Στην κατάρτιση σχεδίων εκκένωσης οικισμών σε περιπτώσεις πυρκαγιάς και ασφαλούς απομάκρυνσης κατοίκων, αλλά και κόσμου που διαμένει ή εργάζεται σε ξενοδοχειακές μονάδες που βρίσκονται πλησίον ή μέσα σε πυκνή βλάστηση, εστίασε η χθεσινή συζήτηση του Συντονιστικού Νομαρχιακού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, το οποίο συνεδρίασε υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη Γιάννη Ανδρουλάκη.
Τη συζήτηση συντόνισε ο νέος υπεύθυνος του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Λασιθίου Μάριος Βδοκάκης. Συμμετείχαν ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Λασιθίου Κων. Γεροδήμος, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λασιθίου Μιχ. Τσιριλάκης, ο αν. Διευθυντής Δασών Μαν. Κουδουμάς, καθώς και εκπρόσωποι, από το Λιμεναρχείο Αγίου Νικολάου ο ανθυποπλοίαρχος Στέφανος Καρδάμης και από το Λιμεναρχείο Ιεράπετρας, ο Δήμαρχος Αντ. Ζερβός και ο Αντιδήμαρχος Αγίου Νικολάου Κων. Καστελλιανάκης, οι αρμόδιοι με το αντικείμενο αντιδήμαρχοι, Ιεράπετρας Νεκτάριος Παπαδάκης και Σητείας Γ. Αϊλαμάκης, εκπρόσωποι εθελοντικών ομάδων κά.
Επίσης πολλή συζήτηση έγινε γύρω από το ζήτημα της εξεύρεσης φόρμουλας, που θα επιτρέψει στις εθελοντικές ομάδες να εξοπλιστούν καλύτερα και να καλύψουν δαπάνες (καύσιμα για τα οχήματά τους, τα οποία διαθέτουν σε περιπολίες, ρούχα, εφόδια κλπ.), που ως σήμερα επιβαρύνουν τους ίδιους ατομικά. Όπως επισημάνθηκε για άλλη μια φορά, τρόπος νόμιμης επιχορήγησης από την Περιφερειακή Ενότητα ή τους ΟΤΑ δεν υπάρχει, γι’ αυτό και θα αναζητηθεί η εξασφάλιση πόρων μέσα από πρόταση που θα κατατεθεί στο πρόγραμμα «Leader» του Ν. Λασιθίου.
Ο κ. Γεροδήμος επεσήμανε μεταξύ άλλων, ότι ήδη τα περιπολικά οχήματα της Π.Υ. βρίσκονται σε διαρκείς περιπολίες στο πλαίσιο του σχεδιασμού πρόληψης και έγκαιρης επέμβασης για την κατάσβεση πυρκαγιάς, τονίζοντας τη μεγάλη σημασία της πρόληψης.
Αναφέρθηκε επίσης στις ενέργειες που πρέπει να γίνουν από τους Δήμους, στον έλεγχο και στην επισκευή υδροστομίων στους κρουνούς στην ύπαιθρο που χρησιμοποιούν τα πυροσβεστικά οχήματα για ανεφοδιασμό νερού σε μια επιχείρηση κατάσβεσης, στην αποκατάσταση βατότητας αγροτικών δρόμων και στα σχέδια ασφαλούς απομάκρυνσης πολιτών από απειλούμενη από φωτιά κατοικημένη περιοχή.
Ο κ. Τσιριλάκης μίλησε για τις περιπολίες που κάνουν τα ειδικά σώματα της Αστυνομίας, την επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας ανάλογα με το επίπεδο επικινδυνότητας, την εξασφάλιση της απρόσκοπτης οδικής προσέγγισης πυροσβεστικών οχημάτων σε μια εστία φωτιάς, την απομάκρυνση των ατόμων που είναι άσχετα με τη δράση αντιμετώπισης ενός συμβάντος εκδήλωσης φωτιάς και την διευκόλυνση πρόσβασης κόσμου σε προκαθορισμένους χώρους καταφυγής κλπ.
Οι ελλείψεις της Δασικής Υπηρεσίας
Ο κ. Κουδουμάς αναφέρθηκε στη δραματική έλλειψη προσωπικού της Δασικής Υπηρεσίας, στα δύο αυτοκίνητα που διαθέτει η Διεύθυνση Δασών για να καλύψει όλο το νομό μεταφέροντας προσωπικό στα δασοφυλάκια. Αλλά και στην ετήσια χρηματοδότηση ύψους 17.000 ευρώ που διαθέτει για εργασίες συντήρησης των δασικών δρόμων σε όλο το νομό… Επειδή δεν υπάρχει ούτε προσωπικό ούτε οχήματα, αντί των καθημερινών περιπολιών, η Διεύθυνση Δασών επιλέγει να δώσει βάρος στην πρόληψη με περιπολίες τα Σαββατοκύριακα, που έχει περισσότερη κίνηση.
Απαγόρευση
Συμφωνήθηκε η έκδοση απόφασης για απαγόρευση πρόσβασης επισκεπτών σε δάση, όταν ο δείκτης επικινδυνότητας εκδήλωσης πυρκαγιάς είναι της τάξης 4 και 5 και αφορά συγκεκριμένα τα δάση: Βάι, Ατζιλακόδασος, Θριπτής, Σελάκανου, Καλού Χωριού, Μεσελέρων. Θα εξαιρείται η πρόσβαση κατοίκων, μελισσοκόμων και κτηνοτρόφων.
Εκκενώσεις
Ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Λασιθίου επεσήμανε την ανάγκη εκπόνησης από τους δήμους σχεδίων εκκένωσης πληθυσμού για κάθε οικισμό, ειδικά των δύσκολα προσβάσιμων και την προπαρασκευή ώστε να είναι γνωστά τα μεταφορικά μέσα που θα χρησιμοποιηθούν για τη μεταφορά του πληθυσμού από τον απειλούμενο από φωτιά οικισμό.
Τα Λιμεναρχεία διαθέτουν ελάχιστα πλωτά μέσα για περιπολίες μόνο, που δεν επαρκούν σε περίπτωση που χρειαστεί να εκκενωθεί από μια παραλία συγκεντρωμένος κόσμος, μετά από μια επικίνδυνη πυρκαγιά, εξήγησαν οι εκπρόσωποι των δύο Λιμεναρχείων. Σε τέτοιες ή ανάλογες περιπτώσεις, υπάρχει συνεργασία με τα ημερόπλοια, αλιευτικά ή σκάφη αναψυχής, τα οποία όποτε ζητηθεί η συνεργασία και συνδρομή τους σε έκτακτα περιστατικά, παρέχεται ευχαρίστως από τους ιδιοκτήτες τους, ανέφεραν οι λιμενικοί.
Συνεργασία και συντονισμός
Ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου Αντ. Ζερβός αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην ανάγκη απλοποίησης των διαδικασιών ώστε να μπορεί ο δήμος να αναθέτει σε ιδιώτες εργασίες που σχετίζονται με προπαρασκευή αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών ή μισθώσεις μηχανημάτων ή την εκπόνηση σχεδίων και μελετών σχετικών με το αντικείμενο, δεδομένης της γνωστής υποστελέχωσης των δήμων, που διαρκώς επιφορτίζονται από το κέντρο με αρμοδιότητες και υποχρεώσεις χωρίς όμως να τους παρέχονται οι αντίστοιχες πιστώσεις και προσωπικό.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Γιάννης Ανδρουλάκης επεσήμανε ότι όλοι οι αιρετοί της Αυτοδιοίκησης, που καλούνται με τις Υπηρεσίες στις οποίες προΐστανται όπου η στελέχωση είναι γνωστή και περιορισμένη, μοιράζονται την ίδια αγωνία και την αίσθηση του βάρους της ευθύνης για να αντεπεξέλθουν με ελλιπή μέσα σε έκτακτα περιστατικά που αφορούν την δημόσια ασφάλεια και την ανθρώπινη ζωή. Τόνισε την υπερπροσπάθεια που καταβάλλουν το προσωπικό των Υπηρεσιών που εμπλέκονται στον σχεδιασμό της Πολιτικής Προστασίας και ιδίως των πολλών εθελοντών, η συνεισφορά των οποίων είναι μεγάλη.
Όλοι συμφώνησαν, με τη διαπίστωση του κ. Ανδρουλάκη, ότι η καλύτερη εγγύηση για την αποτελεσματικότητα του σχεδιασμού και της δράσης, για την αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών που αφορά πυρκαγιές, πλημμύρες κλπ. είναι η στενή συνεργασία, ο καλός συγχρονισμός και συντονισμός μεταξύ των εμπλεκομένων, που φέρνει και τα επιθυμητά αποτελέσματα. Και προς αυτή την κατεύθυνση είναι αποφασισμένοι να ενεργήσουν και αυτή την αντιπυρική περίοδο, όπως κατεγράφη και στη χθεσινή συνεδρίαση.
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ