Θα προχωρήσει η οδική σύνδεση στον Ξεροπόταμο που χωρίζει το νότιο τμήμα της πόλης του Αγίου Νικολάου από το κεντρικό
Τους πολιούχους της Αγίους Κωνσταντίνο και Ελένη τίμησε η Ελούντα
24ωρη απεργία την Τρίτη 21 Μαϊου -συγκεντρώσεις σε Αγ. Νικόλαο-Ιεράπετρα και Σητεία
Την Ιεράπετρα επισκέφτηκε ο Νίκος Παπανδρέου
Παρουσίαση της εταιρίας  ECO HELLAS – Βιοαέριο Ιεράπετρας και Βιοαέριο Σητείας
 Κλιμάκιο της Ν.Δ με επικεφαλής τον υπεύθυνο εκλογικού αγώνα της Ν.Δ για την Περιφέρεια Κρήτης επισκέφθηκε το Δήμο Αγίου Νικολάου
Ηράκλειο: «Εχω μέσα μου ένα τέρας» – Σοκάρει η απολογία του 51χρονου που κατηγορείται για ασέλγεια
Ενημέρωση των εκπαιδευόμενων του ΣΔΕ Αγίου Νικολάου για την ΔΥΠΑ (Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης)
Επίσκεψη του Περιφερειάρχη Κρήτης στο δήμαρχο Αγίου Νικολάου (βίντεο)
Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι στο ν. Λασιθίου ζητούν υπογραφή τοπικής κλαδικής σύμβασης
Ο Σ. Διαμαντόπουλος νέος σύμβουλος στην Δημοτική Κοινότητα Αγίου Νικολάου
“Πράσινη μετάβαση” της ΕΕ – “Μαύρη” για το Οροπέδιο Λασιθίου και τις λαϊκές ανάγκες. Οι θέσεις του ΚΚΕ”

Έλληνες επιστήμονες δίνουν ελπίδες για θεραπεία της λευχαιμίας με οφθαλμικές σταγόνες

Επιστήμονες στη Βρετανία, με επικεφαλής ελληνικής και κυπριακής καταγωγής ερευνητές, ανακάλυψαν ότι μια δραστική ουσία που περιέχεται σε οφθαλμικές σταγόνες, μπορεί να καταστρέψει επίσης τα καρκινικά κύτταρα της λευχαιμίας.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Wellcome Sanger Institute, καθώς επίσης των πανεπιστημίων του Κέιμπριτζ και του Νότιγχαμ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Nature Communications”, βρήκαν ότι η εν λόγω ουσία (SPHINX31), που στοχεύει σε ένα σημαντικό γονίδιο του καρκίνου (SRPK1), μπορεί να εξοντώσει τα καρκινικά κύτταρα στους ασθενείς με οξεία μυελογενή λευχαιμία (ΟΜΛ), χωρίς να κάνει ζημιά στα υπόλοιπα μη λευχαιμικά κύτταρα. Επικεφαλής της πολυμελούς ερευνητικής ομάδας είναι οι Γιώργος Βασιλείου, Τόνυ Κουζαρίδης και Κώστας Τζελέπης.

Η ΟΜΛ είναι μια επιθετική μορφή καρκίνου του αίματος, που πλήττει ανθρώπους όλων των ηλικιών και συχνά απαιτεί μήνες εντατικής χημειοθεραπείας και παρατεταμένη παραμονή στο νοσοκομείο. Εκδηλώνεται στα κύτταρα του μυελού των οστών, τα οποία σταδιακά εκτοπίζουν τα υγιή κύτταρα, με συνέπεια να αυξάνεται επίσης ο κίνδυνος σοβαρών λοιμώξεων και αιμορραγίας.

Οι θεραπείες για την ΟΜΛ ουσιαστικά είναι οι ίδιες εδώ και τρεις δεκαετίες, ενώ στην πλειονότητα των ασθενών ο καρκίνος δεν θεραπεύεται. Ένας υποτύπος της ΟΜΛ, που αφορά μια μετάλλαξη στο γονίδιο MLL, έχει ιδιαίτερα κακή πρόγνωση.

Οι ερευνητές εντόπισαν ένα γονίδιο (SRPK1), το οποίο παίζει ρόλο-κλειδί στην ΟΜΛ που σχετίζεται με το MLL. Η αναστολή του SRPK1, η οποία επιτυγχάνεται χάρη στην ουσία SPHINX31 (που αρχικά χρησιμοποιήθηκε σε κολλύριο για τη νεοαγγειακή νόσο του αμφιβληστροειδούς), «φρενάρει» την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων στην ΟΜΛ, όπως έδειξαν τα πειράματα σε ποντίκια, χωρίς να καταστρέφει τα γειτονικά υγιή βλαστικά κύτταρα του αίματος και χωρίς άλλες ορατές παρενέργειες.

«Η νέα μελέτη αφήνει υποσχέσεις ως μια πιθανή νέα προσέγγιση για τη θεραπεία αυτής της επιθετικής λευχαιμίας στους ανθρώπους», δήλωσε ο δρ Γ. Βασιλείου. Ο δρ Κ.Τζελέπης εξέφρασε την ελπίδα ότι η μελέτη «μπορεί να είναι αποτελεσματική και σε άλλους καρκίνους όπως ο μεταστατικός καρκίνος του μαστού».

Σχετικά Άρθρα

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist