Στον Άγιο Νικόλαο θα πραγματοποιηθεί 19-21 Ιουλίου, το 6ο Παγκόσμιο Συνέδριο Κρητών. Το συνέδριο διοργανώνει το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Κρήτης, την Αντιπεριφέρεια Λασιθίου και με τη συνεργασία των Δήμων Αγίου Νικολάου, Οροπεδίου Λασιθίου, Σητείας και Ιεράπετρας. Το συνέδριο θα γίνει στο ξενοδοχείο «Miramare», στο Γαργαδόρο.
Ο εκπρόσωπος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών στην Κρήτη Ιπποκράτης Μπελαδάκης εξήγησε ότι τα συνέδρια που έχει διοργανώσει το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών, από το 2003 που απέκτησε τη θεσμική του οντότητα ως αναγνωρισμένου οργανισμού με καταστατικό, είναι έξι. Ορισμένοι, στο παρελθόν, είχαν προσθέσει και κάποιες άλλες «μαζώξεις» παρουσιάζοντάς τα ως «παγκόσμια συνέδρια Κρητών», γι’ αυτό και γίνεται σύγχυση καμιά φορά με τον ακριβή αριθμό των συνεδρίων που έχουν πραγματοποιηθεί. Το 1ο συνέδριο έγινε στο Ηράκλειο, το 2ο στον Αγιο Νικόλαο, το 3ο στα Χανιά, το 4ο στο Ρέθυμνο και το 5ο στο Ηράκλειο.
Η φετινή διοργάνωση του Παγκοσμίου Συνεδρίου Κρητών στον Αγιο Νικόλαο, συμπίπτει με την επέτειο των 20 ετών του Παγκοσμίου Συμβουλίου, γι’ αυτό και ενέχει πανηγυρικό χαρακτήρα. Η θεματική των εργασιών του συνεδρίου αυτού θα εστιάσει σε μείζονα θέματα που αφορούν την Κρήτη, όπως τα Πανεπιστήμια, τον Τουρισμό, τη συμβολή των αποδήμων Κρητών σε κοινωφελή έργα στην Κρήτη κ.α.
Στο συνέδριο έχουν προσκληθεί και θα μιλήσουν οι πρυτάνεις των κρητικών πανεπιστημίων και επιστημονικών ινστιτούτων, που θα εστιάσουν στο κορυφαίο θέμα της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και επιστημονικής έρευνας στην Κρήτη.
Στρογγυλό τραπέζι θα γίνει με τους προέδρους των Ομοσπονδιών Κρητών, Αμερικής, Αυστραλίας και Ευρώπης, με τη συμμετοχή πανεπιστημιακών παραγόντων και εκπροσώπων της Περιφέρειας και των δήμων της Κρήτης, το οποίο θα διευθύνει ο Δήμαρχος Ρεθύμνου Γ. Μαρινάκης. Θέμα του στρογγυλού τραπεζιού θα είναι αναζήτηση φόρμουλας για να έρχονται στην Κρήτη απόδημα 20-25 κρητικόπουλα από τα πέρατα του κόσμου, να παραμένουν φιλοξενούμενα για ένα χρονικό διάστημα στο νησί και να λαμβάνουν μαθήματα ελληνικής γλώσσας, ιστορίας, λαογραφίας κλπ.
Περί τους 35 θα είναι οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών από τις τρεις μεγάλες ομοσπονδίες – Αμερικής, Αυστραλίας και Ευρώπης – που θα συμμετέχουν στο συνέδριο με τους συνοδούς τους, αλλά και αρκετοί άλλοι που θα βρεθούν εκείνο το διάστημα στην Κρήτη και θα το παρακολουθήσουν μεμονωμένα, καθώς και 25 περίπου εισηγητές σε διάφορα θέματα.
Οι εργασίες του συνεδρίου θα ξεκινήσουν από το πρωί της 19ης Ιουλίου και το απόγευμα της ίδιας μέρας θα γίνει η επίσημη έναρξη του συνεδρίου με Αγιασμό τον οποίο θα τελέσει ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ευγένιος, πλαισιωμένος από μητροπολίτες.
Χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών και η οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου η οποία συγκροτείται από τους, Ιπποκράτη Μπελαδάκη, Ελένη Μπρεδάκη και Βαγγέλη Καπετανάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΑΝΑΤΟΛΗΣ, αναμένεται αλλαγή στην προεδρία της Παγκρητικής Ενωσης Αμερικής, πριν την ημερομηνία πραγματοποίησης του συνεδρίου, δεδομένου ότι η θητεία του νυν προέδρου Ιάκωβου Μπούτσουκα τελειώνει αρχές Ιουλίου και πρόκειται να τον διαδεχθεί η μόνη που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη θέση Νταϊάν Κουναλάκη. Η πρώτη μέρα του συνεδρίου θα κλείσει με κρητική βραδιά στο ξενοδοχείο, προσφορά του Δήμου Αγίου Νικολάου.
Η δεύτερη μέρα του συνεδρίου περιλαμβάνει εισηγήσεις μέχρι το μεσημέρι. Το απόγευμα με λεωφορείο θα μεταφερθούν οι σύνεδροι στη Μονή Κρουσταλένιας, στο Οροπέδιο Λασιθίου, όπου είναι προγραμματισμένη η τέλεση επιμνημόσυνης δέησης, για πρώτη φορά από τους απόδημους Κρήτες, για όλους εκείνους που θυσιάστηκαν στο βωμό της ελευθερίας, κατά τη μεγάλη Μάχη του Λασιθίου. Για τα γεγονότα εκείνης της ηρωικής εποχής θα μιλήσει ο ιστοριοδίφης Γεώργιος Παναγιωτάκης. Θα ακολουθήσει εκδήλωση στο συγκρότημα «Λάσυνθος» όπου θα στηθεί παραδοσιακό ρακοκάζανο για την απόσταξη ρακής και επίδειξη παραδοσιακής τυροκομίας.
Παλιννοστούντα προικιά!
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η προγραμματισμένη παρουσίαση ομιλίας και η πραγματοποίηση μικρής έκθεσης από πλεκτά, κεντήματα και υφαντά της Κρήτης, τα οποία έφυγαν στα τέλη του 19ου και αρχές του 20ού αιώνα, συνοδεύοντας ως «προίκες» τις νύφες που πήγαν στην Αμερική και αλλού ανά τον κόσμο, όπου παντρεύτηκαν και έζησαν. Αυτά τα χειροτεχνήματα, που φέρουν πάνω τους την κρητική παράδοση και τέχνη συνέλεξε επί δεκαετίες με μεράκι και πολλή ευαισθησία, διασώζοντάς τα, ο εξ Αμερικής επιχειρηματίας, Κρητικός, Τρύφωνας Μπελαδάκης. Ένα μεγάλο μέρος της συλλογής Μπελαδάκη αποτελείται από παλιά παραδοσιακά κεντήματα και υφαντά που αγόρασε εδώ στο νησί, με στόχο να τα διασώσει από την καταστροφή, αφού πολλοί ντόπιοι, ακόμη και σήμερα, δεν εκτιμούν τη σημασία, την αξία και τον πολιτισμό που φέρουν ως δημιουργήματα και είτε τα πετούν είτε τα αφήνουν και καταστρέφονται. Η εκπαιδευτικός Αταλάντη Μιχελογιαννάκη θα μιλήσει για τα υφαντά της Κρήτης.
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ