Ένα πρωτοφανές φαινόμενο στα χρονικά του τουρισμού στην ανατολική Κρήτη καταγράφεται στην έναρξη της φετινής τουριστικής χρονιάς. Υπάρχουν αντιφατικές και αντικρουόμενες πληροφορίες γύρω από την τουριστική κίνηση και τα νούμερα που αφορούν τον τουρισμό τόσο στην Ανατολική όσο και στην Δυτική Κρήτη.
Το φαινόμενο των διαφορετικών εκτιμήσεων είναι διαχρονικό. Οφείλεται στο γεγονός πως οι περισσότεροι κρίνουν ανάλογα με τις αγορές που δουλεύουν. Την φετινή χρονιά όμως είναι άκρως παράδοξο το γεγονός πως οι άνθρωποι του τουρισμού, με πολύχρονη εμπειρία στο χώρο, δίνουν άλλη εικόνα κι άλλη εικόνα δίνουν τα νούμερα των αφίξεων και των εκτιμήσεων που δημοσιοποιούνται.
Έτσι, οι διεθνείς αφίξεις στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου σημείωσαν αύξηση κατά 5% τον προηγούμενο μήνα, όμως αυτό δεν αποτυπώθηκε στις πληρότητες των ξενοδοχείων ούτε στην κίνηση σε εμπόριο και εστίαση. Τα στοιχεία που έρχονται από το αεροδρόμιο του Ηρακλείου, δείχνουν ρεκόρ αφίξεων ξένων επισκεπτών όλων των εποχών τον μήνα που μας πέρασε, που ξεπέρασε για λίγο το 5% σε σχέση με πέρυσι, αλλά και πάνω από το ρεκόρ του 2019 τον ίδιο μήνα, κατά κάποιες χιλιάδες.
Η «γκρίνια» των ξενοδόχων τις τελευταίες εβδομάδες για την τουριστική κίνηση του Μάη, μήνας που έκανε «κοιλιά» και φάνηκε ακόμη πιο έντονα μετά τον πολύ καλό Απρίλιο, ήταν έντονη και έκδηλη.
Πιο αναλυτικά και σύμφωνα με τα στοιχεία του αεροδρομίου Ν. Καζαντζάκης, τον Μάιο έφτασαν με απευθείας πτήσεις από τις διάφορες χώρες του εξωτερικού 403.302 ταξιδιώτες, αυξημένοι κατά 5,37% σε σχέση με το Μάη πέρυσι και κατά 1.200 περίπου σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του ’19. Τις 40.000 των τουριστών στο Ηράκλειο τις μετέφεραν ελληνικές αεροπορικές εταιρείες με απευθείας πτήσεις από το εξωτερικό.
Την ίδια ώρα, όλες οι καταγραφές που κάνουμε από τους εκπροσώπους των τοπικών φορέων τουρισμού, της εστίασης, του εμπορίου που σχετίζεται άμεσα με τον τουρισμό, περιγράφουν μια εικόνα με τα μελανότερα χρώματα που θα μπορούσε να περιγραφεί. Και δεν είναι πλασματική. Είναι απολύτως πραγματική διότι επιβεβαιώνονται καθημερινά. Στον Άγιο Νικόλαο, στην Χερσόνησο, στο Ηράκλειο, η τουριστική κίνηση τις βραδινές ώρες είναι σχεδόν ανύπαρκτη και σε καμία περίπτωση δεν θυμίζει τουριστική σεζόν. Επίσης, οι πληρότητες των ξενοδοχείων στις παραπάνω περιοχές είναι πραγματικά έξω από κάθε προσδοκία αλλά και μακριά από κάθε προοπτική κερδοφορίας.
Την ίδια ώρα η αδυναμία του ντόπιου αγοραστικού κοινού λόγω της ακρίβειας να κινηθεί με άνεση όπως συμβαίνει στην έναρξη αλλά και στη διάρκεια της θερινής περιόδου κάθε χρόνο, φαίνεται πως επηρεάζει καθοριστικά και την κίνηση στα μαγαζιά, κυρίως της εστίασης.
«Βλέπουμε δραματικές αλλαγές σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Είναι ξεκάθαρο πως η φετινή σεζόν δεν ξεκίνησε καλά», επισημαίνει καταστηματάρχης αναμνηστικών ειδών στον πεζόδρομο του Αγίου Νικολάου.
Την ίδια ώρα καταστηματάρχης στη λίμνη με καφέ και εστίαση, υπογραμμίζει πως οι αλλαγές δεν είναι τόσο επώδυνες αλλά παραπέμπουν σε ένα «προβληματικό Μάιο και σε ένα ήπιο Ιούνιο. Περιμένω τους επόμενους μήνες να πάνε πολύ καλύτερα».
Προσδοκίες για τη συνέχεια
Το παρήγορο είναι πως τα στοιχεία για την κίνηση του Ιουνίου στην Κρήτη είναι ενθαρρυντικά. Σύμφωνα με το AirData του ΙΝΣΕΤΕ, η αύξηση σε προγραμματισμένες θέσεις από το εξωτερικό για το Ηράκλειο και σε σχέση με πέρυσι φτάνει το 3,1%, που μεταφράζεται σε σύνολο 550.000 θέσεων. Η μείωση που έδειχνε η αγορά της Γερμανίας, έχει διορθωθεί και τώρα είναι στο 5%, ενώ οι μεγαλύτερες μειώσεις σε προγραμματισμένες θέσεις έρχονται από τις αγορές της Ολλανδίας (18%) και της Ελβετίας (12%).
Για το αεροδρόμιο των Χανίων οι προγραμματισμένες διεθνείς θέσεις για τον Ιούνιο φτάνουν τις 205.000, αυξημένες κατά 1,4% σε σχέση με πέρυσι και τις αγορές κυρίως της Σκανδιναβίας να εμφανίζουν μείωση.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ