Έτσι, τώρα μένει να συζητήσει και να γνωμοδοτήσει επί της μελέτης το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης, ενώ αρμόδιο για την έγκριση είναι το Υπουργείο Περιβάλλοντος.
Το έργο αφορά τους δύο δήμους της Κρήτης με το αιολικό κομμάτι να προβλέπει την εγκατάσταση 27 ανεμογεννητριών, συνολικής ισχύος 81 MW στον ορεινό όγκο της Σιτάνου – Κατσιδωνίου – Καρυδίου – Ζάκρου Σητείας, με ύψος κάθε μίας 125 μέτρα και διάμετρο του ρότορα 112 μέτρα.
Το δεύτερο κομμάτι του έργου αφορά την αξιοποίηση των νερών του Φράγματος Ποταμών στο Αμάρι, με την κατασκευή υδροηλεκτρικού σταθμού συνολικής ισχύος 50 ΜW. Εκεί θα δημιουργηθεί λιμνοδεξαμενή σε μεγαλύτερο υψόμετρο από το φράγμα, θα ανυψώνεται το νερό και στη συνέχεια με την πτώση του ξανά στο φράγμα θα παράγεται ενέργεια. Το ρεύμα που θα καταναλώνεται για την ανύψωση του νερού θα ανταποδίδεται στο σύστημα από τις ανεμογεννήτριες στη Σητεία.
Η ήδη επιβαρυμένη περιοχή της Σητείας αρνείται να δεχθεί ένα τέτοιο τεράστιο έργο στα βουνά της, κι έχουν πραγματοποιηθεί πολλές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας το τελευταίο διάστημα, ενώ οι εκπρόσωποι του ΟΑΚ δεν παραβρέθηκαν στη συνεδρίαση του Δ.Σ. γνωρίζοντας προφανώς το αρνητικό κλίμα. Στο Αμάρι, ωστόσο, το έργο φαίνεται πως δεν θεωρήθηκε επιβαρυντικό, αν και υπήρξαν φωνές πολιτών και μελών του Περιβαλλοντικού Συλλόγου και του Παγκρήτιου Δικτύου κατά των ΒΑΠΕ που εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο στο οποίο παρουσίασαν το έργο ο πρόεδρος του ΟΑΚ Φώτης Καζάσης και ο διευθυντής του Οργανισμού στο Ρέθυμνο Βαγγέλης Μαμαγκάκης.
Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι το έργο έχει λάβει την έγκριση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας από το 2015 και σε κάθε περίπτωση αρμόδιο να αποφασίσει είναι μόνο το Υπουργείο περιβάλλοντος.
www.goodnet.gr