Στην Εθνική Δράση για την Αντιμετώπιση της Παιδικής Παχυσαρκίας συμμετέχει το Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας Σητείας του ΕΛΜΕΠΑ. Πρόκειται για το πρώτο ολοκληρωμένο πρόγραμμα που στοχεύει στην πρόληψη και στην καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας, μέσω προώθησης και υιοθέτησης υγιεινών διατροφικών συνηθειών και σωματικής άσκησης, όπως ανέφερε ο κ. Γιώργος Τσικαλάκης μέλος Ε.ΔΙ.Π. ΕΛΜΕΠΑ και μέλος της Ομάδας της Εθνικής Δράσης.
Όπως είναι γνωστό, το πρόβλημα της παιδικής παχυσαρκίας στην Ελλάδα είναι έντονο.
«Η χώρα μας βρίσκεται στην 3η θέση στην Ευρώπη, μας ‘’περνάει ‘’μόνο η Μάλτα και η Κύπρος. Όπως παρατηρείται, όλο και περισσότερα παιδιά έχουν πρόβλημα με το παραπανίσιο βάρος. Είναι λοιπόν ένα σημαντικό θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Συζητείτο πολλά χρόνια. Εδώ κι έξι μήνες στο πλαίσιο του προγράμματος το οποίο υλοποιείται από το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με τη UNICEF στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση-NextGeneration EU, ξεκίνησε η Εθνική Δράση για την Αντιμετώπιση της Παιδικής Παχυσαρκίας», σημείωσε ο κ. Τσικαλάκης.
Στη δράση συμμετέχουν ακαδημαϊκοί, δάσκαλοι, καθηγητές, διακεκριμένοι σεφ, γονείς και παιδιά, αθλητικά σωματεία, τοπικοί φορείς και κοινότητες. Συμμετέχουν 13 Πανεπιστημιακά Τμήματα από την Ελλάδα κι αντίστοιχα 13 περιφέρειες.
«Το Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας», πρόσθεσε, «έχει αναλάβει τις Περιφερειακές Ενότητες Λασιθίου και Δωδεκανήσου. Η έδρα του Τμήματος στο Λασίθι αποτελούσε βασικό λόγο ενώ μεγάλος στόχος ήταν η ΠΕ Δωδεκανήσου διότι αποτελείται από 15 Δήμους, πολλά σχολεία,πολλά άτομα και ήταν ένα επιπλέον κίνητρο για να δουλέψουμε όσο περισσότερο μπορούμε. Είναι το πρώτο πρόγραμμα που υλοποιείται σε όλη την επικράτεια καλύπτοντας τις ανάγκες των παιδιών 0-17 ετών και των οικογενειών τους, με παρεμβάσεις πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας πρόληψης».
Στόχοι και εργαλειοθήκες
Στόχοι του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι η υποστήριξη στη δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος στο σχολείο και στο σπίτι. Η προαγωγή ενός πιο υγιεινού και δραστήριου τρόπου ζωής για παιδιά και εφήβους. Η δημιουργία περισσότερων ευκαιριών για υγιεινή διατροφή και σωματική δραστηριότητα, με στόχο την εδραίωση θετικών προτύπων συμπεριφοράς.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 4 Εργαλειοθήκες, σχεδιασμένες για όλες τις βαθμίδες υποχρεωτικής εκπαίδευσης (νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια – παιδιά 4 έως 18 ετών) καθώς και για εκπαιδευτικούς και γονείς, φροντιστές. «Παιδαγωγικά εργαλεία για κάθε βαθμίδα που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι εκπαιδευτικοί, να υλοποιήσουν προγράμματα αγωγής υγείας με θέμα την παχυσαρκία», εξήγησε.
Βάσει όσων προαναφέρθηκαν μέχρι σήμερα έχουν υλοποιηθεί τα προγράμματα συνεργασίας με τους εκπαιδευτικούς του νομού Λασιθίου και της Δωδεκανήσου «Συμμετείχαμε μέχρι τώρα στις συναντήσεις που έγιναν, περισσότεροι από 500 εκπαιδευτικοί κι από τις δύο Περιφερειακές Ενότητες. Τώρα προχωράμε στη δημιουργία Σχολείων Κόμβων που είναι μέσα στους στόχους του προγράμματος, δηλαδή ένα σχολείο σε κάθε νομό. Στην περίπτωση μας θα είναι τρία τα σχολεία, ένα στο Λασίθι και δύο στα Δωδεκάνησα λόγω του μεγέθους και της ιδιαιτερότητας των Δωδεκανήσων, τα οποία θα συμμετέχουν σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα περισσότερων δράσεων ώστε το Υπουργείο Υγείας να μπορέσει να δει αν τα προγράμματα αυτά μπορούν να λειτουργήσουν. Γενικά σαν συμπέρασμα, αναφέρουμε ότι η δράση τώρα ξεκινάει, γνωρίζουμε ότι ο στόχος είναι μακροχρόνιος. Η δράση αυτή θα απαιτήσει χρόνια προσπάθειας. Είναι όμως το πρώτο βήμα», επεσήμανε.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ