Αποφασισμένη να «ταράξει τα νερά» σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας εμφανίζεται η κυβέρνηση, γεγονός που επιβεβαίωσε και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης. Όπως δήλωσε επισκεπτόμενος το Υπερταμείο, «θα δώσουμε ζωή στα assets του Δημοσίου, τα οποία δεν είχαν αξιοποιηθεί εδώ και χρόνια»! Και εξήγησε ότι το Υπερταμείο εξελίσσεται σε Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο, αφήνοντας πίσω του τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, τα δύσκολα χρόνια των Μνημονίων, όπου ο κυρίαρχος στόχος ήταν η εξυπηρέτηση των δανειστών και λιγότερο η αξιοποίηση του εθνικού πλούτου.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, έχει ήδη ξεκινήσει να δρομολογείται φιλόδοξο σχέδιο της αξιοποίησης της τεράστιας ακίνητης περιουσίας της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) με στόχο τα πρώτα 1.000 από τα συνολικά 36.000 ακίνητα της εταιρείας να μπουν στο κάδρο της «αξιοποίησης», πριν το τέλος του 2025.
Η εξέλιξη αυτή ωθεί το Δήμο Αγίου Νικολάου να επισπεύσει τις ενέργειές του, κατ’ αρχήν σε ό,τι αφορά τη διεκδίκηση παραχώρησης, κατά προτεραιότητα, του κτιρίου του παλιού Υγειονομείου -Φρουραρχείου, το οποίο κυριολεκτικά καταρρέει και συνιστά πλέον και κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια…
Ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου Μανόλης Μενεγάκης, στον οποίο θέσαμε σχετική ερώτηση, είπε ότι θα υπάρξει αίτηση ανάκλησης διαδικασίας πώλησης μέσω της δημοπρασίας που έχει προκηρύξει η ΕΤΑΔ και στη συνέχεια κατάθεση πρότασης για την αξιοποίηση του κτίσματος, όπως αποφασίσθηκε και στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Αναφορικά με τα υπόλοιπα ακίνητα του δημοσίου εντός πόλεως Αγίου Νικολάου, τα οποία είναι γνωστά, ενδιαφέρουν το Δήμο, ο οποίος τα διεκδικεί από την ΕΤΑΔ και θέλει να τα αξιοποιήσει.
Στην ερώτηση μήπως στα assets που σκοπεύει να ομαδοποιήσει και να αξιοποιήσει με τον τρόπο που περιγράφεται, συμπεριλαμβάνεται και η Μαρίνα Αγίου Νικολάου -για την τύχη της οποίας, κατά καιρούς διατυπώνεται σχετική ανησυχία από μέλη του Δ.Σ. της ΔΑΕΑΝ- ο δήμαρχος απάντησε: «Εμείς ως Δήμος έχουμε σύμβαση παραχώρησης από το Υπουργείο Τουρισμού, που είναι σε ισχύ. Τηρούμε κατά μεγάλο μέρος τις συμβατικές υποχρεώσεις μας, ενώ έχει μπει σε εφαρμογή επενδυτικό σχέδιο για τις υποδομές της μαρίνας με χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης και με οικονομική συμμετοχή της ΔΑΕΑΝ.
Δεν θα τολμήσει κάποιος να έλθει να πάρει τη μαρίνα, που διαχειρίζεται τόσα χρόνια ο Δήμος μας. Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση! Εδώ, διεκδικούμε να μας παραχωρήσουν ακίνητα που δεν μας ανήκαν ποτέ ούτε είχαμε ποτέ στη διαχείρισή μας και τα διεκδικούμε, όπως το Φρουραρχείο».
Σε ό,τι αφορά τη γενικότερη πρόθεση της κυβέρνησης για αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, ο δήμαρχος τόνισε ότι δεν πρέπει να αποκλειστεί η Αυτοδιοίκηση και συγκεκριμένα οι δήμοι από τη δυνατότητα υποβολής προτάσεων αξιοποίησης των αναξιοποίητων δημοσίων ακινήτων, που βρίσκονται στα διοικητά τους όρια και να τους παραχωρούνται για τους σκοπούς που τα χρειάζονται. Όσα δεν διεκδικούν, γιατί είτε δεν τα χρειάζονται είτε γιατί δεν μπορούν να τα αποκαταστήσουν λειτουργικά και να τα αξιοποιήσουν, θα μπορούσε το δημόσιο να τα αξιοποιεί όπως κρίνει. «Αν ένας δήμος, μια τοπική κοινωνία δεν μπορεί να επενδύσει και ναι αξιοποιήσει κάποιο δημόσιο ακίνητο και αποφασιστεί να δοθεί σε ιδιώτη, δε θέλω να είμαι δογματικός», είπε ο κ. Μενεγάκης.
Σε κάθε περίπτωση, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και ο Δήμος Αγίου Νικολάου ειδικότερα είναι αντίθετοι με μια «αξιοποίηση» συλλήβδην της δημόσιας περιουσίας στη λογική του κέρδους με βάση την στόχευση του Υπερταμείου και της ΕΤΑΔ, για την εξυπηρέτηση των δανειστών, με βάση μνημονιακές δεσμεύσεις. «Πέραν αυτού, νομίζω ότι το πλαίσιο αυτό και ο νόμος δεν απαγορεύει την αξιοποίηση δημόσιων ακινήτων από δήμους. Βέβαια, η κατεύθυνση για τους τρόπους αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας είναι και ζήτημα πολιτικής βούλησης», επεσήμανε ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου.
Σύμφωνα με τις ίδιες δημοσιογραφικές πληροφορίες, την καταγραφή και την αποτίμηση των ακινήτων του δημοσίου έχουν αναλάβει εννέα εταιρικά σχήματα με διεθνή διαγωνισμό, στα οποία ανατίθεται το συγκεκριμένο έργο. Οι κοινοπραξίες αυτές θα εργαστούν υπό την εποπτεία ενός Γραφείου Διαχείρισης Έργου (PMO). Το ρόλο αυτού του γραφείου θα παίξουν η McKinsey & Company και 8G Capital Partner, σε συνεργασία με την διοίκηση της ΕΤΑΔ.
Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, θα αποτυπωθούν με ακρίβεια τα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου στο κομμάτι των ακινήτων. Αυτά θα ομαδοποιηθούν, σε εταιρίες διαχείρισης οι οποίες θα διαφοροποιούνται ανάλογα με τη χρήση των ακινήτων αυτών. Θα υπάρχουν δηλαδή ομάδες ακινήτων για τουριστική, εμπορική ή αστική χρήση και θα αναζητηθούν ιδιωτικά κεφάλαια για την αξιοποίησή τους. Μάλιστα, η διαδικασία της καταγραφής έχει ξεκινήσει εδώ και περίπου 1,5 μήνα! Το έργο επιβλέπεται και συνεπικουρείται από ομάδα στελεχών της ΕΤΑΔ και σύγχρονη, ευέλικτη ψηφιακή πλατφόρμα διαχείρισης ακινήτων.
Το θεσμικό πλαίσιο
Εξάλλου με νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στο τέλος του 2024, συμπληρώθηκε το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της ΕΤΑΔ, η οποία έχει πλέον περισσότερες δυνατότητες για να αξιοποιήσει την περιουσία της. Η ΕΤΑΔ έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει σε επενδυτικά σχήματα, έχοντας τη δυνατότητα να εισφέρει ακίνητα σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
Η ΕΤΑΔ διαχειρίζεται ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων το οποίο περιλαμβάνει τουριστικά ακίνητα ανά την Ελλάδα, κάποια από τα οποία έχουν σημαντικό ιστορικό και πολιτιστικό χαρακτήρα, όπως και αφορούν πολλές διαφορετικές κατηγορίες, για παράδειγμα τα πρώην Ξενοδοχεία Ξενία, Μαρίνες, Κάμπινγκ, Γκολφ, Χιονοδρομικά Κέντρα, Μουσεία, Σπήλαια, Τουριστικά Περίπτερα, Ιαματικές Πηγές, ενώ μεγάλος είναι και ο αριθμός εγγραφών που αφορά υποδομές, όπως δρόμοι, αεροδρόμια, μη καθορισμένες ζώνες λιμανιών, κτίρια στα οποία στεγάζονται υπηρεσίες του Δημοσίου, σχολεία, νοσοκομεία, δικαστήρια, φυλακές, πάρκα, πλατείες.
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ