Παρατηρείται κίνηση κυρίως τις πρωινές ώρες στο κέντρο του Αγίου Νικολάου, ωστόσο το ερώτημα που παραμένει είναι αν αυτή η κινητικότητα μεταφράζεται και σε αγοραστική δραστηριότητα ή αν πρόκειται απλώς για επισκέπτες που περιορίζονται στη βόλτα.
Συζητήσαμε με μερικούς επαγγελματίες της περιοχής και διαπιστώσαμε ότι ενώ η παρουσία κόσμου δημιουργεί μια σχετική ζωντάνια στο κέντρο, οι αγορές παραμένουν περιορισμένες, καθώς οι επισκέπτες είναι φειδωλοί στις καταναλωτικές τους επιλογές.
Ο κ. Γιώργος Κοκκίνης, ιδιοκτήτης καταστημάτων στο κέντρο του Αγίου Νικολάου, ανέφερε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ότι αυτή την περίοδο η αγορά παρουσιάζει κάμψη, ενώ οι πληρότητες στην περιοχή παραμένουν σε γενικά επίπεδα χαμηλές. Όπως σημείωσε, οι επιχειρηματίες προσπαθούν να προσελκύσουν επισκέπτες από τη Χερσόνησο, ωστόσο και αυτοί είναι περιορισμένοι σε αριθμό και δεν διαθέτουν ιδιαίτερη αγοραστική δύναμη. Εξέφρασε πάντως την αισιοδοξία του ότι από τις 25 του μήνα και κυρίως μέσα στον Ιούνιο, η κατάσταση θα βελτιωθεί, όπως άλλωστε συμβαίνει κάθε χρόνο.
Η κ. Άννα Σγουρού, ιδιοκτήτρια του ζαχαροπλαστείου «Αστέρια», μοιράστηκε μαζί μας την δικιά της εμπειρία. Η επιχείρησή της αποτελεί μία από τις παλαιότερες και πιο κεντρικά τοποθετημένες στον Άγιο Νικόλαο. Παρατηρεί ότι αυτή την στιγμή ο Άγιος Νικόλαος παρουσιάζει τουριστική ροή, ωστόσο αυτή δεν είναι ιδιαίτερα ποιοτική. Αυξημένη κινητικότητα υπάρχει κυρίως τις πρωινές ώρες, ενώ -όπως εξηγεί- η άφιξη κρουαζιερόπλοιων είτε στο λιμάνι του Αγίου Νικολάου είτε στο Ηράκλειο λειτουργεί ευεργετικά για τα καταστήματα της περιοχής, προσφέροντας μια «τονωτική ένεση» στην τοπική αγορά. Αυτή την περίοδο η πλειονότητα των πελατών προέρχεται από την Αγγλία και τη Γαλλία και αποτελούν κυρίως επαναλαμβανόμενους επισκέπτες που γνωρίζουν την περιοχή και επιστρέφουν κάθε χρόνο.
Αναφέρθηκε και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις σήμερα. Έκανε λόγο για ένα δύσκολο περιβάλλον λόγω της εφαρμογής της κάρτας εργασίας, της υψηλής φορολογίας και της ανάγκης συγκράτησης των τιμών, ώστε οι επιχειρήσεις να παραμείνουν βιώσιμες και οι καταναλωτές- επισκέπτες να μην απομακρύνονται και να δυσανασχετούν. Παρ’ όλα αυτά, δηλώνει αισιόδοξη για τη συνέχεια εξηγώντας πως βάσει της εμπειρίας της οι καλύτερες περίοδοι από πλευράς ποιότητας και ποσότητας στην κίνηση είναι ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος, ενώ -όπως είπε- και ο Αύγουστος καταγράφει πολύ συχνά σημαντική αύξηση στην αγοραστική δραστηριότητα.
Ένας ακόμα ιδιοκτήτης καφετέριας, που δεν θέλησε να αναφερθεί το όνομά του, παρατήρησε αυξημένη κίνηση κατά την περίοδο του Πάσχα, η οποία όμως στη συνέχεια μειώθηκε και τώρα έχει αρχίσει να ανεβαίνει ξανά. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, οι πελάτες καταναλώνουν κυρίως το πρωί, ενώ τα βράδια η κίνηση παραμένει σχετικά χαμηλή. Ελπίζει ότι με την έναρξη της σεζόν, η κίνηση θα αυξηθεί και τις βραδινές ώρες. Τόνισε πως είναι ακόμα νωρίς για ασφαλή συμπεράσματα, αλλά εύχεται η σεζόν να εξελιχθεί θετικά σημειώνοντας ότι μια σεζόν μπορεί να κριθεί καλή μόνο όταν ολοκληρωθεί. Υπογράμμισε επίσης πως ο Άγιος Νικόλαος ως τουριστικός προορισμός εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό και πως αν αρχίσουμε να ανησυχούμε για την κίνηση ήδη από τους καλοκαιρινούς μήνες, τότε θα κινδυνεύουν να μην είναι βιώσιμες οι επιχειρήσεις της περιοχής.
O κ. Γιάννης Οικονομάκης που διατηρεί τουριστικό κατάστημα στον πεζόδρομο του Αγίου Νικολάου εδώ και χρόνια, μιλώντας στην ΑΝΑΤΟΛΗ ανέφερε ότι αυτή την περίοδο ο κόσμος στον Άγιο Νικόλαο υπάρχει, κυκλοφορεί αλλά δεν ξοδεύει χρήματα. «Λίγοι είναι οι τουρίστες που μπαίνουν στα μαγαζιά και όσοι μπαίνουν είναι με σκυμμένο κεφάλι», ανέφερε χαρακτηριστικά. Σε σχέση με άλλες χρονιές παρατηρεί ότι υπάρχει πτώση στις αγορές, ενώ υπογράμμισε ότι συγκριτικά ο κόσμος μπορεί να είναι λίγο περισσότερος. Παρά όμως τις αφίξεις θλιβερό γεγονός είναι ότι οι καταναλωτές δεν ψωνίζουν. Ανέφερε στην συζήτησή μας ότι το οικονομικό πρόβλημα δεν περιορίζεται σε μια μόνο χώρα, αλλά είναι παγκόσμιο, επομένως δεν μπορούν να στηριχτούν σε άλλες αγορές για να δουλέψουν, αφού η κατάσταση είναι δύσκολη παντού. Αυτή την στιγμή είπε ότι υπάρχουν στον Άγιο Νικόλαο τουρίστες από όλο τον κόσμο αλλά επισήμανε ότι οι καταστηματάρχες της Κρήτης δουλεύουν κυρίως με χώρες από την Ευρώπη.
Η κ. Μαρία Αλέξη που διατηρεί μανάβικο – mini market στο κέντρο του Αγίου Νικολάου μοιράστηκε μαζί μας την δική της οπτική. Υπογράμμισε ότι «υπάρχει πολύς κόσμος που επισκέπτεται τον Άγιο Νικόλαο, αλλά ο κόσμος που έρχεται δεν έχει χρήματα εξ αιτίας της γενικότερης οικονομικής κρίσης που επικρατεί σε όλη την Ευρώπη». Τόνισε ότι δεν τους ενδιαφέρει η αγορά, αλλά επισκέπτονται την πόλη μονάχα για διακοπές χωρίς να αγοράζουν. Συγκριτικά με άλλες χρονιές αντιλήφθηκε πτώση τον μήνα Μάιο αναφέροντας ότι η αγορά κινήθηκε σε χαμηλά επίπεδα και σαν μήνας δεν έβγαλε τις υποχρεώσεις. Ελπίζει, αναμένει και εύχεται η αγορά να κινηθεί σε καλύτερα επίπεδα το επόμενο διάστημα.
Η Canna Khabullaeva, η οποία εργάζεται εδώ και χρόνια στο κατάστημα ρούχων Χατζηδάκης, ανέφερε πως ενώ υπάρχει κάποια κινητικότητα στην πόλη, οι συνολικές αγορές παραμένουν περιορισμένες. Όπως εξήγησε αυτή την εποχή συνηθίζεται να καταφθάνουν τουρίστες με κρουαζιερόπλοια κυρίως Εβραίοι και Γάλλοι, όμως, όπως είπε, οι συγκεκριμένοι επισκέπτες συνήθως δεν ξοδεύουν χρήματα σε σημαντικές αγορές. Σε αντίθεση, παρατήρησε πως οι Γερμανοί τουρίστες που έχουν καταφθάσει φαίνεται να προβαίνουν σε περισσότερες αγορές.
Σημείωσε επίσης πως μέχρι τώρα ο καιρός δεν ήταν ευνοϊκός, κάτι που ίσως επηρέασε αρνητικά την τουριστική κίνηση και την κατανάλωση. Παρ’ όλα αυτά, εξέφρασε την αισιοδοξία της πως η κατάσταση θα βελτιωθεί στο υπόλοιπο της σεζόν, ώστε να υπάρξει δουλειά για όλους. Για το Μάιο, είπε πως υπήρχε πράγματι κόσμος στην πόλη, όμως παρατηρώντας την κίνηση στους δρόμους διαπίστωσε πως οι τουρίστες περπατούν χωρίς να κρατούν σακούλες με ψώνια κάτι που δείχνει πως δεν προβαίνουν σε αγορές. Επιπλέον, ανέφερε ότι έχει ακούσει το ίδιο και από φίλες της που εργάζονται σε ξενοδοχεία, οι οποίες επιβεβαιώνουν ότι οι επισκέπτες αποφεύγουν γενικά τις δαπάνες.
ΣΟΦΙΑ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗ