Tη στενή και παραγωγική συνεργασία τους επιβεβαίωσαν, ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Γιάννης Ανδρουλάκης και η Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Νομού Λασιθίου Χρύσα Σοφιανού, κατά τη συνάντηση στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη, όπου συζήτησαν τη δυνατότητα χρηματοδότησης «πακέτου» μελετών από πόρους της Π.Ε. Λασιθίου.
Επίσης εξέτασαν τις ώριμες μελέτες που αφορούν μεγαλύτερης κλίμακας έργα, για τα οποία η Εφορεία Αρχαιοτήτων διαθέτει ετοιμότητα να τις υποβάλει προς ένταξη στο ΕΣΠΑ, μόλις γίνουν οι αντίστοιχες προκηρύξεις από την Περιφέρεια Κρήτης.
Η ΑΝΑΤΟΛΗ ρώτησε την προϊσταμένη της ΕΦ.Α.ΛΑΣ. αν υπάρχει πρόβλεψη για ολοκλήρωση της αρχαιολογικής έρευνας και την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου του λατρευτικού σπηλαίου, στη θέση «Τρύπα», που βρίσκεται λίγα μέτρα απόσταση από το σχολικό συγκρότημα του 2ου και 3ου Γυμνασίου Αγίου Νικολάου.
Στην αναφορά ύπαρξης του δεύτερου αρχαιολογικού χώρου που σώζεται μέσα στην πόλη του Αγίου Νικολάου, ο Αντιπεριφερειάρχης εξέφρασε έντονο ενδιαφέρον για να αναδειχθεί και να καταστεί επισκέψιμος!
Επί δημαρχίας Δ. Κουνενάκη, ο Δήμος είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον και στήριξε την εκτέλεση αρχαιολογικής ανασκαφής, την οποία διηύθυνε η αρχαιολόγος Βάσω Ζωγραφάκη σε συνεργασία με την πρώην διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Βίλη Αποστολάκου.
Η κ. Σοφιανού συμφώνησε με τον κ. Ανδρουλάκη να εξεταστεί η πορεία και κατάληξη της αρχαιολογικής έρευνας στον πολύ ιδιαίτερο αυτό αρχαίο λατρευτικό χώρο, αν δηλαδή εμπλέκεται και πώς θα εξασφαλιστεί η σχετική άδεια και από την Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρεία ώστε ο χώρος αυτός να είναι προσβάσιμος στους επισκέπτες και να αναδειχθεί, δεδομένου ότι εκτός από το αρχαιολογικό ενδιαφέρον, παρουσιάζει και εντυπωσιακό σταλακτιτικό και σταλαγμιτικό διάκοσμο.
Επιπλέον είναι πολύ εντυπωσιακός γεωφυσικός σχηματισμός, αφού, στην ουσία ήταν ένα πανάρχαιο σπήλαιο, το μεγαλύτερο τμήμα της στέγης του οποίου κατέρρευσε σε κάποια φάση σχηματίζοντας μια… τρύπα στο έδαφος.
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ