Ικανοποιημένοι από την ανταπόκριση του κόσμου και ανυπόμονοι για την επόμενη διοργάνωση που επιθυμούν να είναι ακόμη πιο διευρυμένη, δηλώνουν τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής στον απόηχο του 7ουΦεστιβάλ Κρητικής Μουσικής, που διοργάνωσε την προηγούμενη εβδομάδα στη Λίμνη του Αγίου Νικολάου ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεραμβέλλου-Οροπεδίου Λασιθίου με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης, της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου και του ΠΑΟΔΑΝ.
Και από τη φετινή γιορτή της κρητικής μουσικής από τη σκηνή «παρέλασαν» σημαντικά ονόματα της κρητικής παράδοσης και μάλιστα όλοι οι καλλιτέχνες έπαιξαν στο Φεστιβάλ αφιλοκερδώς.
Παρευρέθηκαν και τις πέντε ημέρες της διοργάνωσης χιλιάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας, ντόπιοι και επισκέπτες, έχοντας την ευκαιρία να διασκεδάσουν και να χορέψουν σαν μια παρέα υπό τους ήχους της λύρας και του λαούτου.
Πέρα από τις βραδιές με κρητικά γλέντια, οι διοργανωτές τίμησαν με αφιερώματα τους Πάρη Περυσινάκη, Μανώλη Αλεξάκη και Γιώργο Μανωλιούδη, Βαγγέλη Βαρδάκη.
«Είμαστε μια ομάδα δεμένη, προχωράμε βήμα-βήμα»
«Είμαστε ικανοποιημένοι γιατί ο κόσμος αγκάλιασε ξανά το Φεστιβάλ και κυρίως τα παιδιά- που είναι και το ζητούμενο, αφού η πολιτιστική κληρονομιά είναι εκείνη που διαμορφώνει τους χαρακτήρες του» δηλώνει στην ΑΝΑΤΟΛΗ η Κατερίνα Λιναρίτη από την Οργανωτική Επιτροπή.
«Μυστικό» και βασικό συστατικό της επιτυχούς παρουσίας του Φεστιβάλ όλα τα τελευταία χρόνια αποτελεί, όπως σημειώνει, και το ότι «όλα αυτά τα χρόνια ο Χρήστος ο Στεφανακίδης, ο Στέφανος ο Τσιάμος και εγώ που συνδράμουμε για τη διοργάνωση του Φεστιβάλ, είμαστε μια ομάδα δεμένη, οι απόψεις μας συγκλίνουν, δεν έχουμε αποκλίσεις, και αυτό θεωρώ είναι και το βασικό συστατικό για να προχωράμε βήμα-βήμα. Δεν έχουμε μεγάλους στόχους, στόχος μας είναι πώς θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε αυτόν το θεσμό για την τοπική κοινωνία αλλά και για να γίνει ένα επιπλέον ατού για την προσέλκυση τουριστών στον τόπο μας.»
«Το Φεστιβάλ να προωθηθεί και μέσω των ξενοδοχείων»
Η κ. Λιναρίτη τονίζει επίσης ότι θα ήταν ευχής έργον και πολύ σημαντικό εάν το Φεστιβάλ Κρητικής Μουσικής από την επόμενη χρονιά θα μπορούσε να προωθηθεί και μέσω των ξενοδοχείων της περιοχής. «Αυτό θα μπορούσε να γίνει με τη μορφή π.χ. κάποιων τουριστικών οδηγών, όπου θα αναγράφεται η πραγματοποίηση του Φεστιβάλ. Γιατί πρέπει να δουν ένα κομμάτι του πολιτισμού μας και οι τουρίστες. Να βγουν σε εστιατόρια και να γευτούν την τοπική κουζίνα, να πάρουν όμως και κάποια στοιχεία από την παράδοσή μας, ένα από τα οποία είναι και η κρητική μουσική και οι κρητικοί χοροί. Ελπίζουμε επίσης να έχουμε ξανά μαζί μας και του χρόνου και τον Δήμο Αγίου Νικολάου και την Περιφέρεια Κρήτης».
Άνθρωποι όλων των ηλικιών, έγιναν μια παρέα
Για ανάμεικτα συναισθήματα κάνει λόγο ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεραμβέλλου-Οροπεδίου Λασιθίου και επίσης μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής Χρ. Στεφανακίδης, «αφού από τη μια είναι η στεναχώρια που ένα τόσο πετυχημένο Φεστιβάλ που το αγκάλιασε ο κόσμος τελείωσε. Από την άλλη όμως είναι η χαρά γιατί είδαμε πραγματικά αυτό που θέλαμε εξαρχής, ανθρώπους όλων των ηλικιών, ανθρώπους ντόπιους και ξένους να γίνονται μια παρέα και να τραγουδούν και να χορεύουν υπό τους ήχους της λύρας και του λαούτου».
Ευχαριστίες
Και οι δύο απηύθυναν και το «ευχαριστώ» τους τόσο προς όλους τους καλλιτέχνες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά τους ερχόμενοι να παίξουν αφιλοκερδώς όσο και προς όλους τους χορηγούς που στήριξαν το Φεστιβάλ. Αλλά και στην Περιφέρεια Κρήτης και την Αντιπεριφέρεια Λασιθίου, «που από την πρώτη στιγμή στάθηκαν δίπλα μας για να στηρίξουμε την προσπάθεια αυτή», λέει ο κ. Στεφανακίδης, «και φυσικά στον κόσμο που τίμησε τη διοργάνωση με την παρουσία του, αλλά και όλους όσοι βοήθησαν εθελοντικά».
«Παιδεία και πολιτισμός παντρεύονται»
Το μεγαλύτερο «ευχαριστώ» ο κ. Στεφανακίδης το δίνει, όπως λέει, «στο Στέφανο και στην Κατερίνα, που δεν ήταν απλώς μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής, αλλά τα άτομα με τα οποία μαζί τρέξαμε, χωρίς αυτούς ο Σύλλογος δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να φέρει εις πέρας ένα Φεστιβάλ τέτοιου βεληνεκούς. Ένας Σύλλογος, που είθισται να αποτελεί ένα συνδικαλιστικό, όργανο είναι σημαντικό να διοργανώνει κάτι τέτοιο. Οι δάσκαλοι, οι εκπαιδευτικοί, είναι ένα νευραλγικό κομμάτι της παιδείας. Η παιδεία παράγει πολιτισμό και ο πολιτισμός δείχνει την παιδεία ενός λαού, οπότε αυτά τα δύο παντρεύονται και για αυτό το λόγο ένας Σύλλογος εκπαιδευτικών, μια συνδικαλιστική οργάνωση, κάνει κάτι τέτοιο».
ΝΙΚΟΣ ΣΓΟΥΡΟΣ