Δεν επιβεβαιώνονται μέχρι τώρα όσα προανήγγειλε τους προηγούμενους μήνες το υπουργείο Τουρισμού και οι προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί περί «χρονιάς-ρεκόρ» στον ελληνικό τουρισμό, δηλώνει στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων του νομού Λασιθίου και Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό και τον Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) Νίκος Κρομμύδας.
Αυτή είναι η εικόνα που μεταφέρει και ο ίδιος από το μεγαλύτερο ποσοστό των ξενοδοχειακών μονάδων της περιοχής, αλλά αποτυπώνει και όσα έχουν δηλώσει τις τελευταίες ημέρες έμπειροι τουριστικοί παράγοντες του τόπου, με τις πληρότητες «να μην κινούνται προσώρας στα αναμενόμενα επίπεδα», όπως λέει.
Το γεγονός αυτό, των όχι δηλαδή υψηλών πληροτήτων στα περισσότερα ξενοδοχεία, έχει «βοηθήσει» σύμφωνα με τον κ. Κρομμύδα στο να μην υπάρχει αυξημένος αριθμός καταγγελιών από εργαζομένους στις ξενοδοχειακές μονάδες σχετικά με καταστρατήγηση ωραρίου κά. Ωστόσο με την έναρξη κιόλας της φετινής σεζόν υπήρξαν κάποιες καταγγελίες σε ξενοδοχεία της περιοχής του Μεραμπέλλου, που αφορούσαν την καταστρατήγηση-υπέρβαση του 8ωρου. Με την επέμβαση του Επόπτη Εργασίας να λύνει, όπως αναφέρει, εν τη γενέσει του το πρόβλημα.
Σε περίπτωση, πάντως, που οι ρυθμοί αυξηθούν το επόμενο διάστημα και η σεζόν εξελιχθεί τελικά όπως οι προσδοκίες, ο κ. Κρομμύδας εμφανίζεται ανήσυχος για το πώς θα εξελιχθεί η τουριστική περίοδος στις εν λόγω ξενοδοχειακές μονάδες που έλαβαν χώρα οι καταγγελίες. «Ανησυχούμε για το πώς θα μπορέσει να ανταπεξέλθει το προσωπικό στις απαιτήσεις των εργοδοτών», τονίζει.
Η έλλειψη προσωπικού
Κρίσιμο ρόλο σε αυτή την ανησυχία διαδραματίζει και η ελλιπής, όπως λέει, στελέχωση των περισσοτέρων ξενοδοχειακών μονάδων του νομού Λασιθίου, με το διαθέσιμο μέχρι σήμερα προσωπικό να καλείται να σηκώσει μεγάλο βάρος και να καλύψει ανάγκες που είναι δυσανάλογες της αριθμητικής δυναμικής του.
Ενδεικτικά, το ποσοστό κάλυψης των αναγκών στα ξενοδοχεία της περιοχής κινείται, σύμφωνα με τον κ. Κρομμύδα, μεσοσταθμικά κοντά στο 75%, κατά τι αυξημένο από τις αντίστοιχες ελλείψεις, που και πέρυσι, αλλά και το 2021 κατεγράφησαν. Η εξεύρεση προσωπικού είναι, όπως φαίνεται, μια παθογένεια που αποτελεί ένα πολυπαραγοντικό πρόβλημα που «ήρθε για να μείνει».
Σε μεμονωμένες περιπτώσεις το συγκεκριμένο πρόβλημα εδράζεται, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων, σε ορισμένους εργοδότες που δεν τηρούν τις υπογεγραμμένες συμβάσεις εργασίας. Αλλά στη «μεγάλη εικόνα» του, το βασικό ζήτημα παραμένει, όπως λέει, ένα: το πόσο ελκυστικό μπορεί να καταστήσει το υπουργείο Τουρισμού το τουριστικό προϊόν, δίνοντας στους εργαζομένους αυτά που πρέπει το χειμώνα αναφορικά με την επιμήκυνση του ταμείου ανεργίας και την επαναφορά του εφάπαξ, ενώ ζητούμενο είναι η επαναλειτουργία του Συνδέσμου Ξενοδόχων της περιοχής του Μεραμπέλλου.
Σχολιάζοντας σχετικό ρεπορτάζ της ΑΝΑΤΟΛΗΣ την προηγούμενη εβδομάδα, ότι αναμένονται θετικές εξελίξεις τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου, ο κ. Κρομμύδας λέει πως «αναμένουμε αυτή τη θετική εξέλιξη, που έχει αρχίσει να αναφέρεται εκ μέρους πολλών ξενοδόχων της περιοχής».
ΝΙΚΟΣ ΣΓΟΥΡΟΣ