Προβολή στο μέλλον του ελληνικού τουρισμού μοιάζει η εικόνα των ελλείψεων σε προσωπικό που παρουσιάζουν αυτό το διάστημα τα ξενοδοχεία στην Αμερική.
Με τη συντριπτική πλειοψηφία του 82% των ξενοδοχείων στις ΗΠΑ να αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό, οι ξενοδόχοι προσφέρουν στους δυνητικούς εργαζόμενους μια σειρά από κίνητρα για να καλύψουν τις κενές θέσεις, σύμφωνα με μια νέα έρευνα που διεξήγαγε η Αμερικανική Ένωση Ξενοδοχείων και Καταλυμάτων (Ahla).
«Εμείς εδώ αυτή την περίοδο είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση. Στην Αμερική πραγματικά αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα», επισημαίνει ο Πρόεδρος των διευθυντών Ξενοδοχείων της Κρήτης Γιώργος Σφακιανάκης.
Όπως διαπίστωσε η έρευνα της Ahla Front Desk Feedback, η οποία διεξήχθη σε δείγμα 474 ξενοδόχων, το διάστημα από τις 3 έως τις 9 Μαΐου 2023, το 75% των ερωτηθέντων αυξάνουν τους μισθούς, το 64% προσφέρουν μεγαλύτερη ευελιξία στο ωράριο και το 36% επεκτείνουν τις παροχές. Εντούτοις, το 87% δηλώνει ότι εξακολουθεί να μην μπορεί να καλύψει τις ελεύθερες θέσεις.
Το 82% των ερωτηθέντων στην έρευνα δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν έλλειψη προσωπικού, το 26% μάλιστα σε σοβαρό βαθμό, που σημαίνει ότι η έλλειψη επηρεάζει την ικανότητα λειτουργίας του ξενοδοχείου. Ο τομέας που έχει τη μεγαλύτερη ανάγκη στελέχωσης είναι η καθαριότητα, με το 40% να τον κατατάσσει στην κορυφή των τομέων που έχουν ανάγκη πρόσληψης προσωπικού.
Οι αριθμοί αυτοί έχουν αυξηθεί ελαφρώς από τον Ιανουάριο του 2023, όταν το 79% των ερωτηθέντων στην έρευνα ανέφεραν ότι αντιμετωπίζουν έλλειψη προσωπικού. Ωστόσο, τα ποσοστά έχουν βελτιωθεί από τον Μάιο του 2022, όταν το 97% των ερωτηθέντων στην έρευνα ανέφεραν ότι αντιμετωπίζουν έλλειψη προσωπικού, το 49% μάλιστα σε σοβαρό βαθμό.
Οι ερωτηθέντες στην πιο πρόσφατη έρευνα προσπαθούσαν να καλύψουν σχεδόν 9 θέσεις εργασίας ανά ξενοδοχείο, έναντι 7 θέσεων τον Ιανουάριο και 12 ελεύθερων θέσεων εργασίας ανά ξενοδοχείο τον Μάιο του 2022.
«Βλέπετε από τα στοιχεία ότι διαφορές σε σχέση με τα πραγματικά δεδομένα υπάρχουν ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρώπη γενικότερα σε σύγκριση την Αμερική. Το πρόβλημα τους είναι υπερβολικά μεγάλο ενώ εμάς δεν έχει φτάσει ακόμα σε τέτοια επίπεδα. Τώρα βρισκόμαστε σε έλλειψη της τάξεως του 10 με 15% στα δικά μας ξενοδοχεία. Ασφαλώς και αποτελεί σοβαρό πρόβλημα, το οποίο θα επιδεινωθεί, αλλά δεν είμαστε ακόμα σε οριακό σημείο, όπως αυτό που περιγράφει η έρευνα για την Αμερική», υπογραμμίζει ο κ. Σφακιανάκης.
Πόσο ανταποκρίνονται οι αλλοδαποί;
Να σημειωθεί πως τα μέτρα για την αντιμετώπιση της έλλειψης προσωπικού στα ξενοδοχεία της Αμερικής εστιάζουν στους αλλοδαπούς και στη βίζα που θα τους παρέχεται για να δουλέψουν για τα ξενοδοχεία. Το ίδιο περίπου επιχειρείται και στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Είναι όμως αποτελεσματική και αξιόπιστη μια λύση που στηρίζεται μόνο στα φτηνά εργατικά χέρια αλλοδαπών; Αν ο τουρισμός δεν δημιουργεί επαγγελματικά στελέχη με επάρκεια στην παροχή υπηρεσιών μπορεί να παράξει υπηρεσίες ξεχωριστής ποιότητας;
Η Κρήτη έχει μπροστά της μια τεράστια πρόκληση τα επόμενα χρόνια. Το νέο αεροδρόμιο και οι νέες υποδομές που σχεδιάζονται στον τουρισμό θα φέρουν τεράστια αύξηση στις αφίξεις στο νησί. Μπορούμε να διατηρήσουμε την ποιότητα υπηρεσιών και την αξία του προορισμού, όταν δεν υπάρχουν στελέχη στον τουρισμό;
«Είναι αλήθεια πως τα επόμενα χρόνια με το νέο αεροδρόμιο οι ανάγκες θα είναι πολλές και σημαντικά μεγαλύτερες σε προσωπικό. Θα πρέπει να δούμε από τώρα τί κάνουμε, γιατί τότε το πρόβλημα θα παραπέμπει σε μία εικόνα σχεδόν όπως αυτή της Αμερικής», σημειώνει ο Πρόεδρος των Διευθυντών Ξενοδοχείων της Κρήτης, αναγνωρίζοντας τα πραγματικά προβλήματα για τα χρόνια που έρχονται.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ