήμο. Η υποδομή ισχύος 29,9 MW θα εγκατασταθεί στη θέση Σέλενα των Δήμων Αγίου Νικολάου, Χερσονήσου και Οροπεδίου Λασιθίου. Τα δύο πάρκα ισχύος 27,6 MW θα υλοποιηθούν στη θέση Καθαρό και στη θέση Βαρσάμη των Δήμων Αγίου Νικολάου και Οροπεδίου Λασιθίου. Η τελευταία υποδομή, με ισχύ 29,9 MW θα βρίσκεται στη θέση Λουλουδάκι, των Δήμων Οροπεδίου Λασιθίου και Χερσονήσου.
Πιο συγκεκριμένα, η ΡΑΕ απάντησε αρνητικά στο αίτημα του δήμου Οροπεδίου Λασιθίου για την αναθεώρηση τεσσάρων αδειών για αιολικούς σταθμούς ισχύος 27,6- 29,9- 27,6- 29,9 MW.
Η επιχειρηματολογία
Ο Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου υποστηρίζει πως οι άδειες για τα συγκεκριμένα έργα παραβιάζουν τις διατάξεις για τα κορεσμένα δίκτυα, όπως είναι αυτό της Κρήτης. Επιπλέον παραβιάζονται οι διατάξεις των άρθρων για τη δυνατότητα αδειοδότησης ειδικών έργων.
Ακόμα, ο προσφεύγων δήμος επεσήμανε ότι ο ειδικός όρος της εν λόγω Βεβαίωσης Παραγωγού Ειδικού Έργου είναι παράνομος καθώς το έργο δε συνιστά «συγκρότημα αιολικών πάρκων».
Επίσης, ο δήμος αναφέρει πως οι άδειες των έργων θα έπρεπε να έχουν ανακληθεί από το 2013, καθώς έχει διαπιστωθεί αδυναμία της εταιρείας που προωθεί το έργο να υλοποιήσει τον ειδικό όρο της άδειάς της, που προβλέπει την κατασκευή της ανεξάρτητης υποθαλάσσιας διασύνδεσης του έργου με το ηπειρωτικό σύστημα της χώρας, λόγω της ένταξης της διασύνδεσης στο στρατηγικό σχεδιασμό του ΑΔΜΗΕ για την κατασκευή από αυτόν.
Η θέση της ΡΑΕ
Στην απάντησή της η Αρχή αναφέρει πως οι ενστάσεις του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου, εξετάστηκαν ενδελεχώς. «Οι υπό κρίση λόγοι αναθεώρησης κρίνονται απορριπτέοι και νομικά αβάσιμοι. Η αίτηση αναθεώρησης των αδειών υποβάλλεται απαραδέκτως, ελλείψει εννόμου συμφέροντος και οι προβαλλόμενοι λόγοι αναθεώρησης στερούνται στο σύνολό τους βασιμότητας και είναι κατά τούτο απορριπτέοι».
Ο Δήμος προβάλει αντιρρήσεις και για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Συγκεκριμένα, εκτιμάει πως οι αιολικές υποδομές θα επιφέρουν αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Στην αίτηση αναθεώρησης αναφέρει πως η κρίσιμη άδεια παραγωγής και η υλοποίηση του εν λόγω έργου βλάπτει δραστικά, καθολικά και ανεπανόρθωτα την ποιότητα της ζωής των κατοίκων του Δήμου, το φυσικό πολιτιστικό και ανθρωπογενές περιβάλλον, βλάπτοντας ταυτόχρονα το δικαίωμα του Δήμου, των κατοίκων και των καλλιεργητών του Οροπεδίου Λασιθίου σε ένα περιβάλλον βιώσιμο, αρμονικό και ισορροπημένο.
Από την πλευρά της η ΡΑΕ απαντάει πως κατά την έκδοση της άδειας παραγωγής ερευνάται μεν η δυνατότητα υλοποίησης του έργου σε συμμόρφωση με το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Α.Π.Ε. μόνο όμως όσον αφορά στις διατάξεις του για τις περιοχές αποκλεισμού χωροθέτησης εγκαταστάσεων ΑΠΕ, εφ’ όσον οι περιοχές αυτές έχουν οριοθετηθεί. Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις εξετάζονται σε μεταγενέστερο αδειοδοτικό στάδιο με τις αποφάσεις έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ).
Κοντολογίς η απάντηση της ρυθμιστικής αρχής ενέργειας δεν στέκεται επί της ουσίας στο θέμα και το πραγματικό πρόβλημα με τις διαστάσεις του, αλλά επισημαίνει την νομική διαδικασία και την ακολουθία γεγονότων. Αυτό όμως είναι προφανές πως προκαλεί αντίδραση των τοπικών κοινωνιών.
Ταυτότητα του έργου
Οι τέσσερις αιολικοί σταθμοί, για τους οποίους έχει ένσταση ο δήμος Οροπεδίου- Λασιθίου, αποτελούν κομμάτια ενός μεγαλύτερου πρότζεκτ, με περισσότερα από 30 έργα, συνολικής ισχύος 975 MW. Το έργο προωθείται από την Κ. ΣΑΡΡΑΣ & ΣΙΑ, συγγενική του ομίλου Κοπελούζου. Το σχέδιο προβλέπει την εγκατάσταση αιολικών σταθμών και στους τέσσερις νομούς της Κρήτης. Η εκκίνηση του πρότζεκτ έγινε από το 2010, όταν η εταιρεία απέκτησε τις πρώτες άδειες από τη ΡΑΕ. Στα σχέδια του έργου περιλαμβάνεται και ανεξάρτητη υποθαλάσσια διασύνδεση των αιολικών με το ηπειρωτικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ