H απόφαση μιας οικογένειας να καταγγείλει γιατρό που έπαιρνε φακελάκι φαίνεται ότι άνοιξε τον ασκό του Αιόλου, καθώς, όπως όλα δείχνουν, πολλοί ασθενείς βρίσκουν το θάρρος και τη δύναμη και ετοιμάζονται να κινηθούν νομικά εναντίον του. Σε όλες τις περιπτώσεις ο καρδιοχειρουργός, που κατέχει σημαντική θέση στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, φέρεται να απαίτησε το ποσό των 2.500 ευρώ προκειμένου να προχωρήσει στις απαραίτητες χειρουργικές επεμβάσεις.
Οπως δηλώνει στη Realnews ο δικηγόρος της οικογένειας της ασθενούς, Δημήτρης Κρίτσανος, από τη στιγμή που έγινε γνωστό το περιστατικό δεν έχει σταματήσει να δέχεται τηλεφωνήματα από ανθρώπους που έπεσαν στην ανάγκη του καρδιοχειρουργού, ο οποίος απαίτησε να τον πληρώσουν προκειμένου να χειρουργηθούν.
Υποθέσεις
«Δυστυχώς, η περίπτωση της πελάτισσάς μου δεν είναι η μοναδική. Στο γραφείο μου έχουν φτάσει και άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις όσον αφορά τον συγκεκριμένο γιατρό, με τους καταγγέλλοντες να εκφράζουν την πρόθεσή τους να καταθέσουν σχετικά. Οσοι ακόμη δεν έχουν μιλήσει -και εκτιμώ ότι είναι πολλοί- τους καλώ να ξεπεράσουν τον φόβο και τις όποιες πιέσεις μπορεί να δέχονται και να το πράξουν προκειμένου να μπει τέλος σε αυτό το απόστημα», τονίζει ο Δ. Κρίτσανος, που αναμένεται να προσκομίσει όλα τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του στην Εισαγγελία προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες έρευνες.
Σύμφωνα με τον δικηγόρο, τα 2.500 ευρώ φέρεται να ήταν η συνήθης «ταρίφα» για τον εν λόγω γιατρό, προκειμένου να παράσχει τις ιατρικές υπηρεσίες του. Ωστόσο, υπάρχουν και περιστατικά που ζητήθηκαν περισσότερα χρήματα. «Υπάρχει ασθενής που μου κατήγγειλε ότι έδωσε 1.500 ευρώ και του ζήτησε άλλα 1.500 ευρώ», αναφέρει ο Δ. Κρίτσανος. Σύμφωνα πάντα με τις καταγγελίες ασθενών, το φακελάκι δεν αφορούσε μόνο τη διενέργεια επέμβασης, καθώς ο εν λόγω γιατρός φέρεται να ζήτησε το ποσό των 500 ευρώ προκειμένου να επισπευστεί η εισαγωγή ασθενούς στο νοσοκομείο, ενώ 200, 300 και 400 ευρώ ζητούνταν και για τη διενέργεια ιατρικών πράξεων, όπως στεφανιογραφία κ.ά.
Στην ίδια υπόθεση κατηγορούμενος εμφανίζεται και ένας δεύτερος γιατρός, ο οποίος διώκεται για απλή συνέργεια σε δωροληψία, ενώ στη δικογραφία που σχηματίστηκε υπάρχει και η εμπλοκή ενός νοσηλευτή που εμφανίζεται ως μάρτυρας, ωστόσο, σύμφωνα με την καταγγέλλουσα ασθενή, ήταν αυτός που ζήτησε αρχικά τα χρήματα και, όταν εκείνη δεν ανταποκρίθηκε, την κάλεσε ο ίδιος ο καρδιοχειρουργός.
«Στη δικογραφία καταγράφονται οι κλήσεις του εν λόγω νοσηλευτή, ο οποίος θέλησε να δικαιολογήσει τα τηλεφωνήματα λέγοντας ότι έγιναν κατόπιν εντολής και εκ μέρους του γιατρού. Αυτό, ωστόσο, είναι κάτι που θα το κρίνει το δικαστήριο», σχολίασε ο Δ. Κρίτσανος. Σημειώνοντας, παράλληλα, ότι κατά τη σύλληψη του καρδιοχειρουργού κατασχέθηκε από το γραφείο του μια λίστα με ονόματα. Σύμφωνα με τον δικηγόρο, όλα αυτά τα ονόματα ασθενών θα πρέπει να διερευνηθούν.
Το χρονικό
Ολα ξεκίνησαν όταν η καταγγέλλουσα, κόρη ασθενούς, ήρθε σε επαφή με τον γνωστό καρδιοχειρουργό προκειμένου να χειρουργηθεί άμεσα η ηλικιωμένη μητέρα της, καθώς είχε υποστεί πνευμονικό οίδημα. Σύμφωνα με τη μαρτυρία της, ο γιατρός της είπε πως «θα τη χειρουργήσω, αλλά και εσείς πρέπει να μου δώσετε 2.500 ευρώ. Μία ημέρα μετά την επέμβαση, η οποία πήγε καλά και η μητέρα μου μπήκε στη ΜΕΘ, άρχισαν τα τηλεφωνήματα και οι οχλήσεις για τα χρήματα». Την πρώτη φορά διαμείφθηκε ο παρακάτω διάλογος:
- Φέρατε τα χρήματα;
- Οχι, δεν τα έχουμε συγκεντρώσει, ιδιωτικοί υπάλληλοι είμαστε…
- Τι; Είστε καλά; Σοβαρά μιλάτε; Eγώ έκανα την εγχείρηση, όπως είπαμε, και εσείς δεν μου φέρατε τα χρήματα; Ακου να δεις, εδώ δεν είμαστε φιλανθρωπικό ίδρυμα. Φυσικά θα τα δώσεις, φέρεται να είπε ο γιατρός.
Η γυναίκα την επόμενη ημέρα δέχθηκε τηλεφώνημα από νοσηλευτή που συνεργάζεται με τον γιατρό για να επισκεφθεί το ιατρείο του. Οταν ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να συγκεντρώσει τα χρήματα τόσο σύντομα, δέχθηκε άσχημη συμπεριφορά όπως καταγγέλλει. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να απευθυνθεί στις Αρχές. Ακολουθώντας τις οδηγίες της Αστυνομίας, παρέδωσε στο γραφείο του γιατρού έναν φάκελο με προσημειωμένα χαρτονομίσματα που οδήγησαν στη συνέχεια στη σύλληψή του και στον σχηματισμό εις βάρος του δικογραφίας για δωροληψία κατ’ εξακολούθηση. Στο γραφείο του, πέραν του προσημειωμένου ποσού, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 11.250 ευρώ.
Ο καρδιοχειρουργός, που τέθηκε σε διαθεσιμότητα και ακυρώθηκαν όλα τα χειρουργεία του, ενώ εις βάρος του έχουν γίνει τέσσερις ΕΔΕ, θα εμφανιστεί ενώπιον του δικαστηρίου στις 7 Ιουλίου. Μέχρι τότε παραμένει ελεύθερος με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.
www.real.gr