Σε λύση που δεν θα επιβαρύνει το τραπεζικό σύστημα και δεν θα «χτυπά» στις τιτλοποιήσεις του προγράμματος «Ηρακλής» προσανατολίζεται το υπουργείοΕθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για τα δάνεια με επιτόκιο σε ελβετικό φράγκο.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, βασικός άξονας της «ρύθμισης» που δρομολογεί το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών είναι να εντάσσονται πιο εύκολα με τη χορήγηση επιπλέον κινήτρων -ως προς τους όρους ένταξης- τα «κόκκινα» δάνεια σε ελβετικό φράγκο στις ρυθμίσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού. Συγκεκριμένα, εξετάζεται η διεύρυνση της υφιστάμενης ρύθμισης με την παροχή πιο ελκυστικών όρων για τη διευθέτηση των συγκεκριμένων δανείων, η οποία θα γίνεται υποχρεωτικά αποδεκτή από δανειολήπτες και τράπεζες, ώστε περισσότεροι οφειλέτες να μπορούν να τύχουν των πλεονεκτημάτων που προσφέρει ο μηχανισμός.
Κούρεμα οφειλής
Σημειώνεται ότι ο εξωδικαστικός μηχανισμός προσφέρει κούρεμα της οφειλής και ταυτόχρονα μεγάλο αριθμό δόσεων αποπληρωμής που για τα στεγαστικά δάνεια μπορούν να φτάσουν τις 420. Με τον διπλασιασμό των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων του εξωδικαστικού μηχανισμού που νομοθετήθηκε πρόσφατα έχουν δικαίωμα υπαγωγής και υποχρεωτικής αποδοχής ρύθμισης από τους πιστωτές περίπου 8.000 «κόκκινοι» δανειολήπτες, με δάνεια σε ελβετικό φράγκο. Με την υιοθέτηση της νέας πρότασης θεωρείται ότι θα μπορούν να κάνουν χρήση των δυνατοτήτων που προσφέρει ο μηχανισμός ακόμα περισσότεροι οφειλέτες.
Με βάση τις εκτιμήσεις, το σύνολο των δανειοληπτών της κατηγορίας ανέρχονται σε περίπου 70.000, αρκετοί έχουν προχωρήσει σε ρυθμίσεις που στηρίζονται στη μετατροπή του δανείου σε ευρώ και περίπου 10.000-15.000 αποτελούν την περίμετρο στην οποία θα απευθύνε- ται η πρόταση-λύση.
Το θέμα απασχολεί κορυφαία στελέχη του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που αναγνωρίζουν το πρόβλημα, αλλά σημειώνουν ότι ενδεχόμενη νομοθετική ρύθμιση για σταθερή νομοθετικά ρυθμισμένη ισοτιμία μπορεί να σημάνει τον χαρακτηρισμό όλου του χαρτοφυλακίου των ενήμερων δανείων ως μη εξυπηρετούμενου. Για αυτόν τον λόγο, σύμφωνα με πληροφορίες, η ρύθμιση θα έχει πιο ελκυστικούς όρους για την ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό ώστε να ωφεληθούν περισσότεροι δανειολήπτες.
Η λύση που θα δοθεί εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους, που παρά τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει τα προηγούμενα χρόνια εξακολουθεί να αυξάνεται.
Υφιστάμενες
Οι τράπεζες και οι εταιρείες διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων (servicers) έχουν προχωρήσει σε ρυθμίσεις των δανείων σε ελβετικό φράγκο, είτε διμερείς είτε μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού. Συγκεκριμένα, έως τώρα οι τράπεζες προτείνουν στους πελάτες τους δανειολήπτες ελβετικού φράγκου δύο λύσεις: Η πρώτη αφορά τη δυνατότητα ένταξης των δανειακών υποχρεώσεων στον εξωδικαστικό μηχανισμό.
Η δεύτερη λύση που προσφέρεται δίνει τη δυνατότητα στους δανειολήπτες να μετατρέψουν το δάνειό τους από ελβετικό φράγκο σε ευρώ, με τη σημερινή ισοτιμία με σταθερό επιτόκιο για τρία χρόνια. Αυτό σημαίνει πως ο δανειολήπτης θα πρέπει να επωμιστεί τη διαφορά που προέκυψε λόγω της ισοτιμίας. Ωστόσο, το άληκτο κεφάλαιο των δανειοληπτών διογκώνεται από την άνοδο της ισοτιμίας του νομίσματος.
Oι δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο πήραν τα δάνεια την περίοδο 2006-2008 με κίνητρο το χαμηλό επιτόκιο του ελβετικού φράγκου και μια ισοτιμία τότε με το ευρώ η οποία κυμαινόταν σε σταθερά υψηλά επίπεδα και με μικρή διακύμανση (5%-8%) την τελευταία πενταετία.
Τα στοιχεία των τραπεζών δείχνουν ότι το συνολικό χαρτοφυλάκιο των δανείων σε ελβετικό φράγκο έχει υποχωρήσει πλέον στα 4 δισ. ευρώ και, από αυτά, τα 3 δισ. ευρώ παραμένουν στα χαρτοφυλάκια των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων και είναι στην πλειονότητά τους εξυπηρετούμενα, ενώ το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ έχει πουληθεί και το διαχειρίζονται οι servicers.
Υπενθυμίζεται ότι τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο δόθηκαν την περίοδο 2006-2008, όταν οι ελληνικές τράπεζες, όπως και άλλες τράπεζες στην Ευρώπη, τα προώθησαν ως ελκυστική επιλογή για όσους ήθελαν να δανειστούν φθηνά, λόγω των χαμηλών επιτοκίων που είχε τότε η ελβετική Κεντρική Τράπεζα. Η ισοτιμία φράγκου-ευρώ διαμορφωνόταν στο 1,6, δηλαδή με 1 ευρώ αγόραζες 1,6 ελβετικά φράγκα. Η ισοτιμία αυτή όμως το 2009 άρχισε να πέφτει και να ακολουθεί συνεχή πτωτική πορεία, μέχρι και το 2011, οπότε σταθεροποιήθηκε από την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας στο 1,20.
Εντούτοις, από τις 15 Ιανουαρίου του 2015 η ισοτιμία «ξεκλείδωσε» εκ νέου με αποτέλεσμα σήμερα να διαμορφώνεται σχεδόν στο 1 προς 1. Οσο λοιπόν, γινόταν υποτίμηση του ευρώ έναντι του ελβετικού φράγκου τόσα περισσότερα ευρώ χρειαζόταν μηνιαία ο δανειολήπτης για να αγοράζει τα ελβετικά φράγκα της κάθε μηνιαίας δόσης. Ταυτόχρονα αυξάνεται και η συνολική οφειλή του άληκτου κεφαλαίου του δανείου, διότι, παρότι αυτό μειώνεται με τις καταβολές των δόσεων, αντίστοιχα το ποσό αυτό, όπως αντιστοιχεί σε ευρώ, αυξάνεται.
Στο μεταξύ ο Σύλλογος Δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο καλεί τα μέλη του σε συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών την προσεχή Τετάρτη, ενώ ζητά και συνάντηση με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκο Πιερρακάκη.