Επανέρχεται στην επικαιρότητα το πρόβλημα της απουσίας ολοκληρωμένης παροχής ψυχιατρικής υγείας. Ο νομός Λασιθίου εξακολουθεί να είναι ο μοναδικός νομός της Κρήτης χωρίς ψυχιατρική κλινική, όταν όλα τα δεδομένα δείχνουν πως δεν απουσιάζουν τα ψυχιατρικά προβλήματα.
Η δημιουργία Ψυχιατρικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου αποτελούσε βασικό στόχο στο Επιχειρησιακό πρόγραμμα Ψυχικής Υγείας 2014-2020 της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας, αλλά δεν υλοποιήθηκε και μάλιστα χωρίς να έχει προχωρήσει καθόλου όλα αυτά τα χρόνια. Μάλιστα οι πληροφορίες αναφέρουν πως για το κατασκευαστικό σκέλος έχουν υποβληθεί δύο φορές προτάσεις για ένταξη σε χρηματοδοτικά προγράμματα, χωρίς όμως να έχει προχωρήσει έργο και χωρίς να έχει ωριμάσει ουσιαστικά και για την επόμενη προγραμματική περίοδο, αφού έχουμε ήδη μπει στη νέα προγραμματική κι από πουθενά δεν έχει υπάρξει τέτοια ανακοίνωση.
Επίσης στο σκέλος της στελέχωσης σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό δεν έχει προχωρήσει τίποτα αφού δεν έχει γίνει δεκτή από το Υπουργείο Υγείας η πρόταση τροποποίησης του οργανισμού εσωτερικής υπηρεσίας με δημιουργία τριών επιπλέον οργανικών θέσεων ψυχιάτρων στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου. Παρά το γεγονός πως υπάρχει απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου των διασυνδεόμενων Νοσοκομείων Λασιθίου από το 2020. Πληροφορούμαστε ακόμα πως ούτε έχει γίνει προκήρυξη μόνιμων θέσεων νοσηλευτικού προσωπικού για ψυχιατρική κλινική, αφού σε περιπτώσεις στελέχωσης ψυχιατρικών κλινικών στις προκηρύξεις υπάρχει ειδική αναφορά στις προκηρύξεις.
Και δεν πρόκειται για απλό θέμα του Λασιθίου. Για το οποίο συνήθως το ενδιαφέρον είναι προσωρινό, επιφανειακό και αναποτελεσματικό. Επηρεάζει συνολικά την ψυχική υγεία στην Ανατολική Κρήτη Η δημιουργία ψυχιατρικής κλινικής στο ΓΝΑΝ είναι ιδιαίτερα σημαντική για το Ηράκλειο. Γιατί στην ψυχιατρική κλινική του ΠΑΓΝΗ παρουσιάζεται συνεχώς υπερπληρότητα όπως φαίνεται από την επικαιρότητα, με ασθενείς να νοσηλεύονται σε ράντζα.
Στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου προς το παρόν δεν υπηρετεί κανένας ψυχίατρος. Υπηρετεί μόνο ένας στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας Λασιθίου και οι ανάγκες του Νοσοκομείου και του ξενώνα «Αγάπη» καλύπτονται από τον ψυχίατρο του Κέντρου Ψυχικής Υγείας. Η μοναδική οργανική θέση προκηρύχτηκε πρόσφατα και δεν είναι γνωστό ακόμα αν θα καλυφθεί. Όμως για τη δημιουργία ψυχιατρικής κλινικής απαιτούνται τουλάχιστον τέσσερις ψυχίατροι, αλλά στον οργανισμό του Νοσοκομείου υπάρχει μόνο μία θέση, δεδομένο που μαρτυρεί πως το θέμα δεν προχωρεί.
«Οι εκάστοτε υπουργοί και υφυπουργοί Υγείας που επισκέπτονται το νομό Λασιθίου συνηθίζουν να κάνουν και μία αόριστη αναφορά στα θέματα ψυχικής υγείας και στην ανάγκη ενίσχυσης των δημόσιων δομών στο νομό και δημιουργίας ψυχιατρικής κλινικής, μόλις φεύγουν όμως σύντομα τα ξεχνούν και η κατάσταση παραμένει στάσιμη και χειροτερεύει», λέει σχετικά ο Πρόεδρος των Εργαζομένων Γιώργος Μανουσάκης και φέρνει ως παράδειγμα την επίσκεψη της Υφυπουργού Υγείας Ζωής Ράπτη.
«Τον Απρίλιο του 2022 επισκέφθηκε το νοσοκομείο Αγίου Νικολάου και τις δομές ψυχικής υγείας η υφυπουργός Υγείας, αρμόδια για τις δομές ψυχικής υγείας, κυρία Ζωή Ράπτη, φωτογραφήθηκε και δήλωσε ότι η ενίσχυση των αποκεντρωμένων δομών αποτελεί προτεραιότητα του χαρτοφυλακίου μας, ιδιαίτερα στις νησιωτικές και στις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας. Όμως παρά τις δηλώσεις της ουδεμία ουσιαστική ενίσχυση των δομών ψυχικής υγείας στην περιοχή μας δεν έχει γίνει, δεν έχει προχωρήσει ούτε βήμα το θέμα της δημιουργίας ψυχιατρικής κλινικής στο ΓΝΑΝ, το ζήτημα της τροποποίησης του οργανισμού εσωτερικής υπηρεσίας για να προστεθούν τρεις θέσεις ψυχιάτρων παραμένει στάσιμο χωρίς να έχει αλλάξει κάτι, και τα προβλήματα υποστελέχωσης εξακολουθούν να υφίστανται στο ίδιο επίπεδο», αναφέρει.
Ασφαλώς και το ζήτημα της λειτουργίας των δομών ψυχικής υγείας είναι ιδιαίτερα κρίσιμο και σοβαρό. Παλαιότερα στοιχεία που είχαμε δημοσιεύσει (πριν την πανδημία) τεκμηρίωναν την αναγκαιότητα της λειτουργίας της κλινικής. Στη σύγχρονη πραγματικότητα τα φαινόμενα των ψυχιατρικών περιστατικών έχουν ενταθεί. Προφανώς και απαιτούνται συγκεκριμένες ενέργειες στην κατεύθυνση της ενίσχυσης των δομών ψυχικής υγείας.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ