Το δεύτερο πανελλήνιο κύπελλο ξίφους μονομαχίας της τρέχουσας αγωνιστικής σεζόν πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Καλαμαριά της Θεσσαλονίκης από τον ΑΣ «Ξιφομάχος» στο ΔΑΚ Καλαμαριάς, σε ένα τριήμερο αγώνων που είχε αναλάβει, υπό την αιγίδα της ΕΟΞ.
Στη διοργάνωση πήρε μέρος και ο Μιχάλης Χαριστάκης από την Ελούντα, εκπροσωπώντας το σωματείο «Καπετάν Μιχάλης Κόρακας» της Μεσσαράς, απ’ όπου και κατάγεται, μαζί με τρεις ακόμη συναθλητές του.
Στην σχετική ενημέρωσή της η Αθλητική Λέσχη Μεσσαράς, μεταξύ άλλων ανέφερε «Στη Θεσσαλονίκη αγωνίστηκαν οι ξιφομάχοι της Αθλητικής Λέσχης Μεσσαράς σε αγώνες που διοργάνωσε ο “Ξιφομάχος”. Οι αγώνες αφορούσαν το ξίφος μονομαχίας ανδρών και γυναικών και η Μεσσαρίτικη ομάδα συμμετείχε με τέσσερις αθλητές. Ο Στέλιος Φουστανάκης κατέλαβε τη 10η θέση μιας και δεν κατάφερε να περάσει το εμπόδιο του Νίκου Τσωκα (έχασε 13-12 στο τελευταίο δευτερόλεπτο) για να μπει στους 8 πρώτους. Ο Πολύκλειτος Ρέγκος μετά από ένα μέτριο πρώτο γύρο (τρεις νίκες τρεις ήττες) πέρασε απ’ ευθείας στους 64.ε Εκεί αντιμετώπισε τον μετέπειτα κυπελλούχο Κύπριο Ταλιωτη Αλέξανδρο όπου έχασε 15-9 και κατέλαβε την 43η θέση.
Ο Στ. Φουστανάκης Στέλιος κατέλαβε την 72η θέση στους πρώτους αγώνες που έλαβε μέρος στην κατηγορία των ανδρών, όπου αγωνίστηκε και ο Μιχάλης Χαριστάκης. Οι αθλητές που συμμετείχαν εκτός από την Ελλάδα, ήταν από Ρουμανία, Κύπρο και Δημοκρατία των Σκοπίων. Πολλά Συγχαρητήρια στους αθλητές μας που ταξίδεψαν στην άλλη άκρη της Ελλάδος προκειμένου να μαζέψουν εμπειρίες αλλά και πόντους στη γενική κατάταξη».
Στους άνδρες νικητής αναδείχθηκε ο Αλέξανδρος Ταλιώτης (ΑΞΙΑ Κύπρου) ο οποίος επικράτησε του Σάββα Καββαδία (ΠΑΟ) σε έναν τελικό που κρίθηκε στον τελευταίο πόντο (15-14). Στο τρίτο σκαλί του βάθρου ανέβηκαν ο Νίκος Τσώκας (ΟΞΙΦ) και ο Γιάννος Μαρκόπουλος (ΟΣ Κηφισιά). Ο Τσώκας διατήρησε τη θέση του στο Νο1 της πανελλήνιας κατάταξης ανδρών με 260.95β. Στην 5η θέση ολοκλήρωσε την παρουσία του ο νικητής του πρώτου κυπέλλου, Θοδωρής Αβραμίδης (ΝΓΣ Ηρακλής Θεσσαλονίκης), που ακολουθεί στο Νο2 της πανελλήνιας κατάταξης με 250.23β.
Στις γυναίκες κυπελλούχος αναδείχθηκε για πρώτη φορά η 19χρονη Ανδριάνα Θεοδωροπούλου (ΑΟ Αρίστων Παιανίας) η οποία νίκησε στον τελικό τη Νεφέλη Ροδοπούλου (ΑΟΦΙΨ Ίριδα) με 11-10. Η 20χρονη Ροδοπούλου όμως είναι αυτή που ανέβηκε στο Νο1 της πανελλήνιας κατάταξης με 274.5 βαθμούς, με τις Θεοδωροπούλου και Νικόλ Χατζησαράντου του ΑΟ Αρίστων Παιανίας να ακολουθούν με 270.73β και 249.5β αντίστοιχα. Στο τρίτο σκαλί του βάθρου ανέβηκαν η Ιρίνα Μαυρικίου (ΑΞΙΑ Κύπρου) και η Φανή Βαρβέρη (ΑΟ Θησέας Ηρακλείου). Το τρίτο και τελευταίο κύπελλο ξίφους μονομαχίας ανδρών/γυναικών για τη σεζόν 2022-2023 έχει αναλάβει να διοργανώσει ο ΑΟ Αρίστων Παιανίας μεταξύ 22-23/4 στην Παιανία